Apple ger upp marken i sin App Store-kamp med holländska tillsynsmyndigheter och Tinder

Apple ger upp marken i sin App Store-kamp med holländska tillsynsmyndigheter och Tinder

Äpple meddelade i fredags att det återigen har uppdaterat sina regler om hur holländska dejtingappar kan använda betalningssystem från tredje part, efter att företaget hade “produktiva samtal med den nederländska myndigheten för konsumenter och marknader (ACM).” De uppdaterade reglerna ge utvecklare mer flexibilitet om vilka betalningssystem de använder, ändra språket som användarna ser när de går för att betala och ta bort andra restriktioner som de tidigare reglerna införde.

Även om reglerna inte är vittomfattande (återigen, de gäller bara holländska dejtingappar), men de visar vad Apple är villiga att göra för att följa myndighetsföreskrifter – vilket de kan ställas inför mycket mer av eftersom EU och USA rusta upp för att bekämpa tekniska monopoloch potentiellt till och med tvinga företaget att tappa iPhones Lightning-port.

I december ACM meddelade ett utslag att Apple var tvungen att låta dejtingappar använda betaltjänster förutom den som är inbyggd i iOS, efter att tillsynsmyndigheten fått ett klagomål från Match Group, företaget bakom dejtingtjänster som Tinder, Match.com och OkCupid. Sedan dess har Apple gjort det föreslagen a mängd av lösningar för att följa ordern, vilket tillsynsmyndigheten har sagt är inte tillräckligt bra. I maj sa ACM att Apples senaste regler, de före fredagsuppdateringen, var förbättringar jämfört med dess tidigare idéer, men att de fortfarande inte överensstämde med holländska och europeiska lagar.

Det har blivit ett ökande tryck för Apple att följa: även om företaget arbetar med förändringar har det varit det samla in tiotals miljoner euro i böter.

Ändringarna som Apple tillkännagav i fredags är en betydande uppdatering av dess tidigare förslag, som det publicerades i mars. Reglerna gör fortfarande att utvecklare visar användarna ett meddelande innan de visas betalningsskärmen från tredje part, vilket kan finnas antingen i appen eller på en extern webbplats, men Apples nya föreslagna språk är mindre troligt att skrämma bort potentiella kunder i min åsikt.

Ursprungligen löd det föreslagna språket:

Den här appen stöder inte App Stores betalningssystem.

Alla köp i den här appen kommer att hanteras av utvecklaren “.” Du kommer inte längre att göra transaktioner med Apple. Din lagrade App Store-betalningsmetod och relaterade funktioner, såsom prenumerationshantering och återbetalningsförfrågningar, kommer inte att vara tillgängliga. Apple ansvarar inte för integriteten eller säkerheten för transaktioner som görs med denna utvecklare.

Nu står det:

Din betalning kommer att hanteras av utvecklaren. Du kommer inte längre att göra transaktioner med Apple.

Alla köp i den här appen kommer att behandlas av en tjänsteleverantör vald av utvecklaren “developerName”. Utvecklaren kommer att ansvara för betalningsmetoderna och relaterade funktioner som prenumerationer och återbetalningar. App Store-funktioner, som din lagrade App Store-betalningsmetod, prenumerationshantering och återbetalningsförfrågningar, kommer inte att vara tillgängliga.

Alternativen som användarna kommer att se på prompten är också olika. Förut såg de knappar för “Fortsätt” eller “Avbryt.” De har ersatts med en knapp som säger “Jag förstår.” Meddelanden som användare kommer att se om utvecklaren länkar dem ut från appen (till en tredjeparts betalningswebbplats) har också fått omskrivningar i samma veva.

Enligt Apples nya regler kommer utvecklare inte heller att behöva välja mellan en tredjepartsbetalning i appar eller en extern betalningslänk; de kan använda båda om de vill, vilket inte var fallet tidigare. De kommer också att kunna visa hur mycket något kommer att kosta — Apple har tagit bort en regel som säger att en länk till en extern betalning inte kan inkludera “priset på varor som är tillgängliga på webbplatsen du äger eller har ansvar för.”

De gamla reglerna, som du kan läsa från detta webbarkiv här, hade specifika krav för tredje parts betalningsbehandlare om en utvecklare ville använda deras tjänster i sin app. Innan fredagens förändringar skulle utvecklare behöva hitta en processor som stödde saker som:

  • “Betalningsmetod och mångfald (stöd för kreditkort, betalkort, etc.)”
  • Mervärdestjänster som hantering och hantering av transaktionsskatt
  • Betalningssäkerhet och sekretesspolicyer som “överstiger nivå 1 betalkortsbranschens efterlevnad”

Reglerna dikterade också hur pålitlig betalningsprocessorn måste vara, och sa att den måste ha 99,9 procent tillgänglighet och svara på förfrågningar inom 300 millisekunder. Apple har fortfarande vissa krav för tredje parts betalningsprocessorer, men de verkar vara betydligt bredare – nu är de saker som “uppfyller Level 1 Payment Card Industry (PCI) compliance för hantering av kredit- och betalkortsdata” och “betecknar alla priser” för försäljning av digitala varor och tjänster till användare i Nederländerna i eurovalutan.”

Apple säger också att det har uppdaterat strukturen för tredjepartsbetalningar. De tidigare reglerna fick det att verka som att utvecklare av holländska dejtingappar skulle göra det måste betala 27 procent i provision på tredje parts transaktioner oavsett vad. Även om det är en rabatt på tre procent från Apples standardminskning på 30 procent på köp i appar, skulle behöva betala 27 procent vara en betydande ökning från de 15 procent som utvecklare i App Store Small Business Program betalar, eller från de 15 procent som utvecklare betala av sina återkommande prenumerationsintäkter efter att användarna har behållit sin prenumeration i ett år.

Nu säger Apple att det erbjuder en rabatt på tre procent när du går igenom en tredjeparts betalningsprocessor, punkt – om du skulle ha betalat Apple 30 procent, kommer du nu att betala det 27, och om du skulle ha betalat 15 procent betalar du 12. Även om en så liten rabatt fortfarande är ett tydligt budskap från Apple att utvecklare helt enkelt inte ska bry sig om att leta någon annanstans (särskilt med tanke på det extra arbete som det innebär och det faktum att tredjeparts betalningssystem kommer att ha sina egna avgifter), innebär förändringen åtminstone att mindre utvecklare inte kommer att betala iPhone-tillverkaren en högre procentandel om de väljer att gå till tredje part.

ACM verkar inte ha tagit problem med Apples provisionsstruktur i sina tidigare motbevisningar av företagets förslag.

I dess fredagsnyhetsinlägg, Apple gör det klart att de inte är särskilt glada över situationen de befinner sig i. “Eftersom Apple är engagerade i ett konstruktivt samarbete med tillsynsmyndigheter, gör vi de ytterligare ändringarna på ACM:s begäran”, säger företaget, men också att det gör det Jag tror att några av ändringarna “är i bästa intresse för våra användares integritet eller datasäkerhet.” Företaget upprepar också att det inte håller med den ursprungliga ordern och överklagar den.

#Apple #ger #upp #marken #sin #App #Storekamp #med #holländska #tillsynsmyndigheter #och #Tinder

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *