Aktierna faller och priserna skjuter i höjden.  Så här skyddar du dina pengar

Aktierna faller och priserna skjuter i höjden. Så här skyddar du dina pengar

Detta är en uppdaterad version av en berättelse som tidigare gick den 28 april.

Så om du letar efter sätt att skydda dig själv ekonomiskt, samtidigt som du får ut det mesta av det du har, här är några alternativ att överväga.

“Om du inte arbetar, eller letar efter en bättre position, skulle nu vara ett bra tillfälle att dra fördel av den mycket starka arbetsmarknaden och låsa in en position”, säger den Florida-baserade certifierade finansplaneraren Mari Adam.

För att hjälpa dig i din sökning, här är några återuppta vad du bör göra och inte göra att komma ihåg.

Pengar in på bostadsboomen

Om du har varit på stängslet om att sälja ditt hem, nu kanske det är dags att ta språnget.
Bostadsmarknaden har gått i sönder, med år över år huspriser upp nästan 15 % i april och hyrorna nästan 17 % högre.
Samtidigt är bolåneräntorna nu ca 2 procentenheter högre än de var i början av detta år, vilket gör det mycket dyrare att köpa bostad och så kan dämpa efterfrågan. “Jag skulle föreslå att alla som planerar att släppa ut sitt hus på marknaden gör det direkt”, sa Adam.

Bostadslån: Lås fast ränta nu

Om du är nära att köpa en bostad eller refinansiera en, lås in den lägsta fasta räntan som är tillgänglig för dig så snart som möjligt.

Som sagt, “hoppa inte in i ett stort köp som inte är rätt för dig bara för att räntorna kan gå upp. Att rusa in i köpet av en stor biljett, som ett hus eller en bil, som inte passar in i din budget är ett recept för problem, oavsett vad räntorna gör i framtiden, säger den Texas-baserade certifierade finansplaneraren Lacy Rogers.

'Det här är inte pensionen jag tänkt mig.'  Hur pensionärer drabbas av inflation

Om du redan har en lån med rörlig ränta och du använde en del av den för att göra ett hemförbättringsprojekt, fråga din långivare om de skulle vara villiga att fastställa räntan på ditt utestående saldo, vilket i praktiken skapar ett hem med fast ränta aktielån, föreslog Greg McBride, Bankrate.com:s finansanalytiker.

Om det inte är möjligt, överväg att betala av det saldot genom att ta ut en HELOC med en annan långivare till en lägre kampanjpris, sa McBride.

Täck dina kontantbehov på kort sikt

Att ha likvida tillgångar för att täcka dig i nödsituationer eller allvarliga marknadsnedgångar är alltid en bra idé. Men det är särskilt viktigt när du står inför stora händelser utanför din kontroll – inklusive uppsägningar, som vanligtvis ökar under lågkonjunkturer.

Det innebär att ha tillräckligt med pengar avsatta i kontanter, penningmarknadsfonder eller kortfristiga ränteinstrument för att täcka flera månaders levnadskostnader, nödsituationer eller andra stora, förväntade utgifter (t.ex. handpenning eller högskoleutbildning).

Detta är också att rekommendera om du är nära eller i pension. I så fall kanske du vill avsätta ett år eller mer av levnadskostnader som du vanligtvis skulle betala för med uttag från din portfölj, säger Rob Williams, VD för finansiell planering, pensionsinkomst och förmögenhetsförvaltning på Charles Schwab. Detta bör vara det belopp du skulle behöva för att komplettera dina fasta inkomstbetalningar, såsom socialförsäkring eller en privat pension.

Dessutom föreslår Williams att ha två till fyra år i investeringar med lägre volatilitet som en kortfristig obligationsfond. Det hjälper dig att klara av nedgångar på marknaden och ge dina investeringar tid att återhämta sig.

Kreditkort: Minimera bettet

Om du har saldon på dina kreditkort – som vanligtvis har höga rörliga räntor – överväg att överföra dem till ett saldoöverföringskort med nollränta som låser en nollränta i mellan 12 och 21 månader, föreslog McBride.

“Det isolerar dig från räntehöjningar under de kommande och ett halvt åren, och det ger dig en tydlig bana för att betala av din skuld en gång för alla,” sa han. “Mindre skulder och mer besparingar kommer att göra det möjligt för dig att bättre klara stigande räntor, och är särskilt värdefullt om ekonomin försämras.”

Om du inte byter till ett balanskort med nollränta kan ett annat alternativ vara att få ett privatlån med relativt låg ränta.

I vilket fall som helst är det bästa rådet att göra allt för att betala ner dina saldon snabbt.

Balansera om din portfölj om det behövs

Det är lätt att säga att du har en hög risktolerans när aktierna skjuter i höjden. Men du måste kunna tåla den volatilitet som oundvikligen kommer med investeringar över tid.

Så se över dina innehav för att se till att de fortfarande överensstämmer med din risktolerans för en potentiellt stenigare väg framåt.

Och medan du håller på, balansera om din portfölj om du efter år av aktieuppgångar finner dig själv överviktig inom något område. Till exempel, om du nu är för tungt viktad i tillväxtaktier, föreslog Adam att du kanske skulle omfördela lite pengar till långsammare växande, utdelningsbetalande värdeaktier genom en fond.

Kontrollera också att du åtminstone har en viss exponering mot obligationer. Även om inflationen har resulterat i den sämsta kvartalsavkastningen i högkvalitativa obligationer på 40 år, räkna inte bort dem.

“Om en lågkonjunktur skulle bli resultatet av Feds aggressiva räntehöjningar för att dämpa inflationen kommer obligationer sannolikt att klara sig bra. Lågkonjunkturer tenderar att vara mycket snällare mot högkvalitativa obligationer än de är mot aktier”, sa Bennyhoff.

Ta reda på vad det betyder för dig att “förlora” pengar

Om du förvarar pengar på ett sparkonto eller CD, kommer eventuella räntor du tjänar sannolikt att överträffas av inflationen. Så samtidigt som du bevarar din huvudman tappar du köpkraft med tiden.

Återigen, om det är viktigare att bevara kapitalbeloppet under ett eller två år än att riskera att förlora något av det – vilket kan hända när du investerar i aktier – kan den inflationsbaserade förlusten vara värt det för dig eftersom du får vad Bennyhoff kallar en “sömnlös återkomst”.

Men för långsiktiga mål, ta reda på hur mycket du känner dig bekväm med att riskera för att få en större avkastning och förhindra att inflationen tär på dina besparingar och vinster.

“Med tiden har du det bättre och säkrare som person om du kan öka din rikedom,” sa Adam.

Var lugn. Gör ditt bästa. Sedan “släpp”

Snabba nyhetsrapporter om högre gas- och livsmedelspriser eller tal om ett potentiellt världskrig är nervösa. Men handla inte på nyheterna. Att bygga ekonomisk trygghet över tid kräver en sval, stadig hand.

“Låt inte dina känslor om ekonomin eller marknaderna sabotera din långsiktiga tillväxt. Håll dig investerad, förbli disciplinerad. Historien visar att det som människor – eller till och med experter – tycker om marknaden vanligtvis är fel. Det bästa sättet att att nå dina långsiktiga mål är bara att vara investerad och hålla fast vid din allokering, sa Adam.

Under krisperioder under det senaste århundradet kom aktierna vanligtvis tillbaka snabbare än någon förväntade sig för tillfället, och gick bra i genomsnitt över tiden.

Till exempel, sedan finanskrisen slog till 2008, har S&P 500 avkastat 11 % per år i genomsnitt fram till 2021, enligt data som analyserats av First Trust Advisors. Det värsta året under den perioden var 2008, då aktierna föll med 38 %. Men under de flesta åren som följde visade index en uppgång. Och fyra av dess årliga vinster varierade mellan 23 % och 30 %.

“Om du har byggt en lämpligt diversifierad portfölj som matchar din tidshorisont och risktolerans, är det sannolikt att den senaste marknadsnedgången bara kommer att vara en svep i din långsiktiga investeringsplan,” sa Williams.

Kom också ihåg: Det är omöjligt att göra perfekta val eftersom ingen har perfekt information.

“Samla dina fakta. Försök att fatta det bästa beslutet baserat på dessa fakta plus dina individuella mål och risktolerans.” sa Adam. Sedan tillade hon: “Släpp taget.”

.
#Aktierna #faller #och #priserna #skjuter #höjden #Så #här #skyddar #dina #pengar

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *