“A enorm labor of love”: Lou Reed-utställningen år på gång

Whatt är det som att sålla i arkiven efter en kulturell ikon? Det är en fråga Don Fleming vet svaret på på ett djupt plan. “Det fanns alla dessa lådor i förvaring och ingen visste riktigt vad som fanns i dem”, säger Fleming om sin storögda undran. “Så vi skulle gå från låda till låda, alla öppnades för första gången på flera år. Vissa var inte så intressanta. Andra var häpnadsväckande.”

Så började sju års arbete med att bygga den expansiva utställning som så småningom skulle bli Lou Reed: Caught Between the Stars. Lanserades förra veckan på New York Public Library for the Performing Arts, det är den första storskaliga utställningen som fokuserar på livet och arbetet för den outplånliga konstnären, författaren, sångaren, gitarristen, poeten och New York City-infödingen. “Det här är en person som alltid tänjde på gränserna”, förklarar Fleming, en musiker och producent som är en medkurator för strävan. “Från början till slut släppte han aldrig upp.”

Legenden om Lou reed är fortfarande lika levande idag som det var under hans storhetstid och sedan hans död 2013, 71 år gammal. Förutom att vara frontmannen för Velvet Underground och kraften bakom populära låtar som Walk on the Wild Side (hans största hit, David Bowie och Mick Ronson-producerade singel nådde en 16:e plats på Billboard Hot 100), Reeds kreativa produktion under hans liv var lika glupsk som omättlig. Beviset på dessa kvaliteter kommer till visceralt liv i utställningen, drar en slöja av en gåtfull ikon som hade en konstant lust att skapa. Sällsynta personliga artefakter, allt från gratulationskort till sällsynta demos och svåra att hitta releaser representerar allt från Reeds största kommersiella framgångar till hans mer obskyra arbete som poet.

“Vi har demos som folk kan lyssna på från ett band som han skickade till sig själv den 11 maj 1965 för att skydda det”, förklarar medkurator Jason Stern som tidigare arbetat som Reeds tekniska assistent som bara ett exempel på utställningens skatter. “De var de tidigaste versionerna av låtarna som senare skulle bli riktigt stora hits (som 1967 års sjuminuters Velvet Underground-klassiker Heroin). Varje inspelning börjar med ‘Words and music by Lou Reed’.” En annan demo fungerade under tiden som den allra första inspelningen av hans spår Perfect Day från 1972. Hans dåvarande fru Betty Kronstad hörs på sång medan Reed ackompanjerar henne på piano.

Velvet Underground-albumet Session Tape spelades in den 5 juli 1968
The Velvet Underground album session band inspelat den 5 juli 1968. Fotografi: Lou Reed Papers, Music & Recorded Sound Division, New York Public Library for the Performing Arts.

“Vi försökte verkligen belysa det faktum att Lou var en mångfacetterad person med flera lager”, säger Stern. “Det finns många människor som har en exponering på ytan av hans arbete, oavsett om de bara känner till Velvet Underground eller ett par populära singlar, men vi ville fokusera på massorna.” Det innebär att inkludera ett helt avsnitt ägnat åt Reeds poesi, en aspekt av hans produktion som han enbart arbetade med i början av 70-talet. Det var under en period medan Reed var i ett slags limbo mellan hans tid som fronten Velvet Underground till att senare bli en distinkt soloakt.

“Det var en period av hans liv som många biografier bara slocknar”, förklarar Stern. “Han flyttade till Long Island och skrev ett poesimanuskript som faktiskt fick avslag från ett förlag. Men han närmade sig sitt låtskrivande på samma sätt som sin poesi, och i verkligheten tog han en litterär inställning till att skriva låtar.” Fleming säger samtidigt att han först betraktar Reed som en författare. “Hans texter och poesi var ungefär samma sak.” (Reed studerade trots allt poesi vid Syracuse University.)

Hans författarskap innehåller också en skarp, omstörtande strimma med Reeds unika röst som ibland fokuserar på mörkare teman med slitande språk. Det är en egenskap som kan komma som en överraskning för dem som bara känner till Reed från solskens-y texterna till låtar som Perfect Day. Fleming förklarar att det är en kvalitet som Reed förkroppsligar som har sina rötter i det faktum att Reed hörde att Bob Dylan sa att han skrev om saker som slets ur verkligheten. “Så samma år som Beatles kom ut med I Wanna Hold Your Hand skrev han Heroin,” förklarar Fleming om låten, en idissling av Reeds eget tumultartade förhållande till drogen. I huvudsak var det Reed som trotsigt ställde sin egen konst tillsammans med populärkulturen från det tidiga 60-talet. “Hans texter kan vara mörka och djupa.”

Faktiskt så mörkt att teamet bakom utställningen var nervösa för att en institution som New York Public Library kanske undviker att visa upp något av Reeds saltaste material i dess heliga hallar. Förutom droger handlar några av hans låtar om allt från våld i hemmet till prostitution. “Till deras förtjänst sa de: ‘Vi censurerar ingenting. Vad du än vill i showen finns i showen,’” minns Fleming om deras reaktion. “Det gav oss utrymme att lägga in saker och inte oroa oss för mycket om det.”

Lou Reed 1972
Lou Reed 1972. Foto: Mick Rock

Med det sagt medger Fleming att Reeds status som en gränsöverdrivare har två sidor. “Kulturellt sett är det en intressant tid eftersom några av de gränser han tänjde på inte är nya gränser för människor”, funderar han och försöker förklara stjärnans komplicerade natur. “Han hjälpte till att utöka gränserna på vissa nivåer, men andra saker känner jag att han inte är på rätt sida om staketet kulturellt sett. Men jag tycker att det är viktigt att låta arbetet tala för sig själv. Vissa människor kan bli upprörda över några av sakerna där inne, men vi ville inte skygga för dem. Att behöva försöka städa upp saker med Lou, det vore inte rätt.”

Samtidigt visar utställningen upp en öm sida av hans personlighet. “[His tenderness] är inte en del av hans offentliga personlighet för det mesta”, påpekar Stern. Det inkluderar gratulationskort där han kallar sin fru “Honeybun” och sällsynta fotografier som föreställer Reed och Velvet Underground-trummisen Moe Tucker under lite stillestånd. “Vi ser dem kasta runt en fotboll och jag minns att jag blev slagen av det konstiga i det.” Reeds nära kreativa relation med den bortgångne Hal Willner, producenten och Saturday Night Live-musikhandledaren som dog 2020, representeras också via en noggrann återskapande av Willners studio. (Bland andra projekt skapade han och Reed 86 tvåtimmarsavsnitt av en frirullande radioshow kallad New York Shuffle före Reeds död.)

För hjärnorna bakom utställningen, vare sig Stern, Fleming och eller Reeds änka Laurie Anderson (som också var intimt involverad), var det ett nära decennierlångt passionsprojekt som kulminerade i en öppningsmottagning som både hyllade deras eget arbete och arbetet. av konstnären de hedrade.

“Jag var överväldigad”, säger Stern om mottagandet hittills. “Jag kan fortfarande minnas att jag var en väldigt rädd 25-åring som intervjuades av Lou för att bli hans tekniska assistent. Jag sov inte alls natten innan, men det gick så bra att han frågade mig på plats när jag kunde börja.”

Under de följande två åren och fram till sin död tillbringade Stern varje dag med honom. “Jag har aldrig glömt hur mycket han har gjort för mig. Så för mig, det här [exhibit] har varit ett enormt kärleksarbete.”

#enorm #labor #love #Lou #Reedutställningen #år #på #gång

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *