USA-aktier stiger inför Feds räntebeslut

USA-aktier stiger inför Feds räntebeslut

S&P 500 klättrade 0,9%. Dow Jones Industrial Average lade till 113 punkter, eller 0,4 %, till 30478, och Nasdaq Composite steg 1,4 %.

Federal Reserve kommer att lägga ut detaljer om sin senaste ansträngning för att dämpa inflationen genom en stramare penningpolitik kl. 14.00 ET. Investerare förväntar sig att Fed höjer sin kortsiktiga referensränta med 0,75 procentenhetervilket skulle markera centralbankens största räntehöjning sedan 1994.

Centralbanken hade tidigare signalerat att det sannolikt kommer att höja räntorna med en halv procentenhet i juni och i juli. Många analytiker tror att de senaste inflationsrapporterna sannolikt har fått tjänstemän att tänka om sin hållning. Data på fredagen visade att de amerikanska konsumentpriserna steg i maj i den snabbaste takten sedan 1981, medan en rapport i måndags visade att hushållens förväntningar på inflationen på kort sikt steg till den högsta nivån någonsin. Futures på federala fonder, som används av handlare för att spåra förändringar i förväntningar på penningpolitiken, visar nu marknadsprissättningen med en chans på 96 % för en ökning med 0,75 procentenheter, upp från bara 8 % för en vecka sedan, enligt CME Group.

I slutändan är den vägledning som Fed ger om räntornas riktning på onsdag viktigare för marknaderna än storleken på räntehöjningen, säger Dorian Carrell, fondförvaltare på Schroders. Osäkerhet om penningpolitiken har varit en viktig drivkraft för volatiliteten i år, och hjälpt till att skicka S&P 500 på måndag in på björnmarknadens territoriumeller ett fall med minst 20 % från en tidigare topp.

Aktierna steg i stort sett i onsdags, med sju av S&P 500:s 11 sektorer högre runt middagstid.

Teknikaktier, som har varit bland de hårdast drabbade områdena på marknaden i år, var bland de största vinsterna.

Microsoft,

Nvidia,

Amazon.com

och

Netflix

var och en lade till mer än 2 % per styck.

Ekonomiskt känsliga områden på marknaden steg också. Bankaktier, som hade sålts av investerares rädsla för en avmattning i tillväxten, klättrade på onsdagen, med KBW Nasdaq Bank Index upp 1,9%.

Energiaktier sjönk, vilket markerade en relativt sällsynt reträtt för årets bäst presterande S&P 500-sektor. Energisektorn S&P 500 sjönk 0,8 %.

Samtidigt stabiliserades amerikanska statsobligationer efter att ha glidit de senaste veckorna i en försäljning som har drivit avkastningen till sina högsta nivåer på mer än ett decennium. Räntan på 10-åriga statsobligationer sjönk till 3,405% från 3,482% i tisdags. Räntorna, som faller när obligationspriserna stiger, hjälper till att sätta räntor för allt från bolån till federala studielån till billån.

På andra håll steg europeiska aktier och perifera statsobligationer i euroområdet efter att ECB höll ett ad hoc-möte i onsdags för att diskutera turbulens i regionens obligationsmarknader.

ECB skisserade en plan för att köpa fler obligationer från svagare regeringar i euroområdet under ett befintligt program för köp av obligationer. Den gav ECB-personal i uppdrag att påskynda utformningen av ett nytt instrument som skulle minska skillnaderna i lånekostnader i regionen, och åtgärda finansiella obalanser som länge har utgjort ett problem för valutaunionen.

“De ville se till att finansieringsvillkoren inte försämras för mycket”, säger Willem Sels, investeringschef på HSBC Private Banking and Wealth Management. Han sa att mötet signalerade att ECB var redo att dämpa marknaderna tidigare än vad investerarna hade förväntat sig.

Stoxx Europe 600 steg 1,4 %, lett av aktier i banker och försäkringsbolag. Aktier i italienska banker, som äger en betydande del av statsobligationer, hade drabbats av att skulden sjönk i pris.

Intesa Sanpaolo

och

UniCredit

var bland de bästa på den europeiska marknaden i onsdags.

Var i amerikanernas hushållsbudgetar slår inflationen hårdast? WSJs Jon Hilsenrath spårar rötterna till de stigande priserna för att ta reda på varför vissa sektorer har stigit så mycket mer än andra. Fotoillustration: Laura Kammermann/WSJ

Kryptovalutor fortsatte att rasa. Bitcoin föll till $21 364, vilket satte den digitala valutan på rätt spår för en nionde raka dagliga förlust. Ethereum gled också och utökade en rutt i kryptovalutor som har tagit hårt på företag inklusive Coinbase Global, som säger upp nästan en femtedel av sin personal, och Celsius Network, en kryptolångivare som nu undersöker omstruktureringsalternativ.

Bakom försäljningen av krypto och den senaste tidens turbulens på traditionella finansmarknader ligger Feds sannolika växling i ansträngningarna att dämpa decennier hög inflation. I åratal efter finanskrisen 2008-09 klättrade aktier, obligationer och mer spekulativa tillgångar när centralbankerna satte upplåningskostnaderna på låga nivåer till en ekonomisk tillväxt.

Pandemin, vars ekonomiska effekter centralbanker och regeringar bekämpade med oöverträffad finansiell stimulans, satte turbo på den uppåtgående trenden. Den skenande inflationen har fått Fed och många av dess motsvarigheter att varva ner politiken för lätta pengar, och de tillgångar som hade gynnats mest av dem lider.

S&P 500 sjönk längre in i björnens territorium på tisdagen.


Foto:

Michael Nagle/Zuma Press

Korrigeringar och förstärkningar
Räntorna på 10-åriga statsobligationer i Italien hamnade på 4,111 % på tisdagen. En tidigare version av denna artikel sa felaktigt att avkastningen fastställdes till 4,067 %. (Rättad 15 juni)

Skriv till Joe Wallace på joe.wallace@wsj.com och Akane Otani på akane.otani@wsj.com

Copyright ©2022 Dow Jones & Company, Inc. Med ensamrätt. 87990cbe856818d5eddac44c7b1cdeb8

.
#USAaktier #stiger #inför #Feds #räntebeslut

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *