"Likvidationspanik" har tagit över aktie-, obligations- och kryptomarknaderna - och detta kan vara början på slutet

“Likvidationspanik” har tagit över aktie-, obligations- och kryptomarknaderna – och detta kan vara början på slutet

Den amerikanska aktiemarknaden upplever en likvidationspanik där allt säljs. Den goda nyheten är att sådana paniker vanligtvis inte varar länge.

Analys från Rob Hanna av Kvantifierbara kanter föreslår en sällsynt Inverterad Zweig Breadth Thrust (ZBT). Även om urvalsstorleken är liten (n=10 sedan 1926), är de baisseartade konsekvenserna av studien tydliga.

Ta ett djupt andetag. Trots det faktum att negativa ZBT inte var en del av Marty Zweigs arbete som beskrivs i hans bok “Winning on Wall Street”, närmar sig denna studie “tortera data tills den pratar” territorium. Även om positiva ZBT är sällsynta köpsignaler, har det funnits sex fall sedan publiceringen av Zweigs bok 1986. Kan du verkligen lita på resultaten av en studie när den sista instansen av en negativ ZBT var 1943?

Panik i luften

Två helger (ovetenskapliga) Twitter-undersökningar vittnar om känslan av panik. Callum Thomas har genomfört en veckoundersökning sedan 2016, och mätningarna är på den lägsta nivån någonsin. Den veckovisa avläsningen av aktiens baisse har överstigit nivåerna under covid-19-kraschen 2020, även om fyraveckorsgenomsnittet inte har gjort det.

Marknadsanalytiker Helene Meisler genomför en liknande helgundersökning och resultaten är netto baisse med -20%. Under den begränsade tid hon har genomfört den här undersökningen, var det bara ett fåtal fall då avläsningarna nådde dessa nivåer:

Även om provstorleken är liten (n=5), såg fyra av de fem proverna S&P 500 SPX,
-3,88 %
återhämtning nästa vecka. I det enstaka undantaget där marknaden visade ett rött ljus, såg investerare ett “Turnaround Tuesday”-rally som ledde till högre priser under resten av veckan.

Rent som en anekdotisk observation verkar de tillfrågade i Meislers undersökning ha en kortare tidshorisont än i Thomas undersökning.

Några silverfoder

Jag vill inte antyda att detta är “botten”, eftersom den amerikanska aktiemarknaden fortfarande står inför vissa värderingsutmaningar. Men några silverkanter börjar dyka upp i en serie mörka moln.

Låt oss börja med det långsiktiga tekniska perspektivet. Jag har lyft fram poängen att procenten över 200 dma nådde över 90 % när marknaden återhämtade sig från COVID-kraschen 2020, vilket skapade ett “bra överköpt”-förskott (översta panelen). Det “bra överköpta” tillståndet försvann under andra kvartalet 2021.

Tidigare har marknaden nått botten på denna indikator nådde 15%. Det är nu cirka 20%. Det börjar närma sig. Sådana tillbakadragningar har också upphört när % över deras 50 dma (bottenpanelen) föll under 20 % och denna indikator har sjunkit så långt som under 5 % tidigare. Den är där nu.

Tekniska förhållanden är förenliga med långsiktiga botten, även om marknaden fortfarande saknar värderingsstöd.

Kort sagt, tekniska förutsättningar är förenliga med långsiktiga botten, även om marknaden fortfarande saknar värderingsstöd.

På kort sikt höll kryptoutrymmet på helgen när Celsius stoppade inlösen och överföringar. Episoden väckte inte bara rädsla för att detta var ytterligare ett fall av bedrägeri eller implosion av Ponzi-plan, utan det hade också verkliga likviditetskonsekvenser.

Vissa kryptoinvesterare som hade sina innehav i Celsius inför margin calls hade valet att antingen likvidera sina positioner eller lägga till amerikanska dollar till en institution som inte tillät uttag. Silverkanten är att prestanda för kryptovalutor har varit starkt korrelerad med den relativa utvecklingen för spekulativa tillväxtaktier, som proxied av ARKK. Men är det en positiv skillnad jag ser?

Väntar på Fed

En utveckling som investerare tittar på är FOMC-meddelandet på onsdagen, och händelsen kan ge viss lättnad för riskfyllda tillgångar. I kölvattnet av det heta KPI-trycket diskonterar marknaden nu en 30% chans för en höjning på 75 punkter på onsdag. Dessutom diskonteras en serie räntehöjningar med terminalräntan på 3,75 % till 4,00 % i början av 2023.

Jag tror att de förväntningarna är alldeles för hökiska. På frågan om vad Fed kommer att göra den här månaden, kom bara ihåg att Fed är en byråkrati och en institution. Det är inte någon näringsidkare som sitter framför flera skärmar och handlar på marknaden och den vrider inte policyn baserat på en enda datapunkt. En ökning med 50 bps är mycket mer sannolikt, även om höjningar på 75 bps är rimliga i år.

Å andra sidan kan terminalräntan på nästan 4 % vara alltför aggressiv med nivån på den tvååriga statsräntan på 3,3 %. Tidigare har den tvååriga avkastningen tjänat till ytterligare en uppskattning av Fed Funds-terminalräntan. I själva verket diskonterar marknaden en 3,75 % till 4,00 % Fed Funds-ränta nästa år och en 3,3 % 2024, vilket indikerar Fed-lättnader och därför en lågkonjunktur.

Cam Hui skriver investeringsbloggen Ödmjuk student av marknaderna, där den här artikeln först dök upp. Han är en före detta aktieportföljförvaltare och analytiker på säljsidan.

Mer: Med S&P 500 nu på en björnmarknad är förtvivlan och kapitulation nästa steg i investerares sorg

Läs även: Denna Wall Street-legend har levt igenom alla björnmarknader sedan 1950-talet. Han säger att den som kommer kan nå S&P 500 med en förlust på 30 %

.
#Likvidationspanik #har #tagit #över #aktie #obligations #och #kryptomarknaderna #och #detta #kan #vara #början #på #slutet

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *