Aktieterminer vacklar när rallyt efter Fed avtar

Aktieterminer vacklar när rallyt efter Fed avtar

Amerikanska aktieterminer och globala index sjönk, vilket tyder på att Wall Streets rally efter Fed-mötet inte kommer att hålla i sig.

Futures bundna till S&P 500 sjönk 1,9 % på torsdagen, en dag efter brett index steg 1,5 % att stoppa en fem dagar lång förlustrad. Blue-chip Dow Jones Industrial Average Futures tappade 1,5% medan Nasdaq-100-terminerna föll med 2,2%, vilket satte teknologiaktier på kurs mot branta förluster efter öppningsklockan.

Utomlands sjönk det pankontinentala Stoxx Europe 600-indexet 1,9 % med kraftiga förluster för kurskänsliga teknikföretag och ekonomiskt känsliga detaljhandelsaktier. I Asien var indexen mer blandade, med japanska Nikkei 225 som steg 0,4 % medan Hang Seng i Hongkong föll 2,2 %.

I förmarknadshandeln sjönk aktierna i teknikföretag, med

Nvidia,

Amazon

och

Microsoft

vardera faller mellan 2 % och 3 %.

Twitter

aktier var ett undantag, steg 1% efter Det rapporterade Wall Street Journal den där

Tesla

verkställande direktör

Elon Musk

förväntas bekräfta att han vill köpa sociala medieföretaget när han pratar med dess anställda på torsdag.

Fed på onsdag höjde sin referensränta med 0,75 procentenheter, dess största vandring på nästan tre decennier, eftersom den tävlar för att få skenande inflation under kontroll. Medan det i stort sett förväntade draget ledde till ett rally på Wall Street när investerare välkomnade försöken att dämpa inflationen, svävade den optimismen till på torsdagen när investerare övervägde faran som utgjordes för ekonomin efter år av låga räntor och ljumna konsumentprishöjningar.

Federal Reserves ordförande Jerome Powell sa att centralbankens mål är att minska inflationen till 2%. Fed godkände en räntehöjning med 0,75 procentenheter på onsdagen, den största räntehöjningen sedan 1994. Foto: Elizabeth Frantz/Reuters

“Jag tror att detta är insikten att vi verkligen kan vara på väg mot en lågkonjunktur. Jag är inte säker på att det verkligen har filtrerats igenom till marknadens sinne förrän nu, säger Altaf Kassam, chef för investeringsstrategi för Europa, Mellanöstern och Afrika på State Street Global Advisors.

Fed-ordföranden Jerome Powell föreslog på onsdagen att den “ovanligt stora” räntehöjningen inte skulle bli vanlig, men han lämnade dörren öppen för ytterligare 0,75 procentenheters höjning så snart som nästa månad.

Räntehöjningar av den storleken kan störa investerare om de tycker att Fed kör för snabbt för att komma före inflationen, säger Aoifinn Devitt, investeringschef på Moneta. “Det kan leda till ännu mer oro på marknaden,” sa hon.

Förlusterna accelererade efter att den schweiziska centralbanken överraskade investerare genom att höja räntorna för första gången på 15 år. Den schweiziska centralbanken höjde sin styrränta med 0,5 procentenheter till negativa 0,25 %, vilket bara lämnade

Bank of Japan

bland de stora centralbankerna i den utvecklade ekonomin att inte ha höjt räntorna för att dämpa inflationen. Ekonomer hade förväntat sig att SNB skulle lämna räntorna oförändrade.

“Detta är det sista hindret att falla”, säger Seema Shah, chefsstrateg på Principal Global Investors. “Om vi ​​får centralbankerna som har ansetts permanent höja räntorna så går det inte att förneka att det finns ett enormt inflationsproblem i den globala ekonomin.”

Den schweiziska francen hoppade 2% mot dollarn och 2,4% mot euron efter flytten. WSJ Dollar Index, som mäter dollarn mot en korg av sina jämlikar, steg upp 0,1%.

Bank of England på torsdag höjde sin styrränta som väntat till 1,25 % från 1 %, vilket markerar dess femte drag på lika många möten, och sade att större drag kan krävas för att tämja inflationen. Det brittiska pundet steg 0,3 % mot dollarn efter beslutet.

Räntan på riktmärket 10-åriga amerikanska statsobligationer steg till 3,473 % från 3,389 % på onsdagen, vilket återupptog deras uppgång som har drivit räntorna till sina högsta nivåer på mer än ett decennium. Räntorna på statskassan, som går i motsatt riktning mot priserna, hjälper till att sätta räntorna på en mängd olika konsumentprodukter, inklusive bolån och billån.

Bitcoin sjönk med 3 % från sin 5 pm ET-nivå på onsdagen till $21 029,90, enligt CoinDesk, vilket satte den på kurs att falla för en 10:e dagen i rad. Kryptovalutor har drabbats av breda ekonomiska farhågor som skadar riskabla affärer och oro för utvalda projekt och företag i kryptoekosystemet.

På råvarumarknaderna föll Brent-olja, det internationella oljeriktmärket, 1,4 % till 116,90 USD per fat. Guldpriserna steg med 0,2 procent.

Veckovisa uppgifter om arbetslöshetsansökningar, beräknade klockan 8:30 ET, visade att 229 000 amerikaner ansökte om arbetslöshetsersättning under veckan som slutade den 11 juni. Arbetsmarknaden har varit ett starkt område för ekonomin, men Fed-tjänstemän har signalerat att svagare sysselsättningssiffror kan vara en nödvändig konsekvens av centralbankens ansträngningar att kontrollera inflationen.

Aktien på Wall Street steg på onsdagen efter Federal Reserves räntebeslut.


Foto:

justin lane/Shutterstock

Skriv till Will Horner på william.horner@wsj.com

Copyright ©2022 Dow Jones & Company, Inc. Med ensamrätt. 87990cbe856818d5eddac44c7b1cdeb8

.
#Aktieterminer #vacklar #när #rallyt #efter #Fed #avtar

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *