Ms. Marvels verkliga ursprungsberättelse var för pinsam för Marvel Cinematic Universe

Ms. Marvels verkliga ursprungsberättelse var för pinsam för Marvel Cinematic Universe

Det var tydligt på trailers att Disney PlusMs Marvel skulle göra några avsteg från serierna, främst i hennes superkrafter. Men det är Kamala Khans ursprungsberättelse där Marvel Cinematic Universe kommer sannolikt att göra de största förändringarna.

På pappret är historien om hur Marvel fick sina krafter bara konstig. Och när du zoomar ut till nivån för företag som kämpar om rättigheterna till Marvel Comics immateriella rättigheter, blir saker ännu konstigare. Så här är varför vi definitivt inte kommer att se Kamalas ursprungliga bakgrundshistoria i hennes TV-program – och varför ingen är riktigt förvånad.

[Ed. note: This piece contains mild spoilers for the first two episodes of Ms. Marvel on Disney Plus.]

Bild: Marvel Studios

I sitt andra avsnitt, Ms Marvel gör det klart att ursprunget till Kamalas armring – ett arvegods från hennes gammelmormor – kommer att vara ett centralt mysterium i showen. Det kan ta några avsnitt innan vi får reda på mer om hennes mystiska förfader och karaktären hos detta smycke som ger makt över hårda ljuskonstruktioner.

Det mysteriet kan få en person att gå och titta på hur Kamala fick sina krafter i serierna.

Hur fick Marvel sina krafter i serierna?

Kamala Khan stannar upprörd vid en telefonstolpe medan virvlande dimma omger henne.

Bild: G. Willow Wilson, Adrian Alphona/Marvel Comics

I sin seriedebut 2014 upptäckte Kamala att hon var ättling till en omänsklig när hennes superkrafter väcktes av exponering för ett moln av Terrigen Mist skapat av Terrigen Bomb. Den meningen kan få en person att fråga: “Vad i helvete betyder det? Och varför? Varför är det… liksom, liksom den där.”

Hoppa in i den här tidsmaskinen med mig, läsare, tillbaka till år 2011. Det var första gången som Marvel Studios såg ut att utveckla ett Inhumans-projekt för Marvel Cinematic Universe.

Vilka i helvete är inhumans? De är en grupp Marvel Comics-karaktärer som ursprungligen introducerades i De fantastiska fyra av Stan Lee och Jack Kirby. Skapad efter X-Men och före de eviga, de är någonstans mittemellan de två begreppen. Liksom de eviga är de en mänsklig ras som förändrades genetiskt i det gamla förflutna av utomjordiska krafter och som levde på jorden i hemlighet. Men där de eviga var nära allsmäktiga och odödliga, drevs de omänskliga att leva i hemlighet av vidskeplig, våldsam och mer folkrik forntida mänsklighet.

På ett analogt, men mycket mindre relaterbart sätt till X-Men, var Inhumans hatade och fruktade. Och 2011 var Marvel Comics på hög beredskap för allt som kan vara analogt med X-Men.

Japp, vi ska prata om 20th Century Fox X-Men-affären

År 2010 var X-Men-filmserien, baserad på en exklusiv filmlicens till X-Men köpt för ett fynd källarpris efter Marvels 1990-talskonkurs, en väletablerad pengamakare för 20th Century Fox. Och den ökända chefen för Marvel Entertainment, konservativa miljardären Ike Perlmutter, var enligt uppgift ostad av idén att Marvel Comics fortfarande publicerade vad han såg som de facto annonser för ett konkurrerande företag. Vilket vill säga: X-Men-serier.

Redaktionellt antog Marvel Comics ett lugnt mandat att sätta tillbaka X-Men till förmån för att få en annan gryta att sjuda. Inhumans var hämtade, och på 2010-talet skulle både Marvel Comics och Marvel Studios försöka få dem att hända.

För Marvel Studios innebar det att producera MCU:s största flopp, I människor tv-programmetoch sedan omedelbart överge hela konceptet förutom en kort referens i Doktor Strange i galenskapens multiversum. För Marvel Comics innebar det att hitta ett sätt att skapa mer moderna och relaterbara omänskliga karaktärer. Problemet var att, i Marvel Comics kanon, var processen att låsa upp en inhumans superkrafter, till skillnad från X-Men, en mycket avsiktlig sådan: Inhumans exponerades rituellt för en mutagen substans som kallas “Terrigen Mist.” Du kunde inte bara få ett gäng slumpmässiga människor att vakna upp som inhumans på det sätt som en tonåring kunde vakna upp och upptäcka deras mutanta krafter.

Terrigen-dimmor från Terrigne-bomben sveper genom mänskliga populationer, omsluter slumpmässiga människor i kokonger och förvandlar dem.

Bild: Jonathan Hickman, Jerome Opeña, Dustin Weaver/Marvel Comics

Och så, under 2013 års crossover-evenemang Oändlighet, Black Bolt, de omänskligas kung, detonerade “Terrigenbomben”, och släppte massor på massor av moln av Terrigen Mist i jordens atmosfär. Varför detonerade han den? Tja, han slogs mot Thanos och— se, det spelar egentligen ingen roll; det viktiga är vart än molnen drev, vart de än rörde en person med spår av omänskligt DNA (dvs vars förfäder en gång hade fått barn med en omänsklig) så snärjde det upp dessa människor i grova goop-kokonger och aktiverade deras latenta omänskliga förmågor.

Och det var så Kamala Khan fick sina krafter i serierna. Hon gick med honom från en fest hon inte skulle ha gått på, Terrigen Mist rullade in, hon blev kokongerad och hon klev ut en formskiftande, stretchig övermänniska. Kamalas omedelbara framgång, ur redaktionell synvinkel, var en outlier. De flesta av de nya superkraftiga karaktärerna – eller Nuhumans – som Marvel skapade med Terrigen Mists handlingslinje slog inte till på något nämnvärt sätt (även om Lunella Lafayette, den superintelligenta stjärnan i Moon Girl och Devil Dinosaurär en annan Nuhuman som är får sin egen show snart).

Och, onödigt att säga, blev Inhumans aldrig så populära som X-Men.

Är Kamala en omänsklig i Disney Plus-showen?

(LR): Iman Vellani som Ms. Marvel/Kamala Khan, som håller upp sin hand, som lyser av konstig energi, och Matt Lintz som Bruno i Ms. Marvel.

Bild: Marvel Studios

Det är inte klart.

Sedan misslyckandet av I människor på ABC övergavs karaktärerna av det större Marvel Cinematic Universe. Skådespelarna som spelade dem gick vidare till andra projekt, och Terrigen-bomben är definitivt ingen sak. Och så Ms Marvel undviker alla slags kokonger eller övernaturliga väderhändelser till förmån för ett familjearv och en iskall generations tystnad kring Kamalas gammelmormor.

Hittills verkar serien knyta Kamalas krafter till sin familj på ett sätt som de helt enkelt inte är med i serierna. Visst, i serierna kämpade hennes familj igenom Indiens delning, och hennes gammelmormor hade en armring i vilken hon gömde familjens pengar när de reste, som gick i arv från mor till dotter till Kamala. Men det är inte magiskt, det är bara meningsfullt. Och Kamalas serieförmågor är tekniskt härledda från hennes genetik, men på en så uråldrig nivå att det uppgår till en ren slump.

En koppling tillbaka till Kamalas gammelmormor kan fortfarande leda till ett avslöjande “Kamala härstammar från en ras av supermänniskor” – men med det minskade tillståndet för de omänskliga i MCU nu för tiden verkar det mer troligt att detta är ett varumärke- ny ursprungshistoria, möjligen till och med en som är helt bortkopplad från andra Marvel-egenskaper. Om något kosmiskt pågår finns det andra, mer centrala typer av icke-mänskliga människor som Kamalas gammelmormor kunde visa sig ha varit.

Kanske är hon en evig, en egendom som liknar Inhumans faktiskt av pågående intresse till de nuvarande arkitekterna av Marvel Cinematic Universe. Eller så kanske Kamalas gammelmormor var medlem i Kree, den utomjordiska rasen som till stor del förekom i MCU-ursprunget till Captain Marvel. Det skulle både föra Kamalas MCU-ursprung närmare Carols nuvarande Marvel Comicsoch ge henne en direkt koppling till Carol innan hennes framträdande i Marvelsden kommande uppföljare till Kapten Marvel.

Vi vet inte säkert förrän Ms Marvel avslöjar mer av sin syn på Kamalas ursprungsberättelse.

#Marvels #verkliga #ursprungsberättelse #var #för #pinsam #för #Marvel #Cinematic #Universe

Leave a Comment

Your email address will not be published.