Den ekonomiska chocken som drabbar bostadsmarknaden blir allt större – 6 % bolåneräntor ser nära ut

Den ekonomiska chocken som drabbar bostadsmarknaden blir allt större – 6 % bolåneräntor ser nära ut

De goda nyheterna: Federal Reserve har de instrument som krävs för att tygla den skenande inflationen. De dåliga nyheterna: Dessa instrument är, ja, trubbiga och kommer att drabba vissa sektorer hårdare än andra. Bland den mest utsatta: den amerikanska bostadsmarknaden.

Titta bara på historien. Inflationsperioden som tog fart under 70-talet var undertryckt av Federal Reserve. Men det var först efter att centralbanken pressade räntorna så högt att Bolåneräntorna toppade med över 18 % 1981. Den såg bostadsbyggandet halverades till 1982.

Spola framåt till 2022 och Fed har återigen gått över till inflationsbekämpningsläge. Genast började finansmarknaderna pressa upp bolåneräntorna. Mellan december och april steg den genomsnittliga 30-åriga fasta bolåneräntan från 3,2 % till 5,1 %.

Under den senaste månaden verkade dock den bolåneräntehöjningen plana ut. Det föll faktiskt för en treveckorsperiod i maj. Nåväl, det var tills i fredags, då det började ta fart igen. Ju högre än väntat Konsumentprisindex läsning, som nådde en 40-årig högsta på 8,6 %, satte finansmarknaderna i skak. Vid slutet av dagen på fredag, den genomsnittliga 30-åriga fasta bolåneräntan låg på 3,85 %.

“Jag tror inte att vi har sett slutet på uppgången i statsräntor”, säger Mark Zandi, chefsekonom på Moody’s Analytics. Historiskt sett följer bolåneräntorna banan för den 10-åriga statsavkastningen. Om 10-åren verkligen går högre, säger Zandi Förmögenhet att vi kunde se bolåneräntorna toppa 6%.

En ökning med 2,75 procentenheter i bolåneräntorna under det senaste året – med det mesta under de senaste sex månaderna – är historiskt sällsynt. Du måste gå tillbaka till 1981 för att se när bolåneräntorna senast steg så snabbt.

Det snabba steget i bolåneräntorna var båda en ekonomisk chock för bostadsmarknaden och ett stort slag för hemköpare. Om en låntagare i juni 2021 tog ett bolån på 500 000 USD till en fast ränta på 3,1 %, skulle de se en månatlig kapitalbelopp och räntebetalning på 2 135 USD. Med en ränta på 5,85 % skulle den månatliga betalningen vara 2 950 USD. Det är en 38 % högre månadsbetalning. Under loppet av det 30-åriga lånet är det ytterligare 293 264 $ i totala betalningar.

Det är också ett dåligt exempel. Varför? Under det senaste året, bostadspriserna har stigit med rekordhöga 20,6 %. Enkelt uttryckt: En låntagare kunde inte få samma bostad för $500 000 nu som för ett år sedan. Av den anledningen, låt oss säga att 500 000 $ inteckning klättrade 20,6% till 603 000 $. Med en fast ränta på 5,85 % kommer den månatliga kapitalbeloppet och räntebetalningen på ett lån på 603 000 USD ut till 3 557 USD.

Den snabba ökningen av bolåneräntorna i kombination med det historiska steget i amerikanska bostadspriser—som har ökat med 36,8 % sedan pandemin började-är varför den amerikanska bostadsmarknaden saktar ner. Många låntagare, som måste uppfylla långivarnas strikta skuld-till-inkomstkvoter, har förlorat sin bolåneberättigande eller helt enkelt vägrar att punga ut så mycket deg. Oavsett så har det den amerikanska bostadsmarknaden in vad Zandi kallar en “bostadskorrigering”.

Redan nu ser vi både försäljningen av befintliga bostäder och försäljningen av nya bostäder falla – snabbt. På torsdagen twittrade Freddie Macs biträdande chefekonom Len Kiefer att den nedåtgående förskjutningen av bolåneansökningar innebär “den amerikanska bostadsmarknaden är i början av den mest betydande aktivitetsnedgången sedan 2006.”

Se detta interaktiva diagram på Fortune.com

Vi ser också att nedkylningen höjer lagernivåerna.

När bostadsboomen tog fart under pandemin sjönk lagret till fyra decenniers lägsta nivå. I mars, rikstäckande lagernivåer på Zillow var 64 % under mars 2019. Men när bostadsmarknaden börjar gå över till nedkylningsläge ökar lagret igen. Mellan 26 mars och 7 maj steg de rikstäckande lagernivåerna med 10 %. Det inkluderade en lagerökning på 54 % i Coeur d’Alene, Idaho, och 49,6 % i Reno, Nevada.

“Den bästa delen av bostadshistorien 2022 är ökningen av inventarier eftersom detta kommer att sätta hussäljare och byggare i schack. De hade för mycket prissättningskraft och de pressade priserna alldeles för högt”, säger Logan Mohtashami, ledande analytiker på HousingWire.

Även när bostadsmarknaden svalnar, säger Mohtashami, finns det fortfarande för lite lager på marknaden. Faktum är att den stora majoriteten av regionala bostadsmarknader (se diagram nedan) fortfarande har lagernivåer som ligger mer än 50 % under nivån före pandemin. Om bolåneräntorna börjar falla igen, säger han, kan de snäva lagernivåerna se att frenesien kommer tillbaka.

Se detta interaktiva diagram på Fortune.com

Är det möjligt att bostadsmarknaden kan skaka av sig denna avmattning och sparka tillbaka till högkonjunktur? Zandi tycker inte det. Denna nedkylning av bostäder är designad – Feds tankar är att om den kan bromsa bostadsboomen kan den bromsa inflationen. På den fronten säger Zandi att Fed sannolikt är nöjd med nedkylningen av bostäder som började i april.

På väg framåt förväntar Zandi att den nationella tillväxten i bostadspriserna år-för-år kommer att ligga på 0 %, och avsevärt “övervärderade” bostadsmarknader för att se 5 % till 10 % bostadsprisnedgångar. Naturligtvis är inte ens en sänkning av 5 % till 10 % i priset knappast ekonomisk lättnad för bostadsköpare – åtminstone inte om bolåneräntorna verkligen hoppar över 6 %.

Om du är sugen på mer bostadsdata, följ mig på Twitter på @NewsLambert.

Den här historien visades ursprungligen på Fortune.com


#Den #ekonomiska #chocken #som #drabbar #bostadsmarknaden #blir #allt #större #bolåneräntor #ser #nära

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *