Celtics vs. Warriors: Boston kan fortfarande bli NBA-mästare, men det måste visa oss något

Celtics vs. Warriors: Boston kan fortfarande bli NBA-mästare, men det måste visa oss något

Det kan fortfarande finnas hopp för Boston Celtics. Men deras bästa chans att göra anspråk på en annan banner ligger stadigt i det förflutna.

Visst, ja, naturligtvis – Boston kan tekniskt sett fortfarande vinna den här serien om de håller hemmaplan i match 6 torsdag kväll och sedan åker tillbaka till San Francisco och sedan lägger ett W på Krigarehemmaplan söndag kväll i match 7.

Men de befinner sig på gränsen till eliminering eftersom de har förrådt den våg av motståndskraft och stjärnknäppande försvar som fick dem hit. Genom att stänga ner och köra förbi är Kevin Durant, Giannis Antetokounmpo och Jimmy Butler imponerande segrar. Att hantera Steph Curry – och den verkliga, brutala, sällsynta, överraskande effekten av att försöka vinna en NBA-titel – är något helt annat.

Kalla det press. Kalla det rädsla. Kalla det ögonblicket som skiljer de talangfulla från vinnarna, proffsen från mästarna. Vad det än är så slog det Celtics de två senaste matcherna lika mycket som Curry & Co.

Speciellt i Game 4, då Warriors erbjöd en vinst till Celtics på ett silverfat. Jayson Tatum, Jaylen Brown och deras lagkamrater orkade helt enkelt inte.

Liksom i Game 4 gick Celtics in i fjärde kvartalet av Game 5 med en enda poäng efter en fram och tillbaka, hårt kämpande tävling. Till skillnad från i Game 4, men Curry tog sig inte upp för att på egen hand slå dem. De gjorde det bra mot sig själva.

I match 4 bar Boston en 3-1 serieledning och allt det troligen betydde. Sedan hände Curry, och på andra sidan av en 17-3 Warriors löpning för att avsluta matchen satt vi på 2-2. Bra. Serien är fortfarande på gång. Det där med att gå emot GETTER betyder att du sannolikt kommer att behöva ta itu med dessa stora prestationer; nyckeln är hur man klarar stormen. Men misslyckandet i spel 5 kom med Curry avgjort dödlig: 16 poäng, en 0-för-9-natt från 3-poängslinjen och ingen hjältemod i fjärde kvartalet.

Curry kan ha slagit dem några dagar tidigare, men det här var bara Celtics, igen, nervösa, nervösa och osäker, som slog sig själva. De hostade upp fyra omsättningar under fjärde kvartalet. De sköt 27 procent från planen och ruttna 25 procent bakom bågen. Tatum och Brown kombinerade för att gå 2-av-9 från fältet. De gick sönder.

För att vinna de kommande två matcherna måste de göra mycket mer än att övervinna Warriors och dess stora stjärna genom tiderna. Celtics kommer att behöva övervinna något i sig själva som har förvandlat NBA:s bästa lag till ett skal av sig själva under fjärde kvartalet i deras två senaste utflykter.

Och deras misslyckanden har kommit mot en annan typ av Warriors-lag jämfört med de som har tävlat om, och vunnit, NBA-mästerskap tidigare – ett mindre sådant.

Det finns ingen Kevin Durant som kan rädda Warriors på en Curry off-night. Klay Thompson har pendlat mellan mediokert och fint, Draymond Green mellan hemskt och so-so. Jordan Poole har under långa sträckor förvandlats tillbaka till något som ser mycket ut som en G-leaguer. Andrew Wiggins har varit utmärkt, visst, men om du inte kan slå ett lag i NBA-finalen en natt där Wiggins är dess bästa spelare, har du förmodligen stora problem.

Curry är Curry, ja, bortsett från en okaraktäristisk ledig natt han hade måndag. Men Curry reagerar historiskt på dåliga matcher i slutspelet med effektiva kvällar av dominerande, strålande offensiv.

“Nu, det är bra för oss,” sa Green efter matchen, efter att ha sett den här historien tidigare. “Han var 0-för-9 från 3. Han kommer att bli arg när vi går in i match 6, och det är precis vad vi behöver.”

Det finns massor av X och O du kan studera, massor av siffror som kan berätta historien om stora urvalsstorlekar och statistiska verkligheter för båda dessa team. Det finns de spelplaner som Boston kan, och bör, utarbeta för att replikera vad de har gjort bra under långa sträckor av en serie som de borde vinna, och så vidare.

Men som den tvåfaldige NBA-mästaren Isiah Thomas sa till mig, allt det där går ut genom fönstret när trycket vrids upp till max. “Trycket är verkligt”, sa han. “Vissa spelare, vissa fantastiska spelare, kan hantera det. Vissa kan inte.”

Men det verkliga svaret på hur Boston vinner den här saken är enkelt och dubbelt: Låt inte Curry slå dig, och slå inte dig själv.

På den första: Lycka till. Curry, som jag har skrivit, kommer sannolikt att avsluta sin karriär som en topp-5-spelare genom tiderna, en all-time-talang som alltför ofta underskattas och tjänar de avgifter han förtjänar långt efter. Men han är den bästa spelaren på golvet i den här serien, han har visat att han kan vinna en match på egen hand om han måste, och i spel 5 började hans lagkamrater erbjuda den typ av hjälp han kunde ha använt hela tiden. Curry, som Green sa, kommer att bli arg på torsdag kväll, och han kommer att bli farlig.

Men den andra punkten tar upp varför den här serien känns färdig: Inget lag kan vinna ett mästerskap om ju närmare de kommer det, desto snabbare bleknar de. Och Celtics har varit ett knippe av nerver och oro och dåligt spel i de ögonblick då en ring har stängts – vänt bollen, spelat het potatis, saknat en stjärna som är villig att ta tillfället i akt.

Tatum har varit borta från mycket av den här serien. Brown har haft flera svaga andra halvlekar. Marcus Smart har inte fyllt det tomrummet. Och du kan bara be Al Horford och Derrick White att rädda dagen i en fjärde kvart av en NBA-final en gång – och en gång känns det som en gång för mycket.

Celtics har en chans på torsdagskvällen, och som huvudtränaren Ime Udoka påpekade, var de i exakt den här positionen, under 3-2 och inför eliminering, tidigare denna eftersäsong mot förra årets mästare, Milwaukee Bucks.

Men slutspelsbasket handlar om justeringar, och den som Boston behöver göra är den vi inte har sett dem göra ännu: Förmågan att ta en serie, under den mest intensiva känslan av hopp och rädsla, när något så sällsynt som ett mästerskap presenterar sig.

Vi har sett tillräckligt för att veta att Steph Curry kan. Samtidigt försöker Boston Celtics fortfarande förstå hur de ska matcha honom när det betyder mest.


#Celtics #Warriors #Boston #kan #fortfarande #bli #NBAmästare #men #det #måste #visa #oss #något

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *