Disney Insiders, Hollywood-chefer förbluffade över hur Bob Chapek avsatte Peter Rice

Disney Insiders, Hollywood-chefer förbluffade över hur Bob Chapek avsatte Peter Rice

En av de mäktigaste cheferna inom media träffade en grupp människor på morgonen den 9 juni när han hörde nyheten om att Disneys vd Bob Chapek plötsligt hade sparkat ordföranden för underhållning och program Peter Rice.

“Chapek gjorde precis ett annat stort misstag,” meddelade den här chefen. Marknaden kan ha kommit överens: Disney-aktien föll nästan 4 procent när nyheterna blev offentliga, en större nedgång än marknaden som helhet på torsdagen.

Chapeks beslut att avskeda en mångårig och välrespekterad chef på det mest ceremoniella möjliga sättet satte igång vågor av förbryllande och, för många, upprördhet – från Hollywoods högsta kretsar till spelare med lägre nivå. “Det är väldigt få saker som slår mig”, säger en annan av branschens mest erfarna chefer. “Det här överraskar mig.”

Flera insiders berättar Hollywood Reporter att eldningen var ytterligare en i en rad Chapek-felsteg, från Disneys juridiska krock med Scarlett Johansson till skadan flip-flop om Floridas så kallade “Don’t Say Gay”-lag. “Chapek har valt en annan negativ nyhetscykel när han precis höll på att få fötterna på jorden igen”, säger en mångårig kommunikationschef.

Också att få negativa recensioner var uttalandet från styrelsens “förtroende och stöd” för Chapek från ordförande Susan Arnold. Vissa chefer på hög nivå på andra företag sa att styrelsen redan har skickat ett meddelande om något mindre än fullt förtroende genom att hittills misslyckats med att förnya Chapeks kontrakt med bara månader kvar innan det löper ut. “Du låter VD:n komma inom ett år efter att hans kontrakt löpte ut”, säger en mångårig industriaktör. “Detta i sig är ett uttalande om icke-stöd. En förtroendeomröstning är nonsens. Det är det mest Musse Pigg företaget. Det är så dysfunktionellt.”

Vissa spekulerar i att styrelsen nu kan förlänga Chapeks kontrakt vid ett kommande möte. Men återigen fanns de negativa jämförelserna med tidigare Disney-ordföranden och vd:n Bob Iger. “Kan du föreställa dig när Bob Iger sparkade Anne Sweeney [the former president of Disney/ABC Television Group] att styrelsen skulle avge ett uttalande?” säger en observatör med tidigare kopplingar till Disney.

Samtidigt reagerade många Disney-insiders på nyheten med fasa. “Det är fruktansvärt”, säger en. ”Det är inte bra för företaget. Moralen är fruktansvärd.” En annan tillägger: “Jag undrar om Chapek ens har varit medveten om att Rice höll Zoom rådhus och frågor och svar under hela pandemin som verkligen gjorde honom till en närvaro i livet för oss vanliga schlubs.”

Det var inte bara uppsägningen av Rice utan sättet på vilket det gjordes som drev upprördheten. “Genom att sparka killen på det här sättet säger alla andra: ‘Är det här vad han kommer att göra mot mig?'”, säger en högnivåchef hos en Disney-konkurrent. Noterar en källa med anknytning till företaget: ”På Disney, på den nivån, behandlar man inte [an executive] på det sättet. Du ger honom ett produktionsavtal, du ger honom en cover story, du ger honom en fest, du går ut med dem genom dörren. Om du måste avrätta någon finns det sätt att göra det. Det är bristen på beröring. Det är som den här killen [Chapek] vet inte hur saker och ting går till i vår stad.” (Sweeney, till exempel, fick meddela sin egen avgång 2014, månader före hennes officiella utträde, och sa att hon ville bli mer involverad i den kreativa sidan av verksamheten. Och för bara några dagar sedan, Warner Bros. Discovery-chef David Zaslav inletts Toby Emmerich på Warner Bros. med ett produktionsavtal med mjuklandning.)

Medan Chapek sägs ha citerat en dålig kulturell passform i sitt korta möte för att avsluta Rice, kom ingen förklaring till det från Disney och källor säger att Rice inte fick någon i sitt möte med Chapek. Många spekulerade i att Chapek reagerade på idén att Rice, som har haft en lång karriär inom film och tv, kunde ha setts som en efterträdare – och kunde ha setts som att positionera sig själv på det sättet. Säger en branschchef: “Min teori är att Chapek tänkte: ‘Den här killen försöker ta ut mig. Fuck him.” (Det kan vara värt att notera att när Disney var indragen i en motreaktion över sitt svar på Florida-lagen, hade Rice utfärdat sitt eget memo ordspråk“Personligen ser jag den här lagen som en kränkning av grundläggande mänskliga rättigheter.”)

Säger källan med band till Disney: “Under all press om den [Ron] DeSantis fiasko, det är otroligt obehagligt, för en VD vars makt glider iväg, att ha personen som ses som din efterträdare sittande i rummet med dig. Du dödar den personen.” Det skulle inte vara ett nytt fenomen hos Disney: Iger skickade ut COO Tom Staggs 2016 när Staggs allmänt sågs som Igers efterträdare, och Michael Eisner avsatte plötsligt Jeffrey Katzenberg, som tryckte på för försäkringar om att han var nästa i raden, 1994.


#Disney #Insiders #Hollywoodchefer #förbluffade #över #hur #Bob #Chapek #avsatte #Peter #Rice

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *