Ja, det råder tampongbrist.  Här är varför.

Ja, det råder tampongbrist. Här är varför.

Platshållare medan artikelåtgärder laddas

En tampongbrist sätter påfrestningar på konsumenter över hela landet, ett resultat av samma krafter som irriterar den globala ekonomin – från skyhöga kostnader för råvaror och bränsle, till brist på arbetskraft och en svår försörjningskedja – och experter säger att liten lättnad är i sikte.

Apoteksgångar, gruppchattar och sociala medier är fulla av konversationer om frustrerade sökningar efter tidstypiska produkter, en nödvändighet för halva befolkningen som ändå avslöjas av federal hjälp och inte är skattebefriad i de flesta stater. Priserna för tamponger och bindor har skjutit i höjden mitt i krisen, i ett ögonblick då historisk inflation får hushållen att betala mer för bensin, mat och andra nödvändigheter.

Karyn Leit, styrelseordförande för Interfaith Food Pantry of the Oranges, sa att den New Jersey-baserade gruppen – som matar 600 hushåll i månaden – också distribuerar menstruationsprodukter två gånger i månaden. På dessa lediga veckor har hon haft “klienter som kommer fram till mig i tårar och säger att de har mens medan vi pratar och finns det något jag kan göra för att hjälpa dem.”

Hon önskar att fler förstod att mens “är en biologisk process” och att dessa produkter borde finnas överallt. “När de inte är det, hindrar det människor från att göra sin dag.”

Elise Joy, medgrundare och verkställande direktör för Girls Helping Girls Period, sa att hon såg de första antydningarna av bristen tidigt på våren, när flera byråer började fråga om hennes grupp kunde förse dem med mensprodukter. I april fylldes hon av samtal och e-postmeddelanden från organisationer som också donerar tamponger och bindor till dem som inte har råd, och bad henne att fylla bristerna i utbudet.

Joy har inte avvisat någon, men hon är inte säker på hur länge hon kommer att kunna hänga med. Även hennes företagspartners kämpar för att hänga med efterfrågan.

“Jag kan se att förnödenheterna minskar i lagret,” sa Joy till The Washington Post. “Vi är okej för tillfället, för de kommande månaderna med tanke på de förnödenheter jag har, men jag vet inte nödvändigtvis vad som kommer att hända under hösten.”

Uppgifterna om bristen är ojämna, men knapphet och inflation har återspeglas i prisökningar: Den genomsnittliga kostnaden för ett paket tamponger har ökat med nästan 10 procent det senaste året, medan ett paket med bindor har stigit 8,3 procent, enligt uppgifter från NielsenIQ.

Samtidigt har produktåterkallelser nått en 10-årig högsta nivå, enligt en nyligen publicerad Rapportera från Sedgwick Claims Management Services, med mer än 900 miljoner lagerenheter som återkallades under första kvartalet 2022.

En talesman för CVS Health erkände att det har funnits tillfällen under de senaste veckorna då leverantörer inte har kunnat “uppfylla hela kvantiteterna av beställningar” för produkter för kvinnlig vård under de senaste veckorna. Walgreens berättade för The Post att det upplever “vissa tillfälliga varumärkesspecifika brister i vissa geografier.”

Procter & Gamble, tillverkaren av Tampax, sa att de arbetar med återförsäljarpartners för att maximera tillgängligheten av produkter för kvinnlig vård, “vilket har ökat markant under de senaste månaderna.”

“Vi förstår att det är frustrerande för konsumenter när de inte kan hitta det de behöver,” sa Procter & Gamble till The Post. “Vi kan försäkra er att detta är en tillfällig situation.”

Alla märken har inte påverkats lika. Kimberly-Clark, den Irving, Tex.-baserade konsumentvarujätten och tillverkaren av U by Kotex-tamponger, sa till The Post att den “inte har upplevt någon produkt- eller leveransbrist” i USA, och sa att de “samarbetar nära med våra detaljhandelspartners för att hålla hyllorna i lager.”

Om tillverkare nu kämpar för att hålla produkterna på hyllorna, kommer det bara att förvärras när året fortskrider och högsäsong närmar sig för speditörer och återförsäljare, enligt Vaughn Moore, vd för AIT Worldwide Logistics.

“Kapaciteten kommer bara att bli tightare när vi går mot slutet av året,” sa Moore. “Det är en riktigt utmanande tid.”

Konsumenter har varit tvungna att kämpa med produktbrist under hela coronavirus-pandemin, vare sig det är toalettpapper och handsprit eller rengöringsservetter och modersmjölksersättning. Det har blivit “en ny normal”, men en som konsumenter i USA inte är vana vid.

“Vi är inte vana vid försenad tillfredsställelse och att inte få omedelbar respons för de saker vi behöver,” sa Moore.

Några av lagerproblemen härrör från de stigande kostnaderna för bomull, rayon och plast, enligt Nirav Patel, VD och koncernchef för Borstkon, ett logistikföretag i försörjningskedjan. Efterfrågan på sådana råvaror hade pressats under de senaste åren av brådskan att producera medicinska nödvändigheter under pandemin, noterade Patel, och nu ställer utbudsutmaningarna stora problem för producenterna.

Kostnaden för transport av konsumtionsvaror, till exempel, har nästan tredubblats, noterade han, oavsett om det är avgiften för att ta med en fraktcontainer utomlands eller för sista milen leverans. Kinas nolltoleranspolitik mot covid har bidragit till överbelastning i hamnar och förseningar för leveranser för många stora återförsäljare, liksom omfattande brist på arbetskraft.

Bristen kan leda till hamstring när återförsäljare långsamt fyller på sina hyllor, men det kommer bara att förvärra och förlänga bristen, varnade Patel.

Tamponger är tänkta att användas en enda gång och sedan slängas, enligt Food and Drug Administration.

Experter varnar också för att försöka utöka deras användning eftersom det kan göra användaren sårbar för infektion. Hälsomyndigheter och tillverkare rekommenderar att de byts var fjärde till åttonde timme.

Den kvinnliga hygienindustrin beräknas vara värd mer än 54 miljarder dollar år 2028, och den genomsnittliga användaren kommer att betala ungefär 1 800 dollar under sitt liv om de använder tamponger, eller mer än 4 750 dollar om de använder bindor, enligt forskning från 2021 av Pandia Health. Applikatorer och annat avfall från mensprodukter bidrar i hög grad till att plastföroreningarna kväver haven.

För dem som kämpar för att hitta tamponger i sitt område är menskoppar ett prisvärt och miljövänligt alternativ, liksom tidstypiska underkläder.

Värdighetsperioden ideell organisation baserad i St. Louis, distribuerar tvättbara, återanvändbara dynor till skolor, matskafferier, bibliotek och andra gemenskapspartners över hela landet.

När lagren av tampong har minskat har verkställande direktören Angie Wiseman sett ett ökat intresse för Dignity Periods ekologiska, återanvändbara bomullsrondeller. Ett paket på 12,50 USD innehåller fyra, som bör hålla i 12 till 18 månader förutsatt att de tvättas enligt instruktionerna. Som jämförelse skulle ett års utbud av de mest populära tampongmärkena variera från $225 till $250.


#det #råder #tampongbrist #Här #är #varför

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *