Smyckesjätten avgör en könsdiskrimineringsprocess på 175 miljoner dollar

Smyckesjätten avgör en könsdiskrimineringsprocess på 175 miljoner dollar

Platshållare medan artikelåtgärder laddas

Sterling Jewellers, det amerikanska diamantimperiet som äger Jared och Kay Jewellers, har gått med på att betala 175 miljoner dollar för att lösa en långvarig grupptalan som hävdar att företaget i flera år hade diskriminerat tiotusentals kvinnor i deras löne- och befordransmetoder. .

Fallet, som lämnades in 2008, blev ett kännetecken för #MeToo-aktivism efter att några av kvinnorna avslöjat för The Washington Post 2017 att de hade blivit pressade att tillgodose sina chefers sexuella krav på att bli befordrad eller stanna kvar.

Klassen bestod av cirka 68 000 kvinnor som hade arbetat, mestadels som säljare, i smyckesbutikerna mellan 2004 och 2018. Deras advokater hävdade att företagets regler om lönesatser påverkade kvinnor negativt och att kvinnor fick befordran mycket mer sällan än de förtjänade. .

En rättegång i privat skiljedom var planerad till i september, sade kvinnornas advokater, som tillkännagav förlikningen på torsdagen. Rättegången har mött så många år av förseningar att en av fallets 15 namngivna målsägande gick bort innan det löstes.

Sterling driver några av landets största smyckeskedjor och har i flera år varit känd för sina köpcentrumbutiker och TV-annonser, inklusive “Varje kyss börjar med Kay.”

Stämningens anspråk var begränsade till sexuell diskriminering i lön och befordran, inte sexuella trakasserier eller övergrepp. Men som en del av ärendet ansökte kvinnor edsvurna uttalanden sa att de regelbundet hade famlats, trakasserats och lurats till att ge sexuella tjänster, inklusive vid spritiga företagsretreater.

“Om du inte gjorde vad han ville med honom”, sa en tidigare medarbetare i ett uttalande 2012, “du skulle inte få din (föredragna) butik eller höja.”

Hundratals hävdar sextrakasserier, diskriminering på Kay and Jareds smyckesföretag

Gina Drosos, som ersatte Mark Light som vd för Sterlings moderbolag Signet Jewellers kort efter The Posts rapport 2017, sa i ett uttalande att företaget under de senaste fyra åren har arbetat för att omvandla företagets “affärsmodell och kultur” för att skapa en “Välkomnande och inkluderande miljö där alla är inbjudna att vara sitt autentiska jag.”

“Denna uppgörelse är ett viktigt steg för att avsluta ett nästan 15 år gammalt fall”, sa hon. “Vi ser fram emot att fortsätta vårt fokus på mångfald som en viktig affärsstrategi för Signet, och att driva på innovationen, tillväxten och möjligheterna som gör att vårt team och vårt företag kan lysa.”

Målsägandens huvudadvokat, Joseph Sellers från advokatfirman Cohen Milstein Sellers & Toll, sa att det juridiska teamet inte hade sett några bevis för att det förseelse som kvinnorna hade talat om i sina tidigare uttalanden hade hänt under de senaste åren sedan företaget tillkännagav en serie av reformer.

Signet, som inte medgav ansvar som en del av uppgörelsen, sa att det har avbrutit löne- och befordranspraxis i hjärtat av rättegången. Företaget sa att det nu också erbjuder mentorskap och ledarskapsutbildningar för kvinnor och har stärkt ett system för att rapportera och utreda klagomål om övergrepp på arbetsplatsen.

Säljare sa i en intervju att förlikningen skulle “säkra att de metoder som gav upphov till fallet aldrig kommer att hända igen” på företaget.

Sterling-diskrimineringsfallet belyser skillnader mellan skiljeförfarande, rättstvister

Förlikningen, som är föremål för godkännande av en skiljedomare, skulle betala cirka 125 miljoner dollar till medlemmar i klassen. Resten går till advokatarvoden och kostnader.

Fallet kastade också strålkastarljuset på de då utbredda företagsreglerna som tvingade offer för sexuella trakasserier eller övergrepp att endast lämna in anspråk mot sina arbetsgivare i privat skiljedom, där förfarandet i stort sett var konfidentiellt.

President Biden i mars undertecknat i lag ett lagförslag som avslutar påtvingat skiljeförfarande i sådana fall, vilket gör det möjligt för överlevande att väcka talan vid offentliga domstolar.

Signet gick 2020 med på en separat förlikning på 240 miljoner dollar som löser krav från aktieägare som anklagar företaget för att dölja anklagelser om sexuella trakasserier relaterade till toppchefer.

#Smyckesjätten #avgör #könsdiskrimineringsprocess #på #miljoner #dollar

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *