Älskade bordsrollspel låter nu fans göra, sälja sina egna spel

Älskade bordsrollspel låter nu fans göra, sälja sina egna spel

Två karaktärer studerar en gammal och mystisk artefakt.

Bild: Monte Cook spel

Indie-tabletop role-playing-designers (TTRPG) kommer att ha några nya regler att spela med snart. Monte Cook Games meddelade förra veckan att dess kärnuppsättning av bordsrollspelsregler, känd som Cypher System, byter till en öppen licens som gör det möjligt för vem som helst att designa och sälja innehåll med hjälp av dess regler. Spelsystemets community av hängivna fans och indiespelsdesigners har hoppat på möjligheten.

Även om företaget inte är först med att göra detta (Wizards of the Coast har länge distribuerat Dungeons & Dragons innehåll under en liknande öppen licens) detta är det första för Monte Cook Games, som blev framträdande 2013 med Numenera när Monte Cook, industriveteran och co-designer av den tredje upplagan av D&Dlanserade företaget efter en rekordstor Kickstarter.

Cypher-systemet skiljer sig ganska mycket från dina vanliga Dungeons & Dragons formatera; spelet fokuserar mer på narrativa koncept än mekaniska ramar. Med andra ord är språk och tematiska idéer mer centrala än specifika klasser och partifunktioner som utspelas under stridsrundor. Cypher-regeluppsättningen hade ursprungligen premiär i 2013 års publikation av Numeneraoch dök upp igen i företagets uppföljningsspel Det konstiga innan man får en egen genre- och inställningsneutral release som Cypher System Rulebook 2015. En revidering 2019 genomförde några små justeringar.

Idag har Cypher System en passionerad och dedikerad community full av entusiasm över dess alternativa varianter av TTRPG-formeln. Twitch-kanaler som Cypher Unlimited har blomstrande gemenskaper på Discord och Facebook, och flera andra gemenskapsmedlemmar har publicerat sitt eget material via det tidigare etablerade (och mer begränsade) Cypher Creator System. I en kort kommentar till KotakuCypher Unlimited värden Anthony (känd som Spiggs18), beskrev Cypher Systems nya öppna licensavtal som en “game changer” för samhället. (Fullständig avslöjande: Jag komponerade öppningsmusiken till Cypher Unlimiteds streams.)

En av de första produkterna som är planerade att släppas under den öppna licensen kommer från Cypher Unlimited själv, ett väldigt festanpassat spel med titeln GM Roulette. Varje spelare får en chans att omformulera historien och turas om som GM. Jag har haft chansen att spela en tidig version av det här spelet på en av deras streams och det är väldigt roligt att se ett spel ta oväntade vändningar när rollen som Game Master förmedlas under loppet av ett enda spel. Det är också den sortens regelbrytande lekfullhet som jag tror kommer fram väldigt organiskt från gemenskapsutrymmen.

Medföljande Cypher Unlimited och GM Roulette i denna omgång av tidiga CSOL-spel (Cypher System Open License) är verk från andra community-medlemmar och indieutgivare Marlowe House och Ganza Gaming.

En illustration av en kvinna klädd i cyberpunkkläder håller ett maskingevär på omslaget till en av tilläggsböckerna Blood & Chrome.

Marlowe House har släppt ett antal cyberpunk-tillägg under den äldre Cypher Creator System-licensen.
Bild: Marlowe House

Andrew Marlowe från Marlowe House beskrev att friheten att säkra finansiering för Cypher System-produkter är av särskild betydelse för framtiden för hans innehåll. “Jag är en ny förläggare” berättade Marlowe Kotaku, “och jag är begränsad i vad jag har råd att betala frilansare, artister, redaktörer, layout etc.” Att ha lagligt tillstånd för att crowdfunda sitt spel med en öppen licens förändrar dramatiskt omfattningen av vad han kan producera. Hans kommande bok, Blod och krom, en cyberpunk-inställning och källbok, var ursprungligen avsedd att komma ut under den äldre Cypher Creator System-licensen, som skulle ha kommit med fler gränser för finansieringsalternativ och begränsa var den kunde säljas. Han sa också att han är exalterad över att se “den sorts saker som kan vara konstiga och experimentella från samhället.”

Christopher Robin Negelein från Ganza Gaming berättade också Kotaku att CSOL har gett honom friheten att arbeta på en “licensierad fastighet som Mystery Flesh Pit National Park” och att han hoppas att det kommande “expanderade Cypher-ekosystemet” kommer att låta folk veta att det finns andra spel förutom D&D där ute, särskilt när indieprodukter som använder dessa regler nu kommer att ha friheten att crowdfunda och använda print-on-demand-tjänster. Deltidsindiedesigners, sa Negelein, “måste välja vad vi kan åstadkomma med den begränsade tiden vi har” och att ha mer frihet via en öppen licens innebär att dessa val kan vara mer genomslagskraftiga.

Charles Ryan, finanschef för Monte Cook Games, berättade Kotaku att folk som är bekanta med Wizards of the Coasts öppna spellicens bör förvänta sig mycket välbekant material här, även om han betonar att designers väntar på den färdiga licensen och källmaterialet innan de fattar några slutgiltiga produktbeslut.

Monte Cook Games tänkte först byta till en öppen licens ganska tidigt, men ville ha tid att sätta förväntningar och standarder kring sina Cypher System-produkter först, liknande hur Dungeons & Dragons etablerade sitt eget varumärke långt innan Wizards of the Coast lanserade sin öppna spellicens med reglerna för tredje upplagan år 2000.

En gammal monolit svävar ovanför en sjö.

Kärnreglerna som drivit Numenera kommer snart att vara tillgänglig för alla att bygga och sälja originalvärldar med.
Bild: Monte Cook spel

Ryan sa att med så många fantastiska kreatörer som producerar gediget material för Cypher System Creator-programmet, och med så många olika inställningar och regler publicerade av Monte Cook Games under de senaste 10 åren, är det nu dags att låta community- och indiedesigners hjälpa till att expandera Cypher Systemvärlden och hans företag ser fram emot att se vilka spännande produkter, både hembryggda och kommersiella, som kommer att resultera.

Följer tjänstemannens ledning Dungeons & Dragons “Systems Reference Document” (SRD), Monte Cook Games lovar att släppa ett nytt Cypher System Reference Document i sommar. Denna referens kommer att innehålla kärnreglerna för fri kopiering och allmän användning, men flera immateriella egenskaper från Monte Cook Games, som Numenera inställning, förbli under upphovsrätt.

Öppna licenser i TTRPG:er är mycket som när en videospelsutvecklare bygger in officiellt mod-stöd, bara med extra möjligheter att omvandla dem till säljbara produkter med en tydlig juridisk ram för att undvika problem med immateriella rättigheter. En liknande jämförelse kan vara användningen av Unreal- och Unity-motorerna av indieutvecklare. D&D och andra har haft denna flexibilitet i både kommersiella och hembryggade projekt i flera år. Nu kommer Cypher System-gemenskapen att få sitt skott.

.
#Älskade #bordsrollspel #låter #fans #göra #sälja #sina #egna #spel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *