NBA Finals: Warriors stödjande rollbesättning vänder manus, bär Stephen Curry i avgörande match 5-vinst mot Celtics

2022 NBA Finals: Warriors stödjande rollbesättning vänder manus, bär Stephen Curry i Game 5-vinst mot Celtics

SAN FRANCISCO — Om en spåkvinna berättade att Stephen Curry skulle skriva historia i spel 5 i NBA-finalen, skulle du förmodligen gissa att Golden State Warriors skulle komma undan med en vinst. När allt kommer omkring kom Curry efter en häpnadsväckande 43-poängs, 10-rebound-insats i Game 4 som placerade honom i det uppskattade point-guard-sällskapet av legenderna Magic Johnson och Jerry West. Möjligheterna verkade vara oändliga.

Du skulle sedan förbanna den skumma spåkvinnan av hela ditt hjärta när du insåg att Currys historia var av den vanära sorten. Den bästa skytten genom tiderna gick 0-mot-9 från 3-poängsintervallet på måndagskvällen, vilket var första gången i 132 raka slutspelsmatcher – 233 raka matcher inklusive grundserien – som han inte lyckades göra en enda 3- pekare. Curry slutade med 16 poäng, nästan 20 under sitt snitt i de fyra första matcherna i finalen.

Och ändå arbetade, tjatade och tvingade sig fram till en vinst med 104-94 för detta Warriors-lag, som hade hittat i princip noll anfall utanför Curry i finalen. Boston Celtics att ta en ledning med 3-2 och komma inom en enda vinst av franchisens fjärde NBA-titel på åtta säsonger.

Att titta på Warriors i måndags var som att titta på Fresh Prince of Bel-Air efter att de ersatt moster Viv med en annan skådespelerska. Du vet att det är samma show, men det är bara annorlunda än vad du är van vid.

Allt snack som kom in i Game 5 handlade om hur tungt Curry hade burit Warriors. Det var föremål för talking head-shower, ett ämne på söndagens mediatillgänglighet och mat för uppsluppenhet från NBA-legendaren King Josiah på sociala medier.

I måndagens Game 5 gjorde dock resten av Warriors mer än att bära sin egen vikt. De bar Curry också.

“Jag tycker att vi har en riktigt bra grupp, smart grupp individer. Spelets väldigt hög IQ, och vi försöker bara göra det enkelt för var och en av oss, varje lagkamrat,” sa Warriors guard Gary Payton II efter vinna. “Verkligen, det är att alla bara är sig själva och är osjälviska och försöker spela för sig själva, men återigen, de spelar för sina lagkamrater som gör det.”

Skådespelarna i birollerna börjar med Andrew Wiggins, som för andra raka matchen såg ut som den näst bästa spelaren på Golden State-listan – möjligen den näst bästa spelaren i serien. Han gjorde 26 poäng, 13 returer, två steals och ett block på monstruösa 43 minuter, och tog återigen ansvaret för att vakta Celtics-stjärnorna Jayson Tatum och Jaylen Brown. Wiggins var över hela golvet och gjorde 10 poäng på 5-för-6-skott i fjärde kvartalet, vilket avslutade med en eftertrycklig dunk som avslutade varje svagt hopp om en sen Celtics-comeback.

“Vi blir inte mer exalterade än när Wiggs dunkar på någon och elak rånar honom”, sa Warriors-vakten Klay Thompson efter matchen. “Och det lyfter verkligen hela laget och Bay Area.”

Wiggins var inte den enda som arbetade medan Curry kämpade. Thompson hade 21 poäng på 5-för-11-skytte från 3-punktsavstånd, ytterligare en i en rad kopplingsprestationer med Warriors liv efter säsongen i balans. Draymond Green, mycket förtalad under de senaste två veckorna, satte åtta poäng – nästan hälften av hans totalsumma i de första fyra matcherna i serien tillsammans – för att gå med åtta returer och sex assist, vilket satte tonen från inledningstipset med sin energi och tryck på båda ändarna av golvet.

Med Kevon Looney begränsad till 17 minuter på grund av tidiga foulproblem, gick Warriors tränare Steve Kerr till mindre laguppställningar, vilket gjorde att Payton kunde blomstra. Han visade upp sin unika kombination av elit perimeterförsvar och inre poäng på väg till 15 poäng, fem returer och tre steals på 6-mot-8-skytte.

“Grabben är en arbetshäst. Han är otrolig,” sa Kerr om Payton efter match 5-vinsten. “Fantastisk idrottsman, fantastisk defensiv spelare. Han har riktigt bra instinkter där ute, och uppenbarligen supertävlingsinriktad… Han har kommit långt och nu får han en chans att glänsa i finalen, så det är fantastiskt.”

När det gäller momentum var kanske ingen spelare viktigare för Warriors vinst än Jordan Poole. 22-åringen har uthärdat sina upp- och nedgångar under sitt första slutspel, men han kom till undsättning i slutet av en tredje kvartal under vilken Celtics hade vänt ett underläge på 12 poäng i halvtid till en ledning på fem poäng. Med summern redo att ljuda i slutet av perioden, lanserade Poole en 38-fotare som träffade glaset och bankade in. Det var hans andra långa summer-beater i serien, och det gav Warriors en ledning som de inte skulle göra överge.

“Det var en avgörande del av spelet, för att vi skulle svara på det”, sa Kerr. “Jordan slog ett par stora i slutet av tredje och hade sedan en bra sträcka för att starta den fjärde också. Men svaret på Bostons löpning till mig var nyckeln till spelet.”

Warriors biroller som kliver upp i ett stort ögonblick är ingen olycka. Kerr har ständigt gjort en poäng för att få den sista mannen på bänken en handfull minuter med några matcher, medveten om av sin egen erfarenhet som en rollspelare att det att gå för länge utan att se spelaction inte bara gör dig rostig utan får dig också att känna dig avskild från laget. Under de senaste tre säsongerna sedan Kevin Durant lämnade Warriors, har kritiker ständigt efterlyst mer direkt pick-and-roll från Curry. Även med vad som ibland var en ung, oerfaren och dåligt passande grupp har Kerr hävdat att hans flytande, bollrörelseorienterade offensiv skapar mest sammanhållning och därför leder till de bästa resultaten när det betyder som mest.

“Man, det finns bara många fantastiska människor här. Fantastiska människor här som utmanar dig. De håller dig ansvarig,” sa Wiggins efter matchen. “Stödsystemet, alla i det här laget, den här organisationen, de stöttar dig och de vill se dig göra gott, och de sätter dig i en position att göra gott.”

Kerr spelar alltid det långa spelet, och det lönade sig mycket i spel 5 mitt i hans franchisespelares okaraktäristiska kamp. Historien säger det Curry kommer att studsa tillbaka kraftigt i torsdagens match 6men rollspelarna har bevisat att de kan vinna även om han inte gör det, och det är en oroande utveckling för Boston.

“Faktumet att alla steg upp – Wiggs, JP, Klay slog några stora slag, Draymond hittade sitt liv och sin ande och hur han påverkar spelet,” sa Curry. “Vi kunde stå emot att gå 9 mot 40 [on 3-pointers] som ett lag och jag 0-för-9, och ändå vinna. Uppenbarligen säger meritlistan att jag kommer att skjuta bollen bättre nästa match. Ser fram emot den där återhämtningen.”


#NBA #Finals #Warriors #stödjande #rollbesättning #vänder #manus #bär #Stephen #Curry #Game #5vinst #mot #Celtics

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *