Exklusivt: Peking ger en första nick för att återuppliva Ant IPO efter att tillslag har svalnat

Exklusivt: Peking ger en första nick för att återuppliva Ant IPO efter att tillslag har svalnat

  • Ant siktar på att lämna in ett preliminärt prospekt så snart som juli-källor
  • Ant behöver CSRC:s vägledning om tidpunkten för inlämning av prospekt
  • Ant säger att det inte finns någon plan för att återlansera sitt IPO-uttalande
  • Warburg Pincus värderade Ant till 180 miljarder dollar i slutet av mars

HONG KONG, 9 juni (Reuters) – Kinas centrala ledning har gett miljardären Jack Ma’s Ant Group ett trevande grönt ljus för att återuppliva sitt börsintroduktion (IPO), sade två källor med kunskap om saken, i det tydligaste tecknet ännu Peking håller på att lätta dess tillslag mot tekniksektorn.

Ant, ett dotterbolag till den kinesiska e-handelsgiganten Alibaba Group Holding Ltd (9988.HK)syftar till att lämna in ett preliminärt prospekt för aktieerbjudandet i Shanghai och Hongkong så tidigt som nästa månad, sade källorna och avböjde att bli namngivna på grund av ärendets känslighet.

Fintech-jätten kommer att behöva vänta på vägledning från China Securities Regulatory Commission (CSRC) om den specifika tidpunkten för inlämningen av prospektet, sade en av källorna.

Registrera dig nu för GRATIS obegränsad tillgång till Reuters.com

I ett offentligt publicerat uttalande sa Ant att det inte fanns någon plan att återlansera sin börsintroduktion, utan att utveckla det. Den svarade inte på Reuters begäran om kommentarer om huruvida den hade fått grönt ljus från Peking.

Bolagets börsnotering lades hastigt på hyllan på order av Peking i november 2020. Då var det beräknat att värderas till cirka 315 miljarder dollar och planerat att samla in 37 miljarder dollar, vilket skulle ha varit ett världsrekord.

“Under ledning av tillsynsmyndigheter är vi fokuserade på att stadigt gå vidare med vårt korrigeringsarbete och har inga planer på att initiera en börsnotering,” sa Ant på sitt WeChat-konto sent på torsdagen.

Varken CSRC eller Kinas statliga råds informationskontor, som hanterar mediafrågor för centrala ledare, svarade på Reuters begäran om kommentarer.

Ant vill hålla IPO-återupplivningsplanerna låg profil i avvaktan på ett formellt tillkännagivande, efter att ha lockat till sig regulatorisk bländning i sitt första försök redan 2020 med de vågor som erbjudandet skapade som världens största aktiebolag någonsin, en separat källa med direkt kunskap om saken sa.

Kinesiska myndigheter drog ur kontakten med börsintroduktionen och slog ner Ma:s affärsimperium efter att han höll ett tal i Shanghai i oktober 2020 och anklagade finansiella vakthundar för att kväva innovation.

Börsnoteringens urspårning markerade början på ett regulatoriskt tillslag för att tygla Kinas enorma hemodlade teknologisektor, som spred sig till andra industrier, inklusive fastigheter och privat utbildning, vilket torkade bort miljarder från börsvärden och utlöste uppsägningar hos vissa företag.

Med sin ekonomi som saktar ner under ett politiskt känsligt år när Xi Jinping förväntas säkra en tredje mandatperiod utan motstycke som partiledare, vill Peking lossa greppet om privata företag inklusive teknikjättar för att hjälpa det att nå ett tillväxtmål på 5,5 %, något ekonomer har sagt att det kommer att bli svårt att nå med tanke på spärrningar av covid-19. Läs mer

“De rullar tillbaka på sitt tillslag för att motverka lockdownen de har haft. All data från Kina på sistone har varit fruktansvärd på grund av nedstängningar och det sista de vill göra är att förvärra problemet. Under de kommande tre till sex månaderna har vi kommer sannolikt att se Kinas tillslag avvecklas, säger David Madden, marknadsanalytiker på Equiti Capital i London.

Ett återupplivande av börsintroduktionen kan också markera en slags rehabilitering för Ma, som har hållit en låg offentlig profil sedan Peking slog in.

LÄTTANDE ANSTRÄVNINGAR

Kinas vice premiärminister Liu He berättade förra månaden för tekniska chefer att regeringen stödde utvecklingen av sektorn och kommer att stödja företag som strävar efter börsnoteringar hemma och utomlands. Läs mer

Som ett annat tecken på Pekings mjukare hållning är Kinas åkande Didi Global, som har varit under en cybersäkerhetsundersökning sedan förra året, i avancerade samtal om att köpa en tredjedel av en statligt stödd elbilstillverkare, rapporterade Reuters på onsdagen.

Nyheten om samtalen kommer efter att Wall Street Journal rapporterade på måndagen att kinesiska tillsynsmyndigheter kommer att avsluta sina undersökningar av Didi, vilket kan ge investerare mer hopp om dess återhämtning. Läs mer

Bloomberg rapporterade tidigare på torsdagen att kinesiska finanstillsynsmyndigheter hade inlett samtal i ett tidigt skede om ett potentiellt återupplivande av Ants börsdebut, utan att nämna en tidslinje. Läs mer

Den högsta värdepappersregulatorn hade etablerat ett team för att omvärdera aktieförsäljningsplanerna, rapporterade Bloomberg.

Tillsynsmyndigheten sa senare i ett uttalande att den inte hade utfört någon bedömning eller forskning angående en Ant IPO.

De amerikanska börsnoterade aktierna i Alibaba, som äger nästan en tredjedel av Ant, sjönk med 7% efter att tidigare ha stigit så mycket som 7% i förhandeln på Bloomberg-rapporten.

Det amerikanska riskkapitalbolaget Warburg Pincus, en stor investerare i Ants privata insamlingar 2018, sänkte sin värdering av Ant till cirka 180 miljarder dollar i slutet av mars från 221 miljarder dollar ett år tidigare, sa en separat källa.

Tillsynsmyndigheterna har instruerat Ant att omstrukturera som ett finansiellt snarare än ett tekniskt företag, och källor och analytiker har sagt att finanssektorn vanligtvis har lägre värderingar.

Warburg Pincus avböjde att kommentera på torsdagen.

“Storleken på Ant och börsintroduktionen kommer att behöva bli mindre än vad som var planerat 2020 eftersom marknadsförhållandena har förändrats och inte kan jämföras med nu”, säger Dickie Wong, verkställande direktör för Kingston Securities i Hong Kong.

USA-noterade aktier i kinesiska teknik- och e-handelsföretag, inklusive Didi och Alibaba, har ökat den här veckan på antydningar om att Pekings ett och ett halvt år långa tillslag kan komma att lätta.

Registrera dig nu för GRATIS obegränsad tillgång till Reuters.com

Rapportering av Julie Zhu; Ytterligare rapportering av Medha Singh, Abinaya Vijayaraghavan, Scott Murdoch, Kane Wu och Vidya Ranganathan; Redigering av Sumeet Chatterjee, Carmel Crimmins, Elaine Hardcastle och David Evans

Våra standarder: Thomson Reuters Trust Principles.

.
#Exklusivt #Peking #ger #första #nick #för #att #återuppliva #Ant #IPO #efter #att #tillslag #har #svalnat

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *