Var uppmärksam på denna siffra i dagens amerikanska inflationsrapport |  CNN Business

Var uppmärksam på denna siffra i dagens amerikanska inflationsrapport | CNN Business

En version av den här historien dök först upp i CNN Business’ Before the Bell-nyhetsbrevet. Inte en prenumerant? Du kan anmäla dig precis här. Du kan lyssna på en ljudversion av nyhetsbrevet genom att klicka på samma länk.


London
CNN Business

De senaste data på konsumentpriserna i USA visade att den årliga inflationen steg oväntat till det högsta i 40 år i maj, vilket understryker oro över hushållens ekonomi och ökar pressen på politiska ledare som säger att de gör allt de kan för att ta itu med problemet.

Vad som händer: Konsumentprisindex steg med 8,6 % under de 12 månaderna fram till maj. Den hade sjunkit något till 8,3 % i april.

Det signalerar till investerare att Federal Reserve kan fortsätta att aggressivt höja räntorna fram till slutet av året när den försöker få inflationen under kontroll.

“Kommande inflationsdata kommer att vara viktigast för att bestämma takten för höjningar efter juli,” sa Citi-ekonomer i ett meddelande till kunder tidigare i veckan.

Den stora frågan för beslutsfattare och Wall Street är om inflationen har nått en topp. När flyktiga mat- och bränslekostnader togs bort steg den årliga inflationen i maj med 6 %, något lägre än i april.

“Jag är övertygad om att inflationen kommer att vara betydligt lägre vid den här tiden nästa år och tillbaka till något som vi kommer att känna oss bekväma med inte alltför länge därefter”, skrev Mark Zandi, chefsekonom på Moody’s Analytics, i en kolumn för CNN Business.

Han pekade på pandemins bleknande effekter och sa att efter Europeiska unionens tillkännagivande av dess oljeembargo mot Ryssland, “visar det värsta ekonomiska nedfallet från Rysslands aggression också nära.”

Men det som händer under tiden är fortfarande grumligt. Höga bränsle- och livsmedelspriser leder till inflation i andra delar av ekonomin. De amerikanska gaspriserna svävar bara en cent under 5 dollar per gallon, och oljepriserna kan gå ännu högre i sommar, sa Goldman Sachs denna vecka.

En faktor som jag har tittat noga på är kostnaden för bostäder, även känd som “hushållsinflation”.

Hus representerar ungefär en tredjedel av värdet av den korg med varor och tjänster som US Bureau of Labor Statistics använder för att spåra konsumentpriser, vilket ger den betydande vikt i den övergripande inflationsbilden. I början av 2022 bidrog den till stigande inflation vid sidan av mat och energi.

Shelter-indexet klättrade med 5,5% under det senaste året, enligt data för maj. Det var den största ökningen sedan februari 1991.

Det är redan anmärkningsvärt. Men Citis ekonomer varnar för att uppgifterna kan vara långsamma för att återspegla miljön för hyresgäster, vilket innebär att det finns en chans att bostadskostnaderna stiger med ännu mer än väntat under de kommande månaderna.

Kolla in det här: Hyr på Manhattan slog rekord i maj för fjärde månaden i rad. Medianhyran för en lägenhet klättrade till 4 000 USD i månaden, ökade med 25 % från för ett år sedan – och det är före högsommarsäsongen för hyreskontrakt.

Köpare fortsätter också att känna effekterna av rekordhöga bostadspriser, även om stigande bolånekostnader uppmuntrar vissa amerikaner att skjuta upp köpen.

“Generellt, medan efterfrågan på bostäder nyligen har visat tecken på att avta, fortsätter huspriserna att stiga i en stark takt och tyder på att det kommer att dröja ett tag (en bra bit in på nästa år) innan priset på bostäder kan börja bromsa ytterligare,” sa Citis team.

På radarn: Federal Reserve Bank of San Francisco skrev i februari att hyror och bostadspriser kan pressa upp KPI-avläsningen “så länge som 24 månader in i framtiden.” Det kan komplicera förhoppningar om “toppinflation”.

Från stora uppgångar i teknikaktier till robust handelsdata, Kina har haft många goda ekonomiska nyheter den här veckan.

Den positiva utvecklingen kommer efter att världens näst största ekonomi drabbades av omfattande Covid-nedstängningar, ett genomgripande tillslag mot teknikföretag och en fastighetsnedgång. Både konsumtionsutgifter och fabriksproduktion minskade kraftigt i april, medan arbetslösheten har stigit till den högsta nivån sedan det första coronavirusutbrottet i början av 2020.

När Kina vidtar åtgärder för att gradvis återöppna företag, och myndigheterna inför en rad åtgärder för att stimulera aktivitet, finns det tecken på att en väckelse kan vara runt hörnetrapporterar min CNN Business-kollega Laura He.

Kom ihåg: Tidigare i veckan rapporterade The Wall Street Journal att Pekings cybersäkerhetsgranskning av Didi var på väg att avslutas. Flytten skulle göra det möjligt för den åkande jätten att återvända till appbutiker på det kinesiska fastlandet, nästan ett år efter att Didi togs bort på grund av kränkningar av dataintegritet. Kinesiska teknikaktier steg.

Det fanns andra tecken på att Pekings ansträngningar att tygla teknikföretag också kunde minska. Bloomberg sa att kinesiska tillsynsmyndigheter har inlett diskussioner i ett tidigt skede om ett potentiellt återupplivande av Ant Groups offentliga erbjudande, med hänvisning till personer som är bekanta med saken.

Kina släppte också starka handelsdata för maj månad, efter en svacka i april. Landets export steg med nästan 17 % i maj jämfört med ett år sedan, jämfört med en tillväxt på endast 3,9 % i april. Importen steg för första gången på tre månader.

Ändå säger analytiker att mer behöver göras för att reparera investerarnas förtroende för Kina, och några stora risker har inte försvunnit.

“Det kommer att ta tid att reparera affärsförtroendet, och försäljningar av kinesiska tillgångar kan återupptas om Kina visar sig vara en besvikelse igen”, säger Ken Cheung, asiatisk valutastrateg för Mizuho Bank.

Ibland kan svängningar i aktiekurserna kännas abstrakta. Men årets turbulens på marknaden har fått verkliga konsekvenser och raderat miljarder dollar i amerikanernas förmögenhet.

Nettoförmögenheten för hushåll och ideella organisationer tappade en halv biljon dollar till cirka 149 biljoner dollar under det första kvartalet, enligt uppgifter från Federal Reserve som släpptes på torsdagen.

Det är en anmärkningsvärd vändning från de kraftiga förmögenhetsuppgångarna som började i mitten av 2020, drivna av skyhöga priser på bostäder och aktier.

Snabb bakåtspolning: Dow och S&P 500 sjönk vardera nästan 5 % under årets första tre månader, medan Nasdaq rasade nästan 9 %. Det var det sämsta kvartalsresultatet för marknaderna sedan första kvartalet 2020, när Covid-19-pandemin slog upp den amerikanska ekonomin.

Nedgången i aktier motverkades delvis av en ökning av värdet på fastigheter med 1,7 biljoner dollar och ett fortsatt högt personligt sparande. Förhållandet mellan hushållens nettoförmögenhet och disponibel inkomst förblev nära rekordhöga och fortsätter att ligga långt över nivån före pandemin under 2019.

Men uppgifterna är en påminnelse om varför så många amerikaner har känt sig usla om ekonomins hälsa.

Även om utgifterna förblir robusta och de flesta ekonomer inte förväntar sig en lågkonjunktur i år, har marknadsförsäljningen försämrat den övergripande stämningen när värdet på handelsportföljer och pensionskonton minskar. Cirka 58% av amerikanerna äger aktier, enligt Gallup.

Den senaste läsningen av det amerikanska konsumentprisindexet kommer klockan 8:30 ET.

Även idag: University of Michigans tidiga läsning av data om konsumenternas sentiment för inlägg i juni kl. 10:00 ET.

Kommer nästa vecka: Europeiska centralbankens hökiska vändning upprörde marknaderna på torsdag. Nu kommer uppmärksamheten att riktas mot Federal Reserve, som tillkännager sitt senaste policybeslut nu på onsdag.

.
#Var #uppmärksam #på #denna #siffra #dagens #amerikanska #inflationsrapport #CNN #Business

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *