NEW YORK, NEW YORK - NOVEMBER 12: Taylor Swift attends the "All Too Well" New York Premiere on November 12, 2021 in New York City. (Photo by Dimitrios Kambouris/Getty Images)

Taylor Swift, filmnörd: “All Too Well”-sångare ger sällsynt soloframträdande på Tribeca

Taylor Swift gjorde ett sällsynt offentligt framträdande på Tribeca filmfestival på lördag, i samtal med indieregissören Mike Mills för att diskutera hennes kortfilm för “All Too Well”. Hon pratade med Mills i en timme på New Yorks Beacon Theatre, vilket gav en fascinerande inblick i hennes kreativa process. Det här var en helt ny sida av Dr Swift — träffa Film Geek (Taylor’s Version).

Taylor har varit tyst på radio på sociala medier under större delen av året. Hon höll sitt NYU-starttal förra månaden, men hon blev ännu mer personlig här och avslöjade hur hennes filmskapande har påverkats av John Cassavetes och Barbara Stanwyck. (Hennes sinne!) Hon visade filmen och tog fram stjärnorna Sadie Sink och Dylan O’Brien. Och till råga på allt avslutade hon med ett solo-akustiskt framträdande av “All Too Well”, alla 10 hjärtskärande minuter.

Taylor gick in i hardcore cineaste-läge, lämpligt för en sådan prestigefilmfestival. Hon sammanfattade sina mål med ett citat från Cassavetes: ”Jag har aldrig sett en exploderande helikopter. Jag har aldrig sett någon gå och blåsa av någons huvud. Så varför ska jag göra filmer om dem? Men jag ha sett människor förstöra sig själva på minsta sätt.” Swift tillade, “Whoa – I känt den där.”

Mills var en helt empatisk värd – precis som pappan i låten charmades han av hennes självutplånande skämt. Han har regisserat videor för The National, så som Swift förklarade, “Vi är båda i Aaron Dessners filmiska universum, vilket är en trevlig plats att vara på.” Hon pratade om hur inspirerad hon blev av Mills kortfilm från 2019 Jag är lätt att hitta. De hade en perfekt relation – när han berömde hennes narrativa känsla sa han: “Du är verkligen bra på…” Hon hörde “Drama?”

De skämtade också om hennes envisa insisterande på att göra saker på sitt eget sätt. Hon fick ett av evenemangets största skratt när hon sa: “Folk underskattar ofta kraftigt hur mycket jag kommer att besvära mig själv för att bevisa en poäng.”

Mills är en artist som uppenbarligen inte är van vid att höra en teater full av skrikande fans. Som han skämtade, “Så här Allt mina frågor och svar går.” Han var synbart chockad av fansens entusiasm. Det var ett rörande ögonblick när Mills skämtade om att han skulle känna sig deprimerad när han nämnde sina filmer och ingen skrek. Swift sa: “Jag ska visa dig. Vem här har sett en film som heter Kom igen kom igen?” Efter ett massivt vrål från fansen sa hon till honom: “De är bara riktigt trevliga. Inte bara för mig.”

Hon kom in på muttrarna och skruvarna i sin regiprocess, ända ner till typsnitten och kameralinserna. “Det här är ingen musikvideo”, förklarade hon. “Vi tog oss an allting på olika sätt.” I köksscenen sa hon: “Jag ville vara så nära att vi kunde räkna fräknar.” Hon blev först intresserad av filmskapande på uppsättningarna av sina musikvideor. När hon skämtade, “Det började med inblandning.” Första gången hon regisserade var hennes video till “The Man” 2019. “När jag började regissera musikvideor ville jag inte inte gör det.”

Hon pratade om sin identifikation med hjältinnan, spelad av Sadie Sink. “Jag skriver verkligen mycket om flickskap”, sa hon. “Jag är väldigt fascinerad och har alltid varit med i den här fasen av att bli en ung kvinna där man är i den här väldigt sköra och sårbara åldern. Jag tror att 19 och 20 är en så djup ålder för unga kvinnor.” Hon beskrev hjältinnan som “en sprudlande, nyfiken ung kvinna som hamnar helt ur sitt djup.”

Swift påpekade påskägg begravda djupt i filmen, som den röda skrivmaskinen som hjältinnan använder för att skriva sin roman först dök upp i killens lägenhet. När Swift ser historien är skrivmaskinen en gåva han gav henne, för att uppmuntra henne som författare, eftersom han tidigt såg hennes kreativa gnista. Det var överraskande att höra henne diskutera att identifiera sig med den manliga karaktären, som hon ser som positiv såväl som negativ. Mills tillade, “Det är en jävla resa att vara kille, låt oss vara ärliga. Han simmar i snudd.”

I en av de mest överraskande avslöjandena diskuterade hon hur slutet av “Allt för bra” påverkades av en filmklassiker från 1930-talet. Den där scenen där ex-pojkvännen står utanför hjältinnans bok och läser, i kylan? Swift inspirerades av slutscenen i King Vidors film från 1937 Stella Dallas när Stanwyck måste se sin dotters bröllop genom ett fönster.

(Swift/Stanwyck-kopplingarna går djupt — en av de mest underskattade Barbara-gråtarna är Mitt rykte. FWIW, filmlegenden föddes i Brooklyn, där låten utspelar sig, och hon råkade dö 1989. Jag skulle kunna fortsätta, men låt oss bara säga att just nu är en bra tid att vara en Swiftie som också är ett Stanwyck-fan .)

Hon tog fram Sink och O’Brien för att prata mer om karaktärerna. (“Jag döpte dem till henne och honom,” sa Swift.) De avslöjade att de avgörande scenerna – köksargumentet, det slutliga uppbrottet – var manus i förväg, men när det var dags att göra köksdialogen kastade de ut manuset. Swift sa: “Det ni såg är mest improvisation.”

De diskuterade också låtens märkliga resa, som inte liknar någonting annat i pophistorien – ett underskattat djupt snitt som förvandlades till en nummer ett-hit i sin utökade 10-minutersversion. Som Swift påpekade var det “aldrig en singel, eftersom märket aldrig skulle välja det.” Ändå blev den förlorade 10-minutersversionen en besatthet av fans. “Ni skulle bara inte släppa det,” sa hon. “Jag marknadsför så många album, åkte på så många turnéer, försökte ta mig förbi Röd album. Och varje gång jag pratade med dig – varje gång jag gör en livestream, varje gång det är en Q&A, varje gång det är en meet-and-greet, är det “När ska du släppa den 10 minuter långa versionen av” Alltför väl?'”

Hon gick in på Pablo Neruda-citatet som fungerar som hennes epigraf för kortfilmen: “Kärleken är så kort, att glömma är så lång.” Hon kallade det “en replik som förföljde mig och som fortfarande förföljer mig. Det är en våldsam sak att läsa något så gripande.” (Den store chilenske poeten var en världsomspännande legend under sin egen livstid, men till och med Neruda föreställde sig förmodligen aldrig hur framtida generationer bokstavligen skulle skrika vid åsynen av hans namn. En av de applådande människorna i huset: Jim Jarmusch, en av planetens mest legendariska regissörer. Låt oss be för “Stranger Than Paradise (Taylor’s Version).”)

Men evenemangets höjdpunkt kom i slutet, när Swift tog tag i hennes akustiska gitarr och frågade publiken: “Har ni 10 minuter extra?” Föga överraskande gjorde alla det. Swift framförde den fullständiga versionen av låten, strikt solo, som hon bara har fått göra en gång tidigare vid filmpremiären i november förra året. (Som också var på Broadway, bara några kvarter bort.) Precis som på filmvisningen var det mest högljudda ögonblicket publiken som skrek raden, “Fy fan patriarkatet!”

Nyckelraden i den utökade “All Too Well” är när hon frågar: “Bara mellan oss, lemlästade kärleksaffären dig också.” En av de saker som alltid har särskiljt henne som låtskrivare är hennes unika förmåga att få även de största gester av stadionstorlek att kännas som ett intimt “Bara mellan oss.” Hennes Tribeca-framträdande var en sällsynt djupgående titt på hur hon får det att hända på film, precis som hon gör i musik.


#Taylor #Swift #filmnörd #Wellsångare #ger #sällsynt #soloframträdande #på #Tribeca

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *