Caterpillar flyttar huvudkontoret till Texas, vilket markerar andra stora företagsavgång från Illinois på sex veckor

Caterpillar flyttar huvudkontoret till Texas, vilket markerar andra stora företagsavgång från Illinois på sex veckor

Mindre än sex veckor efter att försvarsentreprenören och flygplanstillverkaren Boeing meddelade att de skulle flytta sitt globala högkvarter från centrala Chicago, kommer ledare för ett annat stort företag att lämna regionen.

Det långvariga Illinois-företaget Caterpillar Inc. kommer att flytta sitt huvudkontor från Deerfield till ett befintligt kontor i Irving, Texas, utanför Dallas, sade företaget på tisdagen.

“Vi tror att det ligger i företagets bästa strategiska intresse att göra detta drag, som stödjer Caterpillars strategi för lönsam tillväxt när vi hjälper våra kunder att bygga en bättre, mer hållbar värld”, säger Caterpillars ordförande och vd Jim Umpleby i ett uttalande.

Flytten innebär att majoriteten av de cirka 230 anställda som är baserade på gruv- och anläggningsutrustningstillverkarens Deerfield-kontor förväntas flytta till Texas med tiden, sa Caterpillars taleskvinna Kate Kenny.

Övergången börjar i år. Kenny angav ingen specifik tidsram för flytten, men sa att företaget har ett hyreskontrakt för sitt Deerfield-kontor som kommer att “tillåta en ordnad och flexibel övergång för våra anställda”, och företagsledare kommer att arbeta med anställda individuellt.

Caterpillar har kontor och tillverkningsplatser i hela Illinois, inklusive ett kontor i Chicago, och Kenny sa att flytten inte kommer att påverka några andra platser i Chicago-området. Illinois förväntas förbli den största koncentrationen av Caterpillar-anställda i världen, med mer än 17 000 anställda i delstaten, de flesta nära Peoria.

“Den globala konkurrens- och marknadsmiljön vi möter som företag förändras alltid, och vi utvärderar och uppdaterar kontinuerligt vårt globala fotavtryck, inklusive kontorsplatser, för att på bästa sätt tillgodose våra affärs- och talangbehov”, sa Kenny i ett mejl.

Företaget är det senaste som har krympt sitt fotavtryck i Chicago-området mitt i företagsförflyttningar och en kontorsmarknad efter två år av covid-19-pandemin.

Boeing är flyttar sitt huvudkontor till Arlington, Virginia, och har sagt att det kommer att minska kontorsutrymmen men fortsätta att anställa hundratals personer i Chicago. Tidigare, 2018, meddelade Takeda Pharmaceutical Co. det skulle stänga sitt Deerfield-högkvarter.

På senare tid har andra företag sålt kontor eftersom många anställda har arbetat på distans under pandemin. Försäkringsjätten Allstate nådde en överenskommelse i slutet av 2021 om att sälja sitt långvariga huvudkontor nära Northbrookoch nyligen sa hälsovårdsföretaget Baxter att det var det säljer sitt mångåriga Deerfield-högkvarter att anpassa sig till hybridarbetsmodellen, även om den skulle “hålla sig i det allmänna området” och förbli tillgänglig för Deerfield-baserade anställda.

“Det är ungefär så det är nu,” sa Deerfields borgmästare Daniel Shapiro. “När vi kommer ut ur coronavirus-pandemin är efterfrågan på kontor inte vad den var för tre år sedan. Människor går inte till kontor så ofta, så det här är typ vad marknaden gör.”

Han pekade på större ekonomiska krafter för Caterpillars flytt, tillsammans med andra nya avgångar som den som Baxter tillkännagav.

Några senaste förluster för Deerfield har dock varit Chicagos vinst. 2019 sa Mondelez att det skulle göra det flytta sitt huvudkontor från Deerfield till Chicagooch Walgreens Boots Alliance fortsätter att ha sitt huvudkontor i Deerfield, men företaget tillkännagav planer under 2018 att flytta många anställda till staden.

Caterpillars avgång kommer att ske stegvis över två år, vilket ger tid att hitta nya hyresgäster för det 100 000 kvadratmeter stora utrymmet, sa Shapiro.

Företaget har länge varit baserat i Illinois och tillkännagav 2017 flytt av sitt huvudkontor till Deerfield från Peoria. Företaget tog över det tidigare huvudkontoret för alkoholhaltiga drycker Beam Suntory, som flyttade till centrala Chicago. Beam Suntory tillkännagav 2021 planer på att etablera ett globalt huvudkontor i New York City, men kommer att behålla några affärsenheter och företagspositioner i Chicago.

Vid den tiden citerade Umpleby Deerfields närhet till O’Hare International Airport och tillgängligheten till Chicago.

“Efter en grundlig platsvalsprocess valde vi den här platsen eftersom det är cirka 20 minuters bilresa till O’Hares flygplats och bekvämt till staden Chicago via pendeltåg, vilket uppnår vårt mål att vara mer tillgänglig för våra globala kunder, återförsäljare och anställda”, sa han då. “Denna sida ger våra anställda många alternativ att bo i antingen stads- eller förortsmiljö.

“Vi vet att vi måste tävla om de bästa talangerna för att växa vårt företag, och den här platsen kommer att tilltala vårt mångsidiga, globala team, idag och i framtiden.”

Caterpillar fick inga incitament från byn Deerfield eller staten när den flyttade, rapporterade Tribune då.

Caterpillars flytt nu till Irving, Texas, förvånar inte John Boyd, rektor för The Boyd Co., en nationell platsvalsfirma.

“Dallas metroplex har verkligen vuxit fram som en förstklassig företagshuvudkontorsplats, och Caterpillar har haft en stor närvaro i Texas i många år, både tillverkning och kontorsverksamhet”, sa han.

Lone Star States brist på inkomstskatter för privatpersoner och företag är det stora dragplåstret, särskilt för högsta företagsledare, tillade Boyd.

Caterpillar signalerade ett större intresse för Dallas-regionen förra året, när de tillkännagav inrättandet av en Electric Power-division i förorten Irvings stadsdel Las Colinas, som tog in chefer och annan personal från flera kontor runt om i landet.

Livsstilen som erbjuds av sådana exklusiva områden lockar också Fortune 500-företag som Caterpillar.

“Las Colinas är nu en mycket prestigefylld adress, en plats där många kändisar bor, och det finns också många gated communities som chefer på C-svitnivå tycker är attraktiva”, sa Boyd.

Cirka 12 000 av Caterpillars mer än 17 000 anställda i Illinois är baserade runt Peoria, enligt företaget. Men Greater Peoria Economic Development Councils vd Chris Setti sa att han inte är orolig för Caterpillars övergång till solbältet.

Tillverkaren förblev ett ekonomiskt kraftpaket i området, där den började bygga traktorer 1910, efter att flera hundra högkvarterspersonal begav sig norrut till Deerfield, och han förväntar sig att det senaste draget inte heller kommer att stoppa lokal tillväxt.

“Caterpillars engagemang för vår region är fortfarande starkt”, sa han. “De har över 12 000 anställda här, vilket gör Peoria till det största arbetscentret för Caterpillar i världen.”

Företaget har ett forsknings- och utvecklingscampus nära Peoria, samt ett gjuteri och ett logistikcenter, bland många andra anläggningar. Den här våren annonserade den ofta i radio och sökte arbetare för att fylla tomma tjänster.

“De kallar det “walk-in-onsdagar”, de ber bara folk att komma in med sina CV på onsdagar, och om du är kvalificerad, blir du anställd på plats, säger Setti.

Ändå kallade guvernör JB Pritzker Caterpillars drag “en besvikelse” och sa att staten lägger till nya småföretag och stora och medelstora företag.

“Det är en besvikelse att se Caterpillar flytta sina 240 anställda vid huvudkontoret från Deerfield under de kommande åren när så många företag kommer in”, sade han i ett uttalande.

Illinois Republican Party sprängde Pritzker, som står inför omval senare i år, över Caterpillars förestående drag.

“Ännu en vecka flyttar ett annat ikoniskt amerikanskt företag sitt huvudkontor från Illinois under ledning av guvernör JB Pritzker,” sade ordförande Don Tracy i ett uttalande. “Precis som de hundratusentals individer och familjer som har flytt från Illinois under de senaste åren, ansluter sig Caterpillar till Boeing för att lämna oss till andra stater med lägre skatter, fler tillväxtmöjligheter och mindre brottslighet.”

Mark Denzler, president och VD för Illinois Manufacturers Association, sa att även om flytten är en förlust, fortsätter företaget att anställa tusentals människor i delstaten.

“Beslutet att flytta företagets huvudkontor utanför staten är en förlust för Illinois, som stolt har tjänat som hem för den ikoniska tillverkaren av anläggningsmaskiner i nästan ett sekel”, sade han i ett uttalande. “Medan 240 anställda baserade på företagets huvudkontor i Deerfield kommer att flytta från staten, kommer företaget att fortsätta att vara en stor del av vår delstats tillverkningssektor.”

Även när politiker och statens tillverkares sammanslutning beklagade flyttningen av Caterpillars huvudkontor, förväntar Boyd, från det nationella urvalsföretaget, att företagsförflyttningar kommer att bli vanligare. Den senaste omvandlingen av kontorsarbete har underlättat vägen, sa han.

Tidigare visste företag att flyttar utanför staten involverade att förlora några värdefulla anställda som hölls tillbaka av familje- eller gemenskapsband. Men framväxten av fjärrteknik, och förmågan att arbeta nästan var som helst, innebär att nyckelmedarbetare kan välja att stanna kvar, kanske etablera hemmakontor.

“Vanligtvis var företag ovilliga att flytta sina huvudkontor,” sa han. “Men idag ser vi en våg av omlokaliseringar.”

Dan Petrella bidrog till denna rapport.

sfreishtat@chicagotribune.com

brogal@chicagotribune.com

rmccoppin@chicagotribune.com

#Caterpillar #flyttar #huvudkontoret #Texas #vilket #markerar #andra #stora #företagsavgång #från #Illinois #på #sex #veckor

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *