Amerikanska aktier faller i den värsta veckan sedan januari när inflationen accelererar

Amerikanska aktier faller i den värsta veckan sedan januari när inflationen accelererar

Wall Streets aktieindex S&P 500 och Nasdaq noterade sin sämsta vecka sedan januari, då nya bevis på glödhet inflation och förväntningar på ett aggressivt centralbanksvar ledde till stora förluster på torsdag och fredag.

Den breda S&P 500 föll 5,1 procent denna vecka, medan tekniktunga Nasdaq Composite, som är staplad med räntekänsliga tillväxtaktier, tappade 5,6 procent. Fredagens förluster för S&P och Nasdaq var 2,9 procent respektive 3,5 procent.

Det rapporterade den amerikanska regeringen på fredagen konsumentpriser hade stigit i en årlig takt på 8,6 procent i maj, över aprils 8,3 procent och överträffade ekonomernas prognoser då priserna på mat, energi och tak över huvud taget steg.

De ihållande bevisen för inflation drev farhågor om att Federal Reserve kommer att tvingas höja räntorna kraftigt och stadigt för att bromsa den ekonomiska tillväxten.

På torsdagen skramlades marknaderna efter Europeiska centralbanken redogjorde för sina egna planer för en åtstramning av penningpolitiken.

ECB, som länge har varit en av världens mest tillmötesgående centralbanker, signalerade att den kan komma att höja sin huvudsakliga inlåningsränta över noll i september, vilket skulle vara dess första avvikelse från negativa räntor på åtta år. Det sade också att det skulle stoppa nettoköpen av medlemsländernas skulder, vilket väckte farhågor om finansiell stress för blockets svagare ekonomier.

När aktierna på Wall Street föll på fredagen steg räntan på den tvååriga statsobligationen, som rör sig med ränteförväntningarna, över 3 procent. Senast tvåårsnotan överträffade denna psykologiskt signifikanta nivå var 2008.

Samtidigt överträffade avkastningen på det femåriga statsobligationen avkastningen på den 30-åriga obligationen, en indikation på att marknaden tror att Feds kampanj för att höja räntorna kan tippa den amerikanska ekonomin i recession.

Linjediagram för senaste avkastning (%) som visar den tvååriga statsräntan hoppar på het inflation

”Jag ser inte alls att inflationen avtar. Det kommer att bli väldigt, väldigt svårt för siffrorna att faktiskt försvinna i framtiden. . . Jag tror att vi till hösten kommer att ha att göra med en mycket långsammare ekonomi, säger Tom di Galoma, vd på Seaport Global Holdings.

“Marknaderna försöker komma före fler Fed åtstramningar – det är vad som händer med aktiemarknaden,” sade han.

Fed förväntas allmänt höja sin huvudränta med ytterligare 0,5 procentenheter vid sitt policymöte nästa vecka. Vid centralbankens majmöte hade ordförande Jay Powell lagt grunden för halvpoängshöjningar i både juni och juli, men några frågor kvarstod om huruvida Fed skulle fortsätta i den takten vid mötet i september.

Terminsmarknaden förväntar sig nu att Feds referensränta kommer att vara 3,2 procent vid årets slut, vilket innebär en halvpunktshöjning vid Feds kommande fyra möten – juni, juli, september och november – plus en höjning av en kvartsenhet i december.

Med utsikten till en mycket stramare penningpolitik steg dollarindexet, som mäter den amerikanska valutan mot en korg med sex rivaler, till sin högsta nivå sedan mitten av maj när investerare sökte efter tillflyktsortstillgångar.

Tidigare under dagen sjönk Europas regionala aktieindex Stoxx 600 med 2,7 procent, också drabbat av oro för USA:s utsikter tillsammans med effekterna av räntehöjningar i euroområdet.

“Budskapet till marknaderna är att prioriteringen nu är att stoppa inflationen, det handlar inte om tillväxt”, säger Paul O’Connor, chef för det brittiska multi-asset teamet på Janus Henderson.

Tysklands 10-åriga statsobligation, som fungerar som riktmärke för låneräntor i regionen, steg 0,09 procentenheter till 1,51 procent, den högsta nivån sedan 2014.

Italiens 10-åriga obligationsränta steg med 0,16 procentenheter till 3,75 procent, mer än tredubblades nivån i början av året.

I Asien handlades Hongkongs Hang Seng-index oförändrat och Tokyos Nikkei 225 föll 1,5 procent. Kinas CSI 300 steg 1,5 procent.

#Amerikanska #aktier #faller #den #värsta #veckan #sedan #januari #när #inflationen #accelererar

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *