Varför rusar Starbucks fackliga drivkraft framåt medan Amazons snubblar?

jagen historisk vinst i december, baristor in Buffalo röstade att göra deras Starbucks till det första av mer än 9 000 företagsdrivna Starbucks i USA som fackligt går samman. Sedan dess har 143 andra Starbucks anslutit sig till fackföreningar och arbetare på 120 andra platser har gjort framställningar om fackliga val.

I en annan historisk seger visade en rösträkning den 1 april att arbetare på ett Amazon-lager med 8 300 anställda i Staten Island, New York, hade röstat att göra deras till den första fackligt organiserade Amazon-anläggningen i landet. Sedan dess har dock inget annat Amazon-lager ens begärt ett fackligt val (även om arbetare vid en Amazon-anläggning med 1 500 anställda i Staten Island senare röstade för att avslå facklig organisation).

Så varför har Starbucks fackliga drivkraft tagit fart som en raket medan Amazon-kampanjen bara går framåt?

Isaiah Thomas, en facklig anställd på Amazons lager i Bessemer, Alabama, ser många anledningar till den olika takten – och sa att den största var arbetsplatsens olika storlek. “Det kanske bara finns 28 arbetare på en Starbucks, men 6 000 på vårt Amazon-lager. När det gäller vad organisationskommittén har att göra på Starbucks är det inte mycket folk. De kan behålla en nära vänskap. De kan samordna saker och ting nära.”

tre män vid mikrofonen
Christian Smalls, center, en facklig organisatör, talar efter omröstningen i april för en facklig organisation av Amazon Staten Islands lager i New York. Foto: Andrea Renault/AFP/Getty Images

Thomas sa att det var mycket svårare att upprätthålla nära samordning på ett lager med 6 000 anställda: “Du måste ha en aktiv kampanj hela tiden.” Bessemer-arbetarna röstade i mars om huruvida de skulle gå med i detaljhandels-, grossist- och varuhusfacket, och även om rösträkningen visade att fackföreningen släpade efter, finns det tillräckligt många utmanade valsedlar att räkna för att det fortfarande kan vinna.

”En annan sak som gör det svårare Amazon är att omsättningshastigheten är löjlig, 150 %”, sa Thomas. Att anställda snabbt kommer och går gör det svårare att få 30 % av arbetarna att skriva på de kort som behövs för att begära ett fackligt val, och när ett val väl är planerat är det svårare att förklara för alla arbetare varför de ska rösta för.

Colin Cochran, en Starbucks-barista i Buffalo, håller med om att storleken på arbetsplatsen spelar en stor roll. “Starbucks-butiker är mycket mindre än Amazons lager,” sa han. “När Amazon Labour Union vann på Staten Island organiserade de fler människor i ett slag än vad vi ännu inte har organiserat [at Starbucks]. Det är ett helt annat odjur.”

Som facklig aktivist hjälper Cochran till att ge råd till Starbucks-baristor i Carolinas som vill bli fackliga. “Vi kan prata med någon och en och en halv vecka senare, de har tillräckligt många kort signerade och kan bli offentliga,” sa Cochran. ”Små enheter möjliggör ett mycket högt tempo. Jag kunde inte föreställa mig att försöka göra något sådant för att organisera ett Amazon-lager. Det kan ta månader.”

En annan faktor som gör det lättare på Starbucks: det kan ta tre till fem baristor för att bilda kärnan i en organisationskommitté, medan det kan ta 25 till 50 för att bilda en kärna på ett Amazon-lager. Cochran sa att det just i detta ögonblick kan finnas många begynnande fackliga kampanjer på Amazons lager över hela landet, eftersom arrangörer i tysthet försöker få minst 30 % av arbetarna att skriva på pro-fackliga kort – det skulle vara 1 800 arbetare på 6 000- anställd lager.

nålar säger
Starbucks unionsnålar i Buffalo. Foto: Joshua Bessex/AP

Cochran sa att det fanns en föga erkänd anledning till att Starbucks-enheten hade kunnat expandera så snabbt. I början, när ansträngningen var begränsad till Buffalo, flög Starbucks in många chefer och advokater för att arbeta tillsammans med baristor och hjälpa till att kväva kampanjen. Men den första Buffalo-segern inspirerade snabbt fackföreningsframställningar i dussintals andra städer, och Starbucks ledning och dess antifackliga advokatbyrå, Littler Mendelson, kunde helt enkelt inte upprätthålla en tillnärmelsevis lika intensiv antifacklig insats som i Buffalo.

“Vi krossade i princip deras antifackliga kampanj,” sa Cochran. “Plötsligt hade vi fackliga aktiviteter i 100 butiker.”

John Logan, professor i arbetsvetenskap vid San Francisco State University, ser en stor likhet: “Båda företagen är antifackliga i sitt DNA.” Han sa att det kan vara svårt att replikera fackets framgång i Staten Island, med tanke på hur stor arbetsstyrkan är i Amazonas lager. Däremot sa han, “Workers United [the Starbucks’ workers’ union] har utvecklat denna dynamiska, självförsörjande modell som kan resultera i att denna kaffekedja mestadels är organiserad.”

Hittills har det varit fackliga val på bara tre Amazon-lager: två i Staten Island och en i Bessemer. Det lilla antalet har gjort det möjligt för Amazon att göra en helrättslig antifacklig press på var och en. “På Amazon är den antifackliga propagandan genom taket,” sa Thomas. ”Du ser det i badrummet och pausrummet. Det finns obligatoriska antifackliga möten, och de har ledning en-mot-en.”

Charlotte Garden, professor i arbetsrätt vid Seattle University, är inte redo att säga att Amazon är mer antifackligt än Starbucks. “Jag tror verkligen inte att Workers United-vinsterna beror på att Starbucks var försiktiga med tanken på fackföreningsbildning,” sa hon.

“De här valen på Starbucks sprider sig som en löpeld”, sa hon. “Det kommer att vara svårt för Starbucks att lägga tillbaka dem i flaskan.”

Logan sa att en viktig aspekt av Starbucks kultur omedvetet hade hjälpt facket att vinna – Starbucks betoning på lagarbete och att bygga en känsla av gemenskap. (Det finns lite sådan betoning på Amazons lager.) Att esprit de corps bland baristor främjar ofta stark solidaritet när en facklig satsning väl börjar. “Arbetarna agerar nästan som ett block som bestämmer: det här är vad vi ska göra,” sa Logan. “Det hjälper till att förklara varför facket har vunnit val överväldigande, gång på gång. Många är det [almost] enhälligt eller 12-1, 15-1, 19-3.”

Maggie Carter, en barista på en Starbucks i Knoxville, Tennessee, som blev den första Starbucks i söder att organisera sig, sa att en faktor som gjorde det lättare att organisera sig på Starbucks var att det var lättare att prata fritt. “Vi har walkie-talkies på”, sa hon. “Vi kan prata om vad vi gjorde i lördags. Det finns inget som hindrar folk från att prata om facket.”

skyltar säger:
Skyltar vid en första maj-protest i New York i år. Foto: Milo Hess/Zuma Press Wire/Rex/Shutterstock

Thomas höll med om att det fanns en stor skillnad i hur personalen kunde prata med sina medarbetare och sa att många Amazon-arbetare var “uppdelade i fack”. “Om du stuvar eller plockar eller packar, är du i ditt eget skåp och det är svårt att prata med andra”, sa han. “Om chefer ser dig prata säger de att du måste sluta prata.”

Stuart Appelbaum, ordförande för Retail, Wholesale and Department Store Union, sa: “Amazon och Starbucks har samma anti-fackliga lust, men resurserna som Amazon har spenderat har varit riktigt extraordinära. Och så finns det den ständiga övervakningen av människor. I Bessemer fanns 1 100 kameror på plats. Tappen stänger aldrig av att spendera pengar för att bekämpa fackföreningar.”

Arbetsexperter är överens om att det generellt är svårare att fackligt organisera en fabrik eller ett lager i söder än i norr eftersom det finns mycket mindre politiskt och samhällsstöd för fackföreningar och eftersom färre arbetare i söder har släktingar eller familjevänner som var fackliga medlemmar och kan förklara fördelarna med att vara i ett fackförbund. Geografi verkar dock mindre relevant i Starbucks-kampanjer i söder, eftersom Starbucks ses som en ovanlig arbetsgivare i regionen. Det är känt för att välkomna HBTQ+ och progressiva anställda – en arbetsstyrka som är mer vänster-om-centrerad som kanske mer sannolikt stöder ett fackförbund.

“I söder presenterar Starbucks sig som ett progressivt företag,” sa Cochran. “Det finns ofta en skillnad i demografi mellan Starbucks och andra arbetsstyrkor.”

Garden ser ett stort liknande problem framför fackföreningarna Starbucks och Amazon. “Det kommer att bli extremt svårt att nå ett första kontrakt” med dessa starkt antifackliga företag, sa hon. “Det kommer att kräva mycket stöd från samhället och många jobbåtgärder.”

#Varför #rusar #Starbucks #fackliga #drivkraft #framåt #medan #Amazons #snubblar

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *