Tesla-aktien är på väg att bli mycket billigare

Tesla-aktien är på väg att bli mycket billigare

Företaget meddelade i fredags att dess styrelse godkände en aktiesplit 3-för-1, dess första split sedan augusti 2020.Uppdelningen skulle behöva godkännas av aktieägarna vid bolagets årsstämma i augusti.
Tesla (TSLA) stängde fredagen på lite över $696 per aktie. Om spliten skulle ske idag skulle aktien vara värd 232 dollar per aktie.

Oroa dig inte, Tesla-aktieägare (vilket är i stort sett alla med ett pensionskonto nuförtiden) — dina insatser kommer fortfarande att vara värda samma. Du kommer att hålla tre gånger fler aktier när allt är klart.

Företag delar upp sina aktier av flera skäl: Delar upp kan placera sina aktier inom räckhåll för mindre, individuella investerare. Det hjälper företag att få likviditet och uppdelningar kan skapa mer efterfrågan på ett företags aktier.

Även om institutionella investerare med djupa fickor inte bryr sig om företagets totala aktiekurs, kan enskilda investerare stängas av av högt prissatta aktier. Tillväxten av handelsappar med noll avgift, inklusive Robinhood, E-Trade och andra, har gjort aktieuppdelningar mycket viktigare de senaste åren.

Tesla sa att de tog hänsyn till dessa faktorer – såväl som anställda som får betalt i företagets aktier.

“Vi tror att aktieuppdelningen skulle hjälpa till att återställa marknadspriset på våra stamaktier så att våra anställda kommer att ha mer flexibilitet i att hantera sitt eget kapital, vilket enligt vår uppfattning kan bidra till att maximera aktieägarnas värde”, sa Tesla i en myndighetsanmälan Fredag. “Dessutom, eftersom privata investerare har uttryckt ett högt intresse för att investera i vår aktie, tror vi att aktieuppdelningen också kommer att göra vår stamaktie mer tillgänglig för våra privata aktieägare.”
Tesla aviserade planer för en split i mars, men tillkännagav inget förhållande. På fredagen noterade den att aktien har stigit 43,5 % sedan den senaste aktieuppdelningen för nästan tre år sedan, även om aktierna har fallit med 30 % sedan de tillkännagav dessa splitplaner. Man kan ha planerat att ha en större aktiesplit om den inte sjunkit så mycket.
I år som Big Tech och den bredare marknaden har tagit stryk av inflation och högre räntor. Men i synnerhet Tesla har kämpat i år delvis på grund av vd Elon Musks försök att utnyttja sin enorma andel i Tesla till köpa Twitter. Han till och med sålde Tesla-aktier för 8,5 miljarder dollar att samla in kontanter som skulle användas till köpet, vilket bidrog till att pressa Teslas aktiekurs nedåt.
Andra Big Tech-företag har också nyligen meddelat aktieuppdelningar för att hjälpa till att öka deras överkomliga priser och attraktivitet för vardagliga investerare. Amazons (AMZN) 20-för-1 aktieuppdelning trädde i kraft i måndags. Alphabet, som äger Google (GOOGL), godkände också en delning på 20 mot 1 som träder i kraft i juli. Online-återförsäljare Shopify (AFFÄR) har en aktiesplit på 10 för 1 planerad till senare i juni, medan meme-aktieälsklingen GameStop föreslog att dela upp sin aktie också.
Teslas drag kan också syfta till att få det inkluderat i det berömda Dow Jones Industrial Average, som tenderar att inkludera billigare aktier. Äpple (AAPL)till exempel, tillkännagav en aktiesplit 7 för 1 2014 och inkluderades i Dow 2015.

Uppdelningen är ingen garanti för att den kommer att ingå i Dow, men indexet kanske vill ha världens mest värdefulla bilföretag och en pionjär inom elfordon.

Teslas aktier steg 1% i utökad handel.

Tesla meddelade också att Larry Ellison, ordförande för Orakel (ORCL) hade beslutat att lämna styrelsen. Ellison har suttit i Teslas styrelse sedan december 2018.
Stora aktieuppdelningar av företag har blivit mycket populära de senaste åren. Men ett företag med en oroväckande hög aktiekurs har aldrig splittrats och sa att det aldrig skulle göra det: Berkshire Hathaway (BRKA).
Till 439 780 dollar per aktie är Berkshire-aktier otillgängliga för de flesta enskilda investerare. Det är därför den erbjuder sitt B-aktier (BRKB)som har splittrats tidigare, för strax under $292.

.
#Teslaaktien #är #på #väg #att #bli #mycket #billigare

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *