Jennifer Lopez är en ikon.  I "Halvtid" har hon fortfarande något att bevisa.

Jennifer Lopez är en ikon. I “Halvtid” har hon fortfarande något att bevisa.

Platshållare medan artikelåtgärder laddas

De mest avslöjande 20 sekunderna av Jennifer Lopez nya Netflix-dokumentär, “Halftime”, händer inte förrän efter att inspelningen är slut. Efter en triumferande scen av Lopez sjunger vid president Bidens invigningskärs skärmen till svart och ett titelkort visas.

“Från och med detta datum har Jennifer Lopez: sålt 80 miljoner skivor med 15 miljarder streams; medverkade i nästan 40 filmer och tjänade 3 miljarder dollar; samlade mer än 350 miljoner följare på sociala medier; och genererade över 5 miljarder dollar i konsumentförsäljning som varumärke”, påminner dokumentären publiken om efter en och en halv timmes filmkrönika som utan tvekan de mest hektiska månaderna i Lopez karriär, från hennes stjärntur i ”Hustlers” till henne elektrifierande halvtidsshow i Super Bowl.

Men inget av det räcker. För det räcker aldrig när det kommer till J-Lo, en kvinna som på något sätt fortfarande fungerar som både ikon och underdog cirka 30 år efter att ha flyttat till Hollywood. Så dokumentären – eller ska vi säga utökat backstagepass med artistgodkännande – om multihyphenate-talangen kan inte sluta utan att ropa hennes statistik.

“Hela mitt liv har jag kämpat och kämpat för att bli hörd, att bli sedd, för att bli tagen på allvar”, säger Lopez, en nonstop underhållare som firade sin 50-årsdag 2019 med en 25-stadsturné.

Med en blandning av bakom kulisserna video av kvinnan i timmen som zippar från en spelning till nästa (och en kort cameo från henne än en gång fästman, Ben Affleck), “Halftime” är inte bara en film om 2020 års Super Bowl-framträdande som borde ha stängt alla nejsägare. I dokumentärens mest upplysande ögonblick ger glöden från Award Show J-Lo och dansens repetition J-Los svett vika för att tillåta enstaka kikar in i den riktiga J-Lo, en kvinna som har svängt bort asterisker på sin skiva sedan starten .

Mellersta barnet av tre flickor, Lopez var inte “den smarta” eller “sångaren”, förklarar Bronx-infödingen. Hon var “dansaren”. Den etiketten fastnade för henne när hon började som “Fly Girl”-dansare i sketchkomedin “In Living Color”. Men hon ville bryta sig in i filmer. “Seriöst, jag är en skådespelerska”, minns hon att hon berättade för agenter och kämpade för att få någon att representera henne.

Spola framåt genom decennier av filmer, album och utomstående satsningar till 2019 års grymma flickkapris “Hustlers”, som Lopez medverkade i och producerade. Nästan omedelbart fick skådespelerskan gyllene statybuzz för sin “comeback”-roll som Svengali-strippan Ramona.

Och medan “Halftime” följer Lopez för uppgången, som hennes första Golden Globe-nominering sedan hennes roll i “Selena” 1997 – “Det tog 20 år och ytterligare 25, 30 filmer att få henne”, skämtar Lopez – det stannar med henne under de oundvikliga nedgångarna också.

Efter att ha förlorat Globen till Laura Dern, går Lopez, helt uppklätt i sin egen Valentino-klänning, in i en hotellsvit fylld med hennes långvariga trupp och erbjuder en nonchalant axelryckning som skulle krossa någons hjärta.

– Jag trodde verkligen att jag hade en chans. Jag kände att jag svikit alla, säger hon senare. Ögonblick som den avslöjar den verkliga stjärnan i “Halftime” – personen utanför tabloidomslagen, sena punchlines och “South Park”-parodier. Allt kommer inte upp rosor, oavsett hur stor stjärna du är.

Även Super Bowl-prestandan kommer med en varning. Istället för att headlina på egen hand, blir Lopez ombedd att dela huvudscenen med Shakira, vilket får den gigantiska spelningen att kännas som både ett lyft och en backhand. “Det var en förolämpning att säga att du behövde två latinare att göra det jobb som en artist historiskt har gjort”, förklarar Lopez mångårige manager Benny Medina. Men efter några f-bomber av frustration tar J-Lo det med ro – som allt annat – och använder ögonblicket till att göra ett politiskt uttalande som syftar till att motverka den invandrarfientliga jingoism som tändes av dåvarande presidenten Donald Trump.

När man tittar på Lopez på skärmen är det som om hon fortfarande kämpar mot den där etiketten hon fick som barn: inte sångerskan och inte den smarta. Medan “Halftime” aldrig helt kan svara på frågan om vem exakt Lopez är, eftersom stjärnan själv erkänner att hon inte kommer att avslöja allt, bara att väva ihop sina många trådar gör poängen tydlig: Hon är allt. Hon får inte plats i en enda stor låda, vilket kanske gör det lättare att minimera hennes påverkan.

Att vägran att bli bunden framhävs i en scen mellan sångerskan och hennes musikchef när de sätter sig ner för att hasa ut de sex minuters solotid som tilldelats Lopez på Super Bowl-scenen.

“Jag behöver bara mitt J-Lo-ögonblick”, säger hennes regissör.

“Vilken?” frågar Lopez. “Det finns hiphop J-Lo, funk J-Lo, Latin J-Lo … och Mama J-Lo. “Skjut ner mig men jag kan inte falla” J-Lo. “Du försöker avskriva mig men jag ska inte gå någon mor — vart” J-Lo.”

Under allt surr och slag fortsätter Lopez att hänga med. Medan vi förbereder för Super Bowl ser vi skådespelerskan filma “Gift dig med mig”, sångaren som spelar in nya album och dansaren spelar in musikvideor.

“Hon är en dansare som blev en skådespelare som blev en sångerska som blev en global ikon”, säger Lopez producentpartner Elaine Goldsmith-Thomas. “Hon är en färgad kvinna som hade fräckheten att fullfölja sina drömmar.”

#Jennifer #Lopez #är #ikon #Halvtid #har #hon #fortfarande #något #att #bevisa

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *