Fed förväntas intensifiera inflationskampen med 75 punkters räntehöjning

Fed förväntas intensifiera inflationskampen med 75 punkters räntehöjning

Federal Reserve förväntas öka sin kamp för att tämja den brännheta inflationen på onsdag med den första räntehöjningen på 75 punkter på nästan tre decennier, ett steg som hotar att bromsa den ekonomiska tillväxten i USA och förvärra det finansiella trycket på amerikanerna.

Med inflationen oväntat accelererande till en ny 40-årig högsta nivå i maj, är Fed under ökande press att gå mer aggressivt för att dämpa efterfrågan och bromsa stigande konsumentpriser.

TIDSLINJE FÖR INFLATION: KARTLA BIDEN ADMINENS SVAR PÅ SNABB PRISVÄXT

Centralbankernas beslutsfattare höjde referensräntan med en halv procentenhet – dubbelt så stor som den normala storleken – i maj och lade fram en färdplan för liknande höjningar vid sina möten i juni och juli, förutsatt att data utvecklades som förväntat. Men en rad alarmerande inflationsrapporter de senaste veckorna kan tvinga Fed att ändra kurs.

A dyster rapport från Labour Department förra veckan visade konsumentprisindex steg 8,6% i maj från för ett år sedan, snabbare än väntat. Det markerar den snabbaste inflationstakten sedan december 1981 och krossar ekonomernas förhoppningar om att konsumentprisuppgången började avta. Och en annan undersökning som släpptes i måndags visade att hushållen rustar för avsevärt snabbare prisökningar – ett oroande tecken eftersom Fed-tjänstemän tror att sådana förväntningar kan vara självklara.

“Baserat på rörelser på räntemarknaderna, snabbt förändrade inflationsförväntningar och en rasande investerarklass, förväntar vi oss nu att Federal Reserve kommer att höja sin styrränta med 75 punkter vid mötet i juni”, säger Joe Brusuelas, RSM:s chefekonom. “De obönhörliga ökningarna av inflationen har utlöst en omvälvning på finansmarknaderna och orsakat en betydande åtstramning av de amerikanska finansiella förhållandena.”

Fed har inte godkänt en räntehöjning på 75 punkter sedan 1994, vilket understryker hur illa inflationskrisen har blivit.

På detta arkivfoto 29 januari 2020 pausar Federal Reserve-ordförande Jerome Powell under en presskonferens i Washington. (AP Photo/Manuel Balce Ceneta, Arkiv / AP Newsroom)

Ordförande Jerome Powell har hittills undvikit att skrämma marknaderna med överraskande drag och tidigare avvisat möjligheten till en vandring på 75 punkter. Men det var innan inflationsrapporterna för april och maj kom in varmare än väntat, vilket återupplivade möjligheten för en tidigare otänkbar ökning med 75 punkter. Powell lovade också att alla steg som Fed tar skulle styras av de senaste ekonomiska uppgifterna.

“Vad vi behöver se är tydliga och övertygande bevis på att inflationstrycket avtar och inflationen faller”, sa Powell förra månaden. “Och om vi inte ser det, då måste vi överväga att gå mer aggressivt.”

Aktier i denna artikel

$30364,83

-151,91 (-0,50 %)

$10828,345418

+19,12 (+0,18%)

Många ekonomer tror att Fed agerar för sent för att dämpa inflationen, med Feds referensränta ligger på ett intervall på bara 0,75 % till 1,0 %. Barclays, Goldman Sachs och Jeffries förutspår nu en höjning på 75 punkter denna vecka, vilket skulle sätta intervallet på 1,5 % till 1,75 %.

Wall Street rustar sig också för en serie mer aggressiva räntehöjningar, där 90 % av handlarna räknade med en höjning med 75 punkter på onsdagen, enligt CMEGroups FedWatch-verktyg, som spårar handel. Möjligheten till en superstor räntehöjning skramlade marknaderna denna vecka, vilket förlängde en global försäljning som fick S&P 500 att falla tillbaka till ett björnmarknadsterritorium på grund av rädsla att Fed oavsiktligt skulle kunna utlösa en recession.

Även om beslutsfattare räknar med att hitta den svårfångade söta punkten – känd som en mjuklandning – visar historien att den amerikanska centralbanken ofta kämpar för att framgångsrikt trä nålen mellan att strama åt politiken och bevara ekonomisk tillväxt. Högre räntor tenderar att skapa högre privat- och företagslån, vilket bromsar ekonomin genom att tvinga arbetsgivare att dra ner på utgifterna.

FÅ FOX BUSINESS PÅ RESTEN GENOM ATT KLICKA HÄR

“Federal Reserves jobb blir mer utmanande för varje dag med inflationen på en ny 40-årig högsta nivå, i kombination med en bredare försvagning av ekonomin”, säger Danielle DiMartino Booth, VD och chefsstrateg på Quill Intelligence och tidigare rådgivare till Dallas Fed. . “Federal Reserve skärper politiken till en lågkonjunktur.”

#Fed #förväntas #intensifiera #inflationskampen #med #punkters #räntehöjning

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *