Motor1.com Logo

2023 BMW M2 Prototype First Drive Review: Wet, Hot German Stranner

Salzburgring, utanför (du gissade rätt) Salzburg, Österrike, är lite mer än ett 2,6 mil lång gummiband draperat över en alpin fot. Två raksträckor, sammanlänkade av komplexa högersvängar i vardera änden, gör att inte ens en och annan chicane (antagligen stänkt in för variation) inte bromsar 53-åringen så mycket.

Det som bromsar framstegen på Salzburgring är bländande, ösregn. Jag är två varv på min andra sexvarv på den österrikiska banan bakom ratten på en kamouflerad prototyp av 2023 BMW M2och medan regnet dämpade hela min första stint, förstör det den andra.

Längs ryggen rakt, och när jag kommer upp i 100 miles per timme, kan jag inte se någonting. Inte bakljusen framför, gräset på varje sida av banan eller den steniga backen bortom banstängslet. Jag flyger genom ett grått fält. Innan vädret tvingar fram ett misstag som inte går att fixa, drar chaperonen längst fram i konvojen med tre bilar oss tillbaka till gropen och halverar min dag med M2. Detta var knappast en idealisk första smak av den nya modellen, men det fanns fortfarande mycket att lära sig om M:s minsta modell (och sista förbränningsbilen).

2023 BMW M2 Protoype exteriör

Hand-Me-Down Performance

Till att börja med har nya M2 en version av den dubbla turboladdade 3,0-litersmotorn som finns i M3 och M4. Själv en utveckling av B58 raka sex från M240i, effekten är upp till cirka 450 hästkrafter, enligt BMW. Det är något lägre än 473 hk från M3 och M4, men det representerar en förbättring jämfört med 444 hk M2 CS. M-spec-motorn fungerar tillsammans med en vanlig sexväxlad manuell växellåda eller en kostnadsfri åttaväxlad automatlåda. Kraften går till bakaxeln, utan planer på en fyrhjulsdriven variant som matchar de xDrive-tillgängliga M3 och M4.

BMW delar inte prestandastatistik för den nya M2 ännu, men baserat på de få varv jag hade till mitt förfogande känns det raka tempot i stort sett likt M2 CS körde jag i slutet av 2020. Räkna med en liknande sprint på under fyra sekunder till 60 miles per timme, tillsammans med imponerande uthållighet över den siffran. Det finns kvar en antydan om turbofördröjning som ger vika för en stark våg av vridmoment som knappt släpper när motorvarvtalet stiger.

2023 BMW M2 Protoype exteriör

Det är svårare att bedöma de två överföringsalternativen från M3/M4. Mina få torra varv var i den autoutrustade bilen, medan min förkortade stint var bakom ratten på en manuell växellåda M2. Båda följer typisk BMW-form, med den sexväxlade manuella växelspaken som har en ganska fysisk, hackig karaktär och en välviktad, men vag, kopplingspedal. Som vanligt nuförtiden känns DIY-metoden långsammare på alla viktiga sätt. Den åttaväxlade bilen är snabbare och den känns som en mer naturlig partner.

En del av det går utöver möjligheten att helt enkelt växla snabbare. Där manualen kan vara mer engagerande på en krokig väg, finns det en motorsportliknande kvalitet för att träna kolfiber-paddelväxlarna på banan, särskilt med växellådan programmerad att ge bara lite växlingsstöt när du växlar upp. Barken från de fyra avgasrören gör dessa växlingar desto sötare också.

2023 BMW M2 Prototyp interiör
2023 BMW M2 Prototyp interiör
2023 BMW M2 Prototyp interiör

Slip Slidin’ Away

Även om jag kunde dra några korta slutsatser om drivlinan trots vädret, är det samma inte sant för chassit. Här är vad jag vet med säkerhet. M2 använder samma adaptiva dämpare och 275/35/19 fram- och 285/30/20 bakdäck som M3 och M4 – båda är förbättringar jämfört med den fasta installationen och smalare gummit från den tidigare M2 (även om CS hade adaptiva stötdämpare som standard). Och för att stoppa saken är en uppsättning 15,0-tums skivor och sexkolvsok framför som en del av broms-by-wire-systemet – båda föremålen kommer från M3 och M4. Utöver utrustningsförändringarna sträckte BMW dock fram och bakre spår med 2,1 tum.

2023 BMW M2 Prototyp interiör

Det kommer att vara bra för hantering, visst, men det betyder också att M2 skär en mer dramatisk figur när den ses direkt framifrån eller bakifrån. Kamouflaget på de två testarna gör det svårt att säga hur väl de svullna stänkskärmarna kommer att fungera med 2-seriens polariserande styling, men tillsammans med M-specifika front- och bakpaneler är det ingen tvekan om att M:s senaste produkt kommer att vara lämpligt aggressiv. .

De mer slagkraftiga designförändringarna sker i kabinen. Liksom standard 2-serien M2 kommer att introducera en ny enhetlig bildskärmsinställning som kombinerar dubbla skärmar i ett enda hus. Det senaste operativsystemet iDrive 8 kommer direkt från iX men bär M-specifik grafik. De intensiva, kolfiberpackade sportstolarna som introduceras på M3 och M4 finns här, och jag är ledsen, du är en clown om du beställer något annat än.

2023 BMW M2 Prototyp interiör
2023 BMW M2 Prototyp interiör

BMW parade ihop sportstolarna som tillval med den automatiskt utrustade M2 ​​och lämnade bassätena i modellen med manuell växling – även när regnet begränsar min tid i 6MT, är skillnaden i sätena natt och dag. Om du ens har en liten benägenhet för sportig körning är de aggressiva sätena värda varenda krona.

Bortom dessa härliga troner känns resten av kabinen bekant för både en 2er och en M-produkt. En något överdimensionerad ratt och röda M1/M2-knappar flankerade av kolfiber-paddelväxlare ger ett fint gränssnitt, och detaljer som den röda stopp-/startknappen och M-specifika körlägesväljare ser ut och känns som naturliga tillägg.

2023 BMW M2 Protoype exteriör

Det kan inte regna hela tiden

Kraftigt regn förstörde vad som borde ha varit en fascinerande introduktion till M2, och det värsta är att det inte kommer att bli ett nytt skott på den här bilen på nästan 12 månader. Även om den nyaste M-bilen troligen kommer att debutera före slutet av 2022, kommer den inte att träffa återförsäljare förrän 2023, med en ankomst i april bekräftad för Europa. Nordamerikas försäljning bör följa strax efter.

Vad jag kan säga efter det här testet är att BMW effektivt har skalat ner M3 och M4 till ett lättare, tajtare, mer spännande och endast bakåtkörningspaket. Det här testet kan ha varit för blött för att verkligen gräva i M2, men regnet kunde inte göra något för att dämpa min spänning inför BMW M:s sista rena förbränningsdrivna bil.

#BMW #Prototype #Drive #Review #Wet #Hot #German #Stranner

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *