Disney försenar att flytta 2 000 jobb till Orlando mitt i "säg inte gay"-krock med DeSantis

Disney försenar att flytta 2 000 jobb till Orlando mitt i “säg inte gay”-krock med DeSantis

Mitt i fejd med guvernör Ron DeSantis om den så kallade “säg inte gay”-lagenWalt Disney Co. har försenat i mer än tre år planer på att flytta omkring 2 000 högbetalda jobb till Orlando från Kalifornien.

Disneys taleskvinna Jacquee Wahler sa på onsdagen det förväntade öppningsdatumet för Lake Nona campus flyttades till 2026 för att “ge människor mer tid” och anpassa konstruktionens tidslinje för de nya kontoren. En Disney-representant berättade tidigare för Orlando Sentinel att kontoren förväntades vara verksamma i Orlando senast december 2022.

Wahler sa att tvisten med DeSantis inte hade något att göra med förseningen.

Men nyheterna följer spänningen mellan Disney och DeSantis som började i mars över företagets svar på Floridas “säg inte gay” lag och har fortsatt sedan dess. DeSantis undertecknade lagar för att upplösas Disney Worlds Reedy Creek Improvement District och ogiltig Disneys undantag enligt sociala mediers censurlagstiftning.

Några konservativa uppmanade till bojkott av företaget i början av april, även om offentliga uppmaningar till protest var kortlivade.

Delstatsrepresentanten Anna Eskamani, D-Orlando, tillskrev beslutet till Disneys kamp med Floridas ledare om vad som officiellt kallas lagstiftningen om föräldrarättigheter i utbildning, och sa att “dessa kulturkrig har en ekonomisk kostnad.”

Lagen förbjuder undervisning om sexuell läggning och könsidentitet på dagis till tredje klass och i högre klasser närhelst sådana lektioner inte anses vara “lämpliga för ålder”. HBTQ+-organisationer och förespråkare har sagt att lagen vidmakthåller diskriminering och uttryckte farhågor om att det skulle kunna ha en nedslående effekt på lärare och elever.

“Vi har hela tiden framhållit poängen, under debatten om detta lagförslag, att attackera HBTQ+-personer … inte bara är dålig politik eller ‘kulturkrig’, utan det är dåligt för ekonomin,” sa Eskamani.

“Det kan vara bra för DeSantis bas, men i slutändan vill topptalanger inte kalla en stat som stöder denna politik hem,” tillade hon. “Och så det här är absolut en illustration av den punkt som vi har gjort den här hela tiden.”

Guvernörens kontor svarade inte på en begäran om kommentar.

Disney är redo att få skattelättnader på totalt över 570 miljoner dollar genom att flytta över 2 000 jobb i sin division Parks, Experiences and Products till Lake Nona. De medellön för de omplacerade befattningarna är $120 000.

Runt 90 % av de drabbade jobben finns i Imagineering, företagets huvudavdelning för kreativ design, sa Disney-analytikern Jim Hill till Orlando Sentinel i november.

Detta är första gången Disney har bekräftat en uppdaterad tidslinje för Lake Nona-flytten under de senaste månaderna, även om sedan raderade jobbannonser som publicerades i maj antydde en möjlig försening.

Ett inlägg den 3 maj på Disney Careers webbplats annonserade om ett Imagineering-jobb som skulle vara baserat i Glendale, Kalifornien, som beskrevs som en del av ett team som skulle flytta till Orlando “i slutet av 2024.” Listan, som söker en chef för det nya upplevelseutvecklingsteamet, är inte längre tillgänglig på webbplatsen.

Ett annat tidigare inlägg, som sökte en teknikstudiochef för Imagineering, listades som en hybridposition baserad i Orlando och Lake Buena Vista. Den hade samma besked om flytt.

Disney svarade inte på frågan om jobbannonserna då.

Företaget är positionerat för att investera upp till 864 miljoner dollar i att bygga det regionala navet i Lake Nona. Ett företag med anknytning till Walt Disney World betalade över 46 miljoner dollar för 60 hektar nära Lake Nona’s Medical City förra året i en affär som skulle tillåta Disney att bygga 1,8 miljoner kvadratmeter kontorsyta.

Nuvarande anställda med jobb planerade för omlokalisering till Florida informerades löpande förra året, med den sista gruppen meddelades den 1 november. De hade tre månader på sig att besluta om de skulle flytta, och Disney sa att de skulle ge omlokaliseringshjälp till berörda anställda.

Men anställda, särskilt de inom Imagineering, verkade vara motståndskraftiga mot terrängvandringen.

Enligt personer med Imagineering-kontakter, inklusive en tidigare anställd och Hill, arbetarmoralen var låg efter att övergången tillkännagavs. De sa att Disney skulle förlora ett “stort antal” av drabbade anställda, särskilt veteran Imagineers med långvariga band till Kalifornien.

I december, före detta Imagineering-presidenten Bob Weis avgick från sin ledarroll till en Kalifornien-baserad position inom divisionen. Vid den tiden sa en taleskvinna att hans beslut inte berodde på Imagineerings flytt till Florida.

Branschexperter för nöjesparker verkar hoppfulla om att öppnandet av Lake Nona-campuset kommer att erbjuda fler jobb till utexaminerade från lokala nöjesparksdesign- och managementprogram och attrahera internationella talanger till Orlando.

Den tematiska underhållningsindustrin har centraliserats i Orlando-området de senaste åren, med organisationer som International Association of Amusement Parks and Attractions flytta sitt huvudkontor hit och temaunderhållningsföretag som arbetar med stora nöjesparker alltmer tillkännager öppnandet av nya centrala Florida-kontor.

Personalskribenten Steven Lemongello bidrog till denna rapport. krice@orlandosentinel.com och @katievrice på Twitter

#Disney #försenar #att #flytta #jobb #Orlando #mitt #säg #inte #gaykrock #med #DeSantis

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *