Hur Celsius Likviditetskrisen är kopplad till Lidos insatta Ethereum - Dekryptera

Hur Celsius Likviditetskrisen är kopplad till Lidos insatta Ethereum – Dekryptera

Det har bara gått en månad sedan Terra kollapsade och kaoset som det skapade på kryptomarknaden, och nu är Lido Finance och dess Stakede Ethereum (stETH) i centrum för en annan potential likviditet kris.

Kryptolåneföretaget Celsius är en av Lidos främsta kunder och som sådan en av de största innehavarna av stETH. Problemet? Satsad ETH ska alltid vara värd 1 ETH—och det har det inte varit på ett tag nu.

Staked ETH representerar Ethereum som har låsts in på Ethereum 2.0 beacon chain — ett nätverk som snart kommer att slås samman med Ethereum huvudnätet i en mycket efterlängtad uppgradering som övergår blockkedjan till bevis på insats. Normalt skulle användare behöva minst 32 ETH (värde ungefär $40 000) för att delta i ETH 2.0-insats och tjäna belöningar. Men Lido Finance gör det möjligt för användare att satsa valfri mängd ETH. Och eftersom det är “liquid staking” ger det användarna stETH-tokens i gengäld.

Den stETH kan sedan lånas ut, satsas och bytas mot andra tokens.

Celsius gör just det med sina egna kunders medel. Men nu, en dag efter att Celsius pausade kunduttag, byten och överföringar – “för att sätta Celsius i en bättre position att över tid uppfylla sina uttagsåtaganden.” sa företaget—Det finns en växande oro över det långivande företagets exponering för stETH.

Företaget har minst 475 miljoner USD i stETH i en offentlig plånbokenligt blockchain-undersökningsföretaget Nansen Research.

Celsius arbetar genom att satsa kundinsättningar, i det här fallet Ethereum, i avkastningsgenererande decentraliserade finansprotokoll (DeFi) som Lido. I gengäld får Celsius stETH, som ökar i värde när insättningarna tjänar belöningar. Celsius tjänar pengar på att betala sina kunder deras utlovade avkastning, nyligen har det varit mellan 6% till 8% på ETH-insättningaroch behåller resten.

Värdeförslaget för Celsius-insättare är att de utlovas en fast avkastning på sin ETH och överlåter till företaget att ta reda på hur man på ett tillförlitligt sätt kan generera den avkastningen.

Men den strategin börjar gå isär om stETH tappar paritet med ETH (det har den) samtidigt som det finns många Celsius-insättare som vill dra tillbaka sin ETH (det gör de) eftersom Celsius inte verkar ha tillräckligt med flytande ETH för att uppfylla alla sina skyldigheter.

På måndag eftermiddag hade stETH ännu inte dragit ens med Ethereum. När detta skrivs handlades stETH till 0,94 ETH. stETH har handlats under 1 ETH sedan förra månaden, då stETH påverkades av TerraUSD- och Luna-kollapsen.

En stor publik Celsius plånbok visar stETH till ett värde av 475 miljoner dollar som används som säkerhet för hundratals miljoner i stablecoin-lån.

“De har också skickat tusentals stETH till FTX de senaste dagarna, förmodligen för att sälja,” sa Andrew Thurman, innehållsansvarig på Nansen, till Avkryptera, “även om vi inte kan verifiera det eftersom det är utanför kedjan. De har troligen blivit särskilt hårt drabbade av att stETH tappat sin koppling till ETH.”

Men att sälja stora mängder stETH för att få mer flytande ETH skulle få priset att sjunka ännu mer, vilket ytterligare skulle förvärra den likviditetskrisa som Celsius redan står inför.

Det har gjorts försök att hitta de andra offentliga plånböckerna och står därför för resten av Celsius 10 miljarder dollar i kundtillgångar, men hittills verkar bara cirka 1,5 miljarder dollar ha varit inräknad, enligt forskning från Kvarteret. Det betyder inte att Celsius inte har den ETH, men det har ändå orsakat panik.

“Celsius har sannolikt inte lyckats isolera risk: de kan ha tagit USDC och hållit det i UST (Lunas stablecoin), eller tagit ETH och hållit det i stETH,” skrev Jack Niewold, grundare av kryptonyhetsbrevet Crypto Pragmatist, i en Twitter-tråd. “Så, när ALLA krypton sjunker och ALLA användare vill ha tillbaka sina pengar, känner ALLA Celsius-användare knipen.”

Celsius svarade inte omedelbart på Avkrypteras önskemål om kommentarer.

Om all hand som vrids över stETH känns bekant, är det för att det också spelade en roll i kollapsen av Terras UST- och LUNA-tokens. På den tiden var obalansen mellan stETH och ETH motsatsen till vad den är idag.

Förra månaden var det en körning på stETH eftersom användare skyndade sig att dra ut sina pengar från Anchor-utlåningsprotokollet på Terra blockchain, som då erbjöd användare upp till 20 % avkastning på sina UST-insättningar. Efter att Terraform Labs stängde av Terra-nätverket två gånger, tog användarna ut sin stETH, vilket pressade upp priset.

En ETH kunde bytas ut mot 1,0248 stETH genom Curve-protokollet, vilket betyder att den handlades med 3% rabatt i förhållande till Ethereum.

När det hände skapade det en möjlighet för arbitrageaffärer. Investerare kunde sälja stETH för mer ETH än vad som hade deponerats för att skapa det, vilket skapade en stor nedgång på Lidos ETH-pool.

Varje gång det är en stor likviditetskris, berättade Brian Norton, COO för My Ethereum Wallet. Avkrypteradet får DeFi att kännas mycket som traditionell ekonomi eftersom det lämnar en centraliserad plattform i kontroll över människors möjlighet att få tillgång till sina pengar.

“Varje gång du ser det här, varje gång det här bara förstärker poängen att om du förlitar dig uteslutande på den här sortens centraliserade plattformar,” sa han och syftade på Celsius, “även när avkastningen är stor, tror jag att du fortfarande är ge upp en hel del kontroll.”

Förra veckan gick Celsius-teamet hårt för att försäkra kunderna om att de kunde uppfylla sina åtaganden.

“Celsius har reserver (och mer än tillräckligt med ETH) för att uppfylla förpliktelser, enligt vårt omfattande ramverk för likviditetsriskhantering” skrev företaget i ett blogginläggefter rykten om att den hade blivit hårt påverkad av Terra-kraschen.

Inlägget avslutades med ett lite skrämmande citat från den amerikanska flottans amiral David Farragut, som ledde en attack mot New Orleans under inbördeskriget: “Fy fan av torpederna, full fart framåt.”

Vill du bli en kryptoexpert? Få det bästa av Decrypt direkt till din inkorg.

Få de största kryptonyheterna + veckovisa sammanfattningar och mer!


#Hur #Celsius #Likviditetskrisen #är #kopplad #Lidos #insatta #Ethereum #Dekryptera

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *