Elons Twitter-twist: Musks stora tekniska "bästa" erbjudande ser falskt ut

Elons Twitter-twist: Musks stora tekniska “bästa” erbjudande ser falskt ut

Elon Mysk-Twitter-drama fortsätter att ta ibland bisarra, oväntade vändningar så vad jag än skriver här kan vara omtvistat inte långt efter att bläcket torkat.

Det har alltid varit farligt att prata i absoluta tal om Musk. Han sägs vara smart på geninivå men han är klar några riktigt dumma saker (konstiga tweets fick honom nästan att fastna för förtal och orsakade honom problem med Securities and Exchange Commission). Hans bebis, elbilsjätten Tesla, var bedrövligt misskött, plågas av produktionsproblem och nästan försatt i konkurs. Den överlevde mirakulöst och kom tillbaka starkare, vilket gjorde honom till världens rikaste man.

På senare tid lade han berömt ner en “bästa och sista” erbjudandet för ekonomiskt skakiga men allestädes närvarande sociala medieföretag Twitter. Priset: 44 miljarder USD eller 54,20 USD per aktie (som inkluderade en pottreferens; “4:20” är “tid att ta in” ogräsrökningskultur). Det var en rejäl premie på aktiekursen då och ännu kraftigare nu efter marknadsförsäljningen.

Twitters styrelse insåg till slut att Crazy Elon erbjöd en engångslönedag för dess belägrade investerare och tog affären.

Musk var på väg att köpa det han kallade världens offentliga torg. Han skulle bli kungen av alla medier genom att ta Twitter privat och fixa det många affärsbrister (för all dess inflytande har den inget kassaflöde och ingen inkomst).

Tills han plötsligt inte var det.

Någonstans längs linjen fick han i huvudet att han betalade för mycket för en hund med loppor. Han lade affären på is på obestämd tid. Hans knappast trovärdiga anledning till att hota att gå: Det finns också många falska konton på Twitter som inte kan tjäna pengar av honom eller någon annan. Han sa också att Twitter var det gömmer detta botproblem, något som är liktydigt med bedrägeri. Han vill ta en djupare titt i böckerna.

Twitter-logotypen syns på en skylt vid företagets huvudkontor i San Francisco, Kalifornien den 4 november 2016.
Elon Musk har sagt att han är orolig över de stora mängderna falska konton på Twitter.
JOSH EDELSON/AFP via Getty Images

Om han verkligen var det orolig för bots, han skulle inte ha avstått från due diligence innan han undertecknade avtalets pappersarbete.

Vad kommer härnäst? Affärspressen har alltid varit skeptisk till Musks avsikter eftersom större delen av Wall Street har varit skeptisk. Det var därför aktien aldrig handlades nära till hans anbudspris.

För vad det är värt, här är synpunkten från två bankirer, en som har arbetat med sin Tesla-styrelse och en annan på ett företag som är involverat i hans Twitter finansiera maskiner.

Bara på hans villkor

De säger nästan samma sak. Musk säger till folk att han fortfarande vill ha Twitter. Han tror att han kan få det att fungera som ett privat företag, städa upp botproblemet och sälja den med vinst någon gång under de kommande fem åren.

Men Musk vill ha företaget (som allt annat) på hans villkor, som alltid är i förändring. Han läser inte balansräkningar utan går efter magkänslan och har inga problem med att strunta i konventionella bankirnormer (dvs. ditt ord är din obligation) för att få sitt pris. Hans mage sa åt honom att avstå från due diligence. Det berättar nu för honom att även om han skrev på ett avtal som lämnade honom på kroken för upplösningsavgiften på 1 miljard dollar och kanske mer i skadestånd, kan han få Twitter till bordet och gå med på hans villkor, aka mycket lägre inköpspris.

Han kanske har rätt. Twitter sa först att det skulle upprätthålla de ursprungliga avtalsvillkoren, kanske till och med gå till domstol, men nu verkar det spela boll med Musk. Det sa nyligen att det kommer att överlämna mer data om sin botfråga – ett drag som innebär att samtalen är igång igen. Bankirerna berättar för mig Twitter-styrelsen vet att det kommer att vara svårt att hitta en annan friare även vid runt 40 dollar per aktie det handlas just nu. Styrelsen kan inte bara acceptera vad som helst, men kan inte heller säga åt Musk att bara dunka sand.

Teslas vd Elon Musk närvarar vid invigningen av Teslafabriken Berlin Brandenburg i Gruenheide, Tyskland, den 22 mars 2022.
Elon Musk kan förlora 1 miljard dollar om hans Twitter-avtal faller ut.
Patrick Pleul/Pool Foto via AP, fil

Så tanken bland mina två killar är att Twitter går med på ett lägre pris, möjligen betydligt lägre, och Crazy Elon får sitt offentliga torg, om än för mycket billigare.

Det betyder att affären är igång, eller hur? Verkar så. Men ingen vet egentligen med Crazy Elon.

Gensler går gaga

Vänsterns SEC-chef Gary Gensler tillkännagav äntligen förra veckan sina avsikter se över aktiemarknaden. Glöm det ganska bra erbjudande som små investerare får nu: noll provision affärer och mobilappar som gör aktiehandel sömlös och billig för nybörjare.

Gary Gensler, ordförande för US Securities and Exchange Commission (SEC), vittnar under en utfrågning av House Committee on Appropriations Subcommittee on Financial Services om den föreslagna budgetförfrågan för Federal Trade Commission och Securities and Exchange Commission för räkenskapsåret 2023 i Washington, DC, den 18 maj 2022.
Securities and Exchange Commission Gary Gensler jagar efter “meme”-aktieinvesterare.
Samuel Corum – CNP / MEGA

Gensler berättade för deltagarna på en investerarkonferens att dåliga saker händer där ingen kan se det; för många affärer går inte till offentliga börser. De dirigeras till privata handelsplatser känd som mörka pooler. Investerare tror att de handlar för gratis på Robinhood men kan bli lurad utan att veta om det.

Gensler erbjöd inga uppgifter som visar att marknaderna är det skruvar på småinvesterare genom sin nuvarande struktur. Det är hans gissning.

Att höja marknaderna med en aning är ganska farliga saker. Särskilt när du helt enkelt försöker putsa på dina klasskrigföring, som de flesta observatörer misstänker. De goda nyheterna (och dåliga nyheter för Gensler): Hans föreslagna förändringar kommer förmodligen att ta år att genomföra när kongressen – som troligen kommer att vara i GOP-händer efter november – debatterar deras förtjänster.

Vid den tiden kommer allt att vara över. Hans nuvarande chef, Sömnig Joe Biden, kommer sannolikt att vara frånvarande, ersatt av en republikansk president eller en nykter demokrat som kommer att motstå att “fixa” något som inte behöver fixas.

.
#Elons #Twittertwist #Musks #stora #tekniska #bästa #erbjudande #ser #falskt

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *