Celtics-Warriors poäng, takeaways: Golden State tar kontroll över NBA-finalerna trots off night från Steph Curry

Celtics-Warriors poäng, takeaways: Golden State tar kontroll över NBA-finalerna trots off night från Steph Curry

Golden State Warriors är en seger ifrån att fortsätta sin dynasti med ytterligare ett mästerskap efter sin seger med 104-94 över Boston Celtics i match 5 i NBA-finalen på måndagskvällen. För bara två säsonger sedan slutade Warriors med det sämsta rekordet i Western Conference med 15-50 och nu är de på väg mot sin fjärde titel sedan 2015.

Medan Stephen Curry hade fört laget till denna punkt, gav Warriors honom massor av hjälp i Game 5 eftersom fyra andra spelare förutom Curry – ledda av Andrew Wiggins och hans 26 poäng – gjorde tvåsiffriga poäng för Golden State. Att ge Curry-hjälp i offensiven var något som alla Warriors stödjande roller som nämndes var avgörande i Game 5 och de gjorde just det för att hjälpa till att leda Golden State till en tvåsiffrig seger.

Med vinsten kan Curry and the Warriors avsluta den här serien i Bostons TD Garden på torsdag kväll i Game 6.

Wiggins och företaget leder vägen

Vi var skyldiga att få ett dåligt Curry-spel någon gång, och när det hände skulle uppmärksamheten riktas mot vem av Warriors-spelarna som skulle ta tag i det. Med tanke på hur mycket Golden State har förlitat sig på Currys briljans genom de fyra första matcherna i serien, kunde ingen ha förutsett att det skulle vinna matchen där han bara satte 16 poäng och misslyckades med att slå en 3-poängare för den första tid på 233 matcher (mer om det nedan). Men här är vi, Warriors är uppe med 3-2 i den här serien mot Celtics och det är på grund av den enastående prestationen från deras rollspelare, men speciellt Wiggins.

Efter att ha varit en absolut kraft på glaset i Game 4 för att hjälpa Warriors att vinna, följde Wiggins upp den prestationen med en ännu bättre visning: 26 poäng, 13 returer, två assist och två steals. Han var den främsta anledningen till att Golden State vann på måndagskvällen, fick vad han ville på offensiven och var störande i andra änden av golvet. Hans vaknade verkligen till liv i den fjärde kvarten där han satte upp 10 av sina 26 poäng för att pressa en ledning på en poäng i slutet av tredje kvartalet till en ledning på 10 poäng i slutet av matchen.

Medan Wiggins var huvudet av ormen i Golden States attack i spel 5, var han inte den enda spelaren som tog upp slack mitt i Currys okarakteristiska spel. Thompson hade sin överlägset bästa prestation i serien, han gick 5 av 11 från centrum och var den enda Warriors-startaren som fick kontakt på en 3-poängare. Under de senaste två matcherna som ledde fram till den här såg det ut som att han tog små steg mot att återvända till den skarpskjutande forward vi har förväntat oss av honom, och i spel 5 levererade han när Warriors behövde honom som mest.

Bänken var också en stor fördel för Warriors på måndagskvällen. Golden State andra enhet överträffade Boston med 31-10, eftersom Jordan Poole och Gary Payton stod för 29 av dessa poäng. Pooles massiva surrande, 35-fots höjd i slutet av tredje kvartalet är vad som utlöste Golden States dominerande prestation under fjärde kvartalet. Det var en heltäckande laginsats för Warriors i Game 5, och det behövdes verkligen när Curry hade en off night.

Celtics misstag blir bättre av dem

Även om Warriors såg ut som det överlägsna laget under större delen av denna match, började Celtics under tredje kvartalet se ut som laget som vann spel 1 och 3 i denna serie. Anfallen kom lätt och försvaret tvingade Warriors till utseende av låg kvalitet. Som ett resultat använde Boston en 10-0 run för att öppna tredje kvartalet för att ta sin första ledning för natten med 6:27 kvar. Det verkade som om Celtics hade förmågan att stjäla den här vinsten eftersom de hade en liten tvåpoängsledning med tre sekunder kvar av tredje kvartalet.

Men så hände detta:

Poole sög på egen hand livet ur Celtics med detta skott för att avsluta tredje kvartalet. Det gav Warriors en en poängs ledning på väg in i de sista 12 minuterna av matchen, och Golden State gav aldrig upp ledningen.

I fjärde kvartalet vände Celtics bollen fyra gånger, sköt 26,7 procent från planen och 25 procent från djupet. Det har varit en av de tjatande frågorna som plågar Celtics under eftersäsongen. De har ibland kämpat för att skapa offensiv under fjärde kvartalet, speciellt när matchen är nära. Det hände i match 4, där Warriors överträffade Celtics med 15-0 i kopplingstid (sista fem minuterna av matchen), och igen på måndagskvällen såg Boston ur form.

Detta är inte att säga att den här matchen förlorades under fjärde kvartalet, eftersom Boston också kämpade kraftigt under den första halvleken och gjorde nio omsättningar under de första två kvartalen. De kom dock hela vägen tillbaka i den här matchen i den tredje kvarten och slösade sedan totalt bort ett gyllene tillfälle att ta en 3-2-ledning i NBA-finalen. Jag vet att det här laget är ungt, men du kan inte låta det där skottet från Poole spåra ur ditt spel helt, speciellt inte med ett mästerskap på spel.

Den historiska Curry-serien tar slut

När han kom in i match 5, hade Curry slagit en 3-poängare i var och en av sina 132 slutspelsmatcher i karriären. Han kopplade också på en 3-poängare i 233 matcher i rad, inklusive både grundserien och slutspelet. Man skulle kunna tro att Curry med en enda 3-poängare skulle vara en säker satsning med tanke på de siffrorna, men den serien tog slut i match 5. Curry fick 0 för 9 från lång håll i måndags kväll, och bröt sin rad av på varandra följande matcher med en gjorde 3-poängare och avslutade sin perfekta serie med att göra en i alla hans eftersäsongsmatcher. Båda dessa rader var NBA-rekord.

Efter en prestation där han satte 43 poäng och 10 returer såg Curry lite gasad ut i match 5. Flera av hans 3:or slog från framsidan av sargen, vilket tydde på att hans ben var utmattade av att bära laget till en vinst i spel 4. Med den okaraktäristiska prestation Curry inställd för spel 5, skulle du tro att Warriors skulle ha förlorat. Men Boston misslyckades med att dra fördel av sin off shooting-natt, och nu är Warriors en seger från ett mästerskap.


#CelticsWarriors #poäng #takeaways #Golden #State #tar #kontroll #över #NBAfinalerna #trots #night #från #Steph #Curry

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *