Japan går närmare intervention i yen

Japan går närmare intervention i yen

  • Japan säger “orolig” över kraftiga yen-fall
  • Topvalutadiplomat säger “alla alternativ på bordet”
  • Tokyo redo att svara på lämpligt sätt i enlighet med G7:s policy
  • Yenens fall sätter press på BOJ inför nästa veckas möte
  • Analytiker ser låga chanser för ingripande, BOJ policy tweak

TOKYO, 10 juni (Reuters) – Japans regering och centralbank sa på fredagen att de var oroade över den senaste tidens kraftiga fall i yenen i ett sällsynt gemensamt uttalande, den starkaste varningen hittills om att Tokyo skulle kunna ingripa för att stödja valutan när den sjunker 20- års låga.

Uttalandet understryker en växande oro bland beslutsfattare över den skada som kraftig depreciering av yenen kan tillfoga Japans bräckliga ekonomi genom att skada affärsaktivitet och konsumenter.

Men många marknadsaktörer tvivlar på att G7-medlemmen Japan snart kommer att gå in för att direkt stödja yenen, en diplomatiskt fylld och potentiellt kostsam handling som senast inträffade för 20 år sedan.

Registrera dig nu för GRATIS obegränsad tillgång till Reuters.com

Efter ett möte med sin Bank of Japan (BOJ) motsvarighet sa den högsta valutadiplomaten Masato Kanda till reportrar att Tokyo kommer att “reagera flexibelt med alla alternativ på bordet.”

Han avböjde att säga om Tokyo skulle kunna förhandla med andra länder för att gemensamt ta sig in på marknaden.

G7, som Japan är medlem i, har en långvarig policy att marknaderna borde bestämma valutakurser, men att gruppen kommer att samordna sig nära valutarörelser och att överdrivna och oordnade växelkursrörelser kan skada tillväxten.

“Vi har sett kraftiga yennedgångar och är oroade över de senaste rörelserna på valutamarknaden”, sa finansministeriet, BOJ och Financial Services Agency i det gemensamma uttalandet som släpptes efter deras chefsmöte.

“Vi kommer att kommunicera nära med varje lands valutamyndigheter och reagera på lämpligt sätt vid behov”, baserad på G7-principerna, heter det i uttalandet.

Tjänstemän från de tre institutionerna träffas då och då, vanligtvis för att signalera till marknaderna deras larm över kraftiga marknadsrörelser. Men det är sällsynt att de utfärdar ett gemensamt uttalande med uttryckliga varningar om valutarörelser.

Yenen steg en kort stund till 133,37 yen per dollar efter uttalandet, en ökning med 0,7% på sessionen, innan den slog sig ner på 133,67.

“Tokyo skulle kunna ingripa om yenen sjunker under 135 mot dollarn och börjar gå in i ett fritt fall. Det är då Tokyo verkligen behöver gå in”, säger Atsushi Takeda, chefsekonom vid Itochu Economic Research Institute i Tokyo.

“Men Washington kommer inte att gå med så det kommer att vara solointervention. För USA finns det egentligen ingen merit att gå med i Tokyo på intervention.”

Sydkoreanska won, kinesiska yuan och japanska yen sedlar ses på amerikanska 100-dollarsedlar i den här bildillustrationen tagen i Seoul, Sydkorea, 15 december 2015. REUTERS/Kim Hong-Ji

Yenens kraftiga nedgångar har blåst upp redan stigande importkostnader för råvaror, höjt hushållens levnadskostnader och satt press på BOJ att ta itu med smygande inflation.

BOJ och US Federal Reserve är båda planerade att hålla policymöten nästa vecka.

Med den japanska ekonomin fortfarande mycket svagare än sina kollegor, förväntas BOJ i stor utsträckning behålla sin extremt lätta politik nästa vecka. Men det kommer att möta dilemmat att behöva hålla fast vid låga räntor, även om det kan underblåsa ytterligare yennedgångar.

“Jag tror inte att dagens uttalande skulle ha en direkt inverkan på BOJ:s policymöte nästa vecka”, säger Hiroshi Ugai, Japans chefsekonom på JPMorgan Securities. “Det finns gränser för vad BOJ kan göra.”

STÄNGDET FÖR INTERVENTION ÄR HÖG

Till skillnad från andra stora centralbanker som flaggar för aggressiva räntehöjningar för att tackla inflationen, har BOJ upprepade gånger förbundit sig att hålla räntorna låga, vilket gör japanska tillgångar mindre attraktiva för investerare.

Den ökande politiska divergensen gjorde att yenen föll med 15 % mot dollarn sedan början av mars och inom ett slående avstånd från 135,20 den 31 januari 2002. Ett genombrott som skulle vara det lägsta sedan oktober 1998.

För att understryka den växande allmänhetens känslighet för stigande levnadskostnader, tvingades BOJs guvernör Haruhiko Kuroda på tisdagen be om ursäkt för en kommentar en dag tidigare om att hushållen blev mer accepterade av prishöjningar. Läs mer

“Det som potentiellt kan bromsa deprecieringstakten är en förändring av politiken, men just nu ser det ut som att det inte finns någon indikation på att Bank of Japan är oroad över inflationen eller effekten av den svaga yenen på det”, säger Moh Siong Sim, en valutastrateg på Bank of Singapore.

“Det (det gemensamma uttalandet) är mer av ett verbalt ingripande och jag är inte säker på om det kommer att innebära någon handling och inte kommer att ha någon inverkan på yenen,” sade han och lade till ribban för faktisk intervention i utländsk valuta. marknaderna är fortfarande mycket höga.

Med tanke på ekonomins stora beroende av export, har Japan historiskt fokuserat på att hejda kraftiga uppgångar i yenen och tagit en hands-off-strategi för yenens fall.

Senast Japan ingrep för att stödja sin valuta var 1998, när den asiatiska finanskrisen utlöste en försäljning av yen och ett snabbt kapitalutflöde från regionen. Innan dess ingrep Tokyo för att motverka yenens fall 1991-1992.

Registrera dig nu för GRATIS obegränsad tillgång till Reuters.com

Rapportering av Tetsushi Kajimoto och Leika Kihara; Ytterligare rapportering av Kantaro Komiya och Daniel Leussink; Redigering av Kim Coghill

Våra standarder: Thomson Reuters Trust Principles.

.
#Japan #går #närmare #intervention #yen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *