AZEF1_W2W4.jpg

Att se efter i Azerbajdzjans Grand Prix 2022: Upppumpad Perez, Safety Cars och en tagg i ögonen på Mercedes | Formel 1®

Från nästa omgång av den spända kampen mellan de två bästa lagen till en nagel i ögonen på Mercedes; och från McLaren med arbete att göra till nästan oundvikliga avbrott, vi väljer ut några av de viktigaste sakerna att hålla utkik efter runt Bakus gator i söndagens Azerbajdzjans Grand Prix…

1. Ännu en kamp mellan Ferrari och Red Bull

Den här säsongen kan ha gått på Red Bulls väg oftare än inte i tävlingar hittills – med Sergio Perez vinst i Monaco sin fjärde i rad – men kvalstriden har hittills vunnits av Ferrari och Charles Leclerc.

LÄS MER: Leclerc flammar mot Baku-polen när Perez gör honom på första raden i Azerbajdzjans Grand Prix-kval

Leclerc tog sig fyra polar i rad med ett fantastiskt sista varv i kvalet – hans sjätte på åtta lopp – och det är också back-to-back pole positioner i Baku efter att han var snabbast här 2021 också.

Ur ett mästerskapsperspektiv är det vackert redo eftersom Leclerc kommer att leda fältet borta men han har de två Red Bulls bakom sig, med Perez sällskap till honom på första raden efter en stark helg hittills. Mexikanen är bara 15 poäng från ledningen i mästerskapet och har sett lite bekvämare ut än sin lagkamrat Max Verstappen i helgen hittills, stärkt av sin vinst i Monaco och nytt tvåårskontrakt i fickan.

Perez är också ute efter att bli den första tvåfaldiga vinnaren av detta lopp, efter att ha vunnit här förra året, medan Carlos Sainz gick från provisorisk pole till fjärde i slutet av Q3 och kommer också att vara en faktor när de två bästa lagen slåss ut. för seger.

Azerbajdzjans GP-kval 2022: Leclerc slår Pérez för att ta en sensationell pole position

2. Gasly splittring av Mercedes-paret

Mercedes kan ha kommit över sin bil i Barcelona, ​​men de låg på bakfoten lite i Monaco och kämpar för att lösa sina studsproblem i Baku, vilket gör att de inte kan gå med i kampen om pole position. Men mot den bakgrunden säkrade de nästan den tredje raden för sig själva – men för Pierre Gasly.

Det har inte varit den lättaste säsongen för Gasly hittills och han har bara sex poäng till sitt namn vid det här laget, men fransmannen såg snabb ut under hela lördagen och lyckades dela Silver Arrows-paret och hamnade som sexa på rutnätet före Lewis Hamilton .

LÄS MER: Red Bull och Ferrari “i en helt annan liga” säger Hamilton efter att ha frustrerat Baku-kvalet

Gasly och AlphaTauri var starka här förra året också, eftersom han slutade på pallen efter att ha startat på andra raden, och han har bilen för att ge Mercedes huvudvärk på söndag om han kan hålla positionen eller till och med komma före George Russell i starten .

Russell kommer under tiden att försöka förlänga sin imponerande start till livet på Mercedes, efter att ha hamnat bland de fem bästa vid varje lopp hittills i år, men britten erkänner att han har kämpat med studsningen i sin bil och är rädd att han är inne på ett tufft lopp på söndag.


Gasly är i bra form i Baku och delade Mercedes i kvalet

3. McLaren utanför topp 10 men självsäker

De två McLaren-förarna såg väldigt mycket in i mixen för Q3 efter det sista träningspasset och slutade bland de sex bästa. Men så var inte fallet senare på eftermiddagen eftersom temperaturerna sjönk för kvalificeringen och båda slutade utanför topp 10, med Lando Norris 11:a och Daniel Ricciardo 12:a.

Norris kände att han borde ha tagit sig vidare till Q3 men för att ha förlorat en strid när han försökte få en slipstream från Lewis Hamilton, och det var ett meddelande till Ricciardo som kommer att ge McLaren-fansen hopp inför söndagen, eftersom hans racertekniker sa till honom att de har en bil att kämpa med i loppet.

LÄS MER: Gasly glad att dela Mercedes-paret med “årets bästa kval” i Baku

Det finns också optimism från teamet eftersom Alfa Romeo kämpade ännu mer i kvalificeringen och Alpine bara har en förare i topp 10, med Fernando Alonso som ligger bara en plats före McLarens på tionde plats.

Teamchefen Andreas Seidl hoppas att det kommer att bli ett anfallslopp för McLaren, eftersom de jagar vad som skulle bli den andra dubbla poängen för laget 2022.


1402305043

Daniel Ricciardo satsar på bättre lopptakt från sin McLaren i Baku

4. Bottas och Ocon med mald för att göra upp

Ytterligare två av de mest konsekventa artisterna 2022 hittills var överraskande dämpade i kvalet i Baku, men deras form före denna helg tyder på att de mycket väl kan vara i mixen för seriösa poäng när vi kommer till de senare stadierna av loppet.

Valtteri Bottas har tagit poäng i varje lopp han har slutfört – avgår endast i Jeddah – och har fyra topp-sju resultat i den löpningen, men såg aldrig särskilt konkurrenskraftig ut på fredagen och lördagen och hamnade på 15:e plats på rutnätet i Azerbajdzjan, efter rookielaget kompis Zhou Guanyu.

FAKTA OCH STATISTIK: Leclerc den första att ta tag i flera stolpar i Baku, när han förmörkar Verstappens P1-siffra

På samma sätt har Esteban Ocon också haft fyra topp-sju i år och är en position bakom Bottas i förarmästerskapet. Men medan Fernando Alonso tog sig in i Q3 slogs Ocon ut på 13:e plats.

Båda är kapabla att slåss genom fältet och har gjort det vid enstaka tillfällen redan i år, och kan ge lite spännande action när de försöker ta plats i loppet.


1402318190

Valtteri Bottas har ett jobb på sina händer om han ska behålla sin poängkörning den här säsongen

5. Safety Cars och fel

Det har varit lite av en trend i Azerbajdzjan där ett lopp antingen är kaotiskt och spektakulärt eller relativt incidentfritt. Det första evenemanget var det senare exemplet, eftersom alla förare såg dramatiken från det årets Formel 2-lopp och valde att spela det säkert. Den dagen väntade de blodbad, men till slut gjorde ingen ett meningsfullt misstag.

Sedan dess har de flesta lopp dock haft vändningar, ingen mer än den tvåvarvsskjutning vi såg här för ett år sedan.

HÖJDPUNKTER: Se action från kvalet i Baku när dominant Leclerc tar pole

Som kvalificeringen visade finns det gott om ställen där en förare kan göra ett misstag som kan visa sig kostsamt – och inte alla kräver att de pressar rakt ut. Med bilarna mer av en handfull den här säsongen, kan bara ett litet fel se att någon måste ta sig till avloppsområdena, och att vända bilen är inte lätt i det scenariot.

Men de viktigaste incidenterna kommer att vara de där kontakt med en vägg kan kräva en Safety Car eller Virtual Safety Car, eftersom det kommer att ha en inverkan på strategin men kan också leda till de spända omstarter som har blivit bekanta här, med fältet slåss ut på de långa raksträckorna till sväng 1 och sväng 3.

#Att #efter #Azerbajdzjans #Grand #Prix #Upppumpad #Perez #Safety #Cars #och #tagg #ögonen #på #Mercedes #Formel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *