"The Staircase": Michael Peterson spränger "Egregious Fabrications" i HBO-serien, hävdar Doc Director "Pimped Us Out" (EXKLUSIVT)

“The Staircase”: Michael Peterson spränger “Egregious Fabrications” i HBO-serien, hävdar Doc Director “Pimped Us Out” (EXKLUSIVT)

Antonio Campos skildring av dokumentärfilmarna Jean-Xavier de Lestrade och Sophie Brunet i HBO Maxs “Trappan” har lett till en offentlig tvist om deras skildring i miniserieanpassningen. Men nu, det verkliga huvudämnet i båda serierna – Michael Peterson – talar ut i en exklusiv serie e-postmeddelanden till Mängd.

Petersons fru Kathleen hittades död längst ner i trappan i deras hem i North Carolina 2001. Myndigheterna upptäckte att Peterson, som identifierar sig som bisexuell, hade sexuella relationer med män. Han anklagades för att ha mördat sin fru och dömdes 2003. Han är nu fri, efter att anklagelserna reducerats till dråp i en ny rättegång.

Peterson lät ett kamerateam filma honom och hans familj medan han väntade på rättegång, som blev en utökad dokumentärserie som hade premiär 2004 (den streamas på Netflix). Även om Peterson inte är nöjd med Campos HBO-serie, är han arg på de Lestrade.

“Jag har läst om Jean de Lestrades känsla av svek av Antonio Campos och HBO Maxs presentation av “The Staircase”, men det som har glömts bort eller förbisetts eller helt enkelt ignorerats är hans svek mot mig och min familj, säger han. “Vi känner att Jean pimpade oss – sålde VÅR historia till Campos för pengar – vilket ord annat än pimpad beskriver vad han gjorde?”

De Lestrade producerade och regisserade dokumentserien. Förutom ett arvode fick han en co-executive producer credit på anpassningen med Colin Firth som Peterson.

“Han släppte sitt arkiv till Campos som sedan skapade en fiktiv redogörelse för händelser, av vilka de flesta kastade mig (som jag verkligen inte bryr mig om) och mina barn – som jag verkligen bryr mig om”, säger Peterson. “Det finns grova påhitt och förvrängningar av sanningen i HBO-serien, långt utöver vad som kan anses vara “konstnärlig” licens.”

Ett av fallets avslöjanden är att Peterson kände en andra bekant, en granne i Tyskland, som också dog genom att falla i en trappa.

De Lestrade antyder att Campos skulle ha gjort miniserien utan hans inblandning. Han säger att när han träffade Campos för över ett decennium sedan för att diskutera fiktionalisering av “The Staircase”, gjorde den eventuella showrunner det klart för honom att Peterson och hans fall var i det offentliga området. Vid den tiden var Fox Searchlight kopplad för att göra historien till en indiefilm. Till slut bestämde sig de Lestrade för att sälja Campos rättigheterna till hans material, vars faktiska belopp bestrids av de Lestrade och Peterson.

“Eftersom jag visste att Antonio hade i tankarna att berätta historien om Michael och dokumentären, tänkte jag att det skulle vara bättre att samarbeta och vara involverad i processen för att sedan stanna helt utanför som en främling”, säger de Lestrade. “På ett sätt trodde jag att jag skyddade Michael och hans familj genom att vara inblandad, men jag hade fel.”

I en intervju med Mängdsäger de Lestrade att han aldrig tittade på Campos manus och att han inte deltog i HBO Max-produktionen trots hans producerande kredit på serien.

“Antonio och jag pratade mycket under åren, och jag trodde verkligen att han fattade berättelsen rätt”, säger de Lestrade. ”Så när de började skriva processen fanns det författare i samma rum med många idéer och de arbetade i många timmar. Jag kunde inte vara med i den processen från Paris. Eftersom jag verkligen litade på Antonio bad jag inte om manuset. Jag vet att det är svårt att förstå, men jag vet nu att jag inte kan lita på någon i den här branschen. Jag borde ha frågat. Det är mitt fel.”

Campos svarade inte omedelbart på en begäran om kommentar om Petersons uttalanden om miniserien, som sändes sin final den 9 juni. HBO Max hade inga kommentarer om tvister som virvlar runt den fiktiva serien. Varje avsnitt innehåller en ansvarsfriskrivning om att det är “en dramatisering baserad på vissa fakta.”

I hans mejl till MängdPeterson säger att de Lestrade aldrig informerade honom om att han sålde material till Campos. De Lestrade bestrider detta och säger att han berättade för familjen Peterson i och runt 2008 att Campos ville göra en långfilm om dokuserierna. De Lestrade kan inte minnas om han informerade Peterson om HBO Max-serien.

“Om jag inte gjorde det borde jag ha gjort det”, medger de Lestrade.

Medan de Lestrade hävdar att han bara fick 7 500 € (9 370 USD) för materialet han sålde till Campos, hävdar Peterson att regissören borde ha varit försiktig med affären och oroad över familjen Peterson. Han hävdar också att filmaren fick betydligt mer än den summan.

“Jean borde ha vetat att när du säljer din röv/fastighet så tar du risken att bli knullad/förrådd”, säger Peterson. “Varje hora vet detta. Så han blev förrådd/knullad. Varför skulle han bli förvånad? Han fick kompensation – lönade sig. Men vi sålde inte vår historia till Campos – vi blev aldrig ens rådfrågade eller informerade om att Jean hade gjort detta. Vi är de som blev förrådda, falskt avbildade som stridande sinsemellan (vilket ALDRIG hände) och med påhittade berättelser som förnedrar oss alla i miljoners ögon.”

Campos dramatisering skildrar de Lestrade och Brunet som en dokumentärregissör och redaktör som är etiskt äventyrad. Strax efter premiären den 5 maj av det första avsnittet av “The Staircase” anklagade de Lestrade och Brunet offentligt Campos, såväl som co-showrunner Maggie Cohn, för att ha tagit sin konstnärliga licens för långt. Men Peterson känner ingen sympati för de Lestrade.

“Det är uppriktigt och hycklande av Jean att prata om att hans integritet utmanades när han sålde sig själv till Campos och inte visade någon integritet eller ansvarskänsla mot oss”, säger Peterson.

Peterson fortsätter: “Han är individen som är ansvarig för vad som hände oss, och även om jag är väldigt förbannad på Campos för alla friheter han tog med sanningen (och för att ha stulit från min bok “Bakom trappan” – den enda källan till hans fängelsescener, och som jag naturligtvis inte fick kompensation för), är jag argare på Jean som borde ha haft våra intressen i åtanke när han sålde vår historia. Jag har ingen sympati för honom, lika lite som jag skulle för en hora som fick en könssjukdom efter att ha trampat på hennes rumpa. Låter hårt – men titta på resultatet för vår familj för vad han gjorde.”

De Lestrade känner empati för Peterson. “Jag jobbar i Frankrike och gör en stor dramashow”, säger han. ”Jag behöver inte sälja rättigheterna till [‘The Staircase’] att tjäna pengar. Men jag kan verkligen förstå Michaels ståndpunkt eftersom [the series is] hemskt för honom och hans familj. Men jag tror att jag i dokumentären verkligen försökte göra det med stor respekt för Michael och alla hans barn.”

Peterson hävdar att de Lestrade fick 75 000 dollar för att sälja rättigheterna till dokumentärmaterialet, och pekar på hans kunskap om tidigare affärer för att anpassa projektet, men filmskaparen tillbakavisar det bestämt och säger att produktionsbolaget kan ha fått en större summa än han. Enligt Petersons uppfattning var även den omtvistade högre siffran en för liten summa för den skada som miniserien tillfogade hans familj.

“Jag gillar och respekterar Jean, men hur han än försöker snurra det, fick han någonstans runt 75 000 $ för vår historia, en ynka summa, absolut i ljuset av den fruktansvärda skada som min familj lidit”, säger Peterson. “Och han missade att nämna hur han öppnade hela sitt arkiv med filmer om oss för Antonio.”

Peterson berättade för Variety att han planerar att vara i New York i helgen för Tribeca Film Festivals premiär av “Subject”, en dokumentär som utforskar ämnet etik i dokumentärer. Petersons dotter Margaret Ratliff, som själv är dokumentärfilmare, är deltagare i den, liksom hennes pappa.

Skriver Peterson: “Jag tänker ta upp frågan om dokumentärers etik när det gäller att sälja sin dokumentär till andra som kan utnyttja dem, som Antonio och HBO gjorde mot oss.”

Här är Petersons första mejl till Mängd:

Kära fru Morfoot,

Det här är mina första offentliga kommentarer om HBO Max och den franska dokumentären Staircase. Varning: obsceniteter att följa. Skyll på min dotter Margaret – hon gav mig din e-postadress.

Jag har läst om Jean de Lastrades känsla av svek av Antonio Campos och HBO Max presentation av Staircase, men det som har glömts bort eller förbisetts eller helt enkelt ignorerats är hans svek mot mig och min familj.

Vi känner att Jean pimpade oss – sålde VÅR historia till Campos för pengar – vilket ord annat än pimpad beskriver vad han gjorde? Han släppte sitt arkiv till Campos som sedan skapade en fiktiv redogörelse för händelser, av vilka de flesta kastade mig (som jag verkligen inte bryr mig om) och mina barn – som jag verkligen bryr mig om. Det finns grova påhitt och förvrängningar av sanningen i HBO-serien, långt utöver vad som kan anses vara “konstnärlig” licens.

Jean borde ha vetat att när du säljer din röv/fastighet så tar du risken att bli knullad/förrådd. Varje hora vet detta. Så han blev förrådd/knullad. Varför skulle han bli förvånad? Han fick kompensation – lönade sig.

Men vi sålde inte vår historia till Campos – vi blev aldrig ens rådfrågade eller informerade om att Jean hade gjort detta. Vi är de som blev förrådda, falskt avbildade som stridande sinsemellan (vilket ALDRIG hände) och med påhittade berättelser som förringar oss alla i miljoners ögon.

Det är oprigtigt och hycklande av Jean att tala om att hans integritet ifrågasattes när han sålde sig själv till Campos och visade ingen integritet eller ansvarskänsla gentemot oss. Han är individen som är ansvarig för vad som hände oss, och även om jag är väldigt förbannad på Campos för alla friheter han tog med sanningen (och för att ha stulit från min bok Bakom trappan — den enda källan till hans fängelsescener, och för vilken Jag fick såklart inte ersättning), jag är argare på Jean som borde ha haft våra intressen i åtanke när han sålde vår historia. Jag har ingen sympati för honom, lika lite som jag skulle för en hora som fick en könssjukdom efter att ha trampat på hennes rumpa.

Låter hårt – men titta på resultatet för vår familj för vad han gjorde.

Med vänliga hälsningar, Michael Peterson


#Staircase #Michael #Peterson #spränger #Egregious #Fabrications #HBOserien #hävdar #Doc #Director #Pimped #EXKLUSIVT

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *