Astras misslyckade raketuppskjutning påminner oss om rymdfärder kan vara svåra

Astras misslyckade raketuppskjutning påminner oss om rymdfärder kan vara svåra

En Astra-raketuppskjutning från Kap på söndagen misslyckades. Det är andra gången som uppstarten inte kunde sätta satelliter i omloppsbana. Den är känd som den “lilla raketen” eftersom fordonet i Astra Venture-klassen är mycket mindre än de andra privata rymdföretagens raketer som SpaceX och Blue Origin. På söndagens uppdrag skulle Kalifornien-baserade Astra distribuera två kubsatelliter för NASA från Cape Canaveral. De skulle ingå i ett orkanspårningsprogram. Men det var ett fel med den andra etappen, nära samma punkt som ett misslyckande i Astras lansering i februari. Det var då ett problem uppstod med att kåpan fick nyttolasten att snurra och bränna upp i atmosfären. “Båda involverar det andra steget, men jag tror att de involverar olika frågor”, säger Don Platt från Florida Tech. I båda fallen gick kundens NASA:s satelliter förlorade. Detta sista fel inträffade precis innan de två NASA-satelliterna skulle sättas i omloppsbana. “Det verkar som om det var ett motorproblem väldigt, väldigt sent i det andra steget. De skulle nästan gå i omloppsbana, sa Platt. “Faktum är att de förmodligen var 20 sekunder ifrån att få omloppsbana.” Rymdfärd har varit och kommer att fortsätta att vara svårt. Under de tidiga pionjärdagarna, för decennier sedan, fanns det en hel del försök och misstag. Och vissa tror att de senaste framgångarna med kommersiella rymdfärder inte borde fördunkla uppfattningen om hur svårt rymdfärden fortfarande är. “Vi kanske tappar ur sikte att det här fortfarande inte är en lätt sak att göra. Och det här är inte bara att sätta sig in i ett kommersiellt flygplan och flyga över landet, sa Platt. “Detta är storleksordningar svårare än i stort sett alla andra tekniska strävanden.” Det är något som har varit lätt att glömma när uppskjutningar från rymdkusten i år har varit i genomsnitt nästan en i veckan.

En Astra-raketuppskjutning från Kap på söndagen misslyckades.

Det är andra gången som startupen inte kunde sätta satelliter i omloppsbana.

Den är känd som den “lilla raketen” eftersom fordonet i Astra Venture-klassen är mycket mindre än de andra privata rymdföretagens raketer som SpaceX och Blue Origin.

På söndagens uppdrag skulle Kalifornien-baserade Astra distribuera två kubsatelliter för NASA från Cape Canaveral. De skulle ingå i ett orkanspårningsprogram.

Men det var ett fel med den andra etappen, nära samma punkt som ett misslyckande i Astras lansering i februari. Det var då ett problem uppstod med att kåpan fick nyttolasten att snurra och bränna upp i atmosfären.

“Båda involverar det andra steget, men jag tror att de involverar olika frågor”, säger Don Platt från Florida Tech.

I båda fallen gick kundens NASA:s satelliter förlorade. Detta sista fel inträffade precis innan de två NASA-satelliterna skulle sättas i omloppsbana.

“Det verkar som om det var ett motorproblem väldigt, väldigt sent i det andra steget. De skulle nästan gå i omloppsbana, sa Platt. “Faktum är att de förmodligen var 20 sekunder ifrån att få omloppsbana.”

Rymdfärd har varit och kommer att fortsätta att vara svårt. Under de tidiga pionjärdagarna, för decennier sedan, fanns det en hel del försök och misstag. Och vissa tror att de senaste framgångarna med kommersiella rymdfärder inte borde fördunkla uppfattningen om hur svårt rymdfärden fortfarande är.

“Vi kanske tappar ur sikte att det här fortfarande inte är en lätt sak att göra. Och det här är inte bara att sätta sig in i ett kommersiellt flygplan och flyga över landet, sa Platt. “Det här är storleksordningar svårare än nästan alla andra ingenjörssträvanden.”

Det är något som har varit lätt att glömma när uppskjutningar från rymdkusten i år har varit i genomsnitt nästan en i veckan.

.
#Astras #misslyckade #raketuppskjutning #påminner #oss #rymdfärder #kan #vara #svåra

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *