WTF?  Måste jag betala för Microsofts Defender Antivirus nu?

WTF? Måste jag betala för Microsofts Defender Antivirus nu?

Microsoft har erbjudit antivirusskydd med sina operativsystem så långt tillbaka som 1993 års Microsoft Anti-Virus för MS-DOS. Det nuvarande Microsoft Defender Antivirus började som Microsoft AntiSpyware 2005.

Det var en ojämn resa, med antivirusverktyget som gick igenom olika namn och ibland tjänade det poäng under noll i tester från tredje partmen med lanseringen av Windows 10, Microsoft Defender Antivirus blev ett respektabelt (om inte strålande) verktyg för att bekämpa skadlig programvara. En konsekvent faktor genom alla dessa förändringar—Microsofts skydd har alltid varit gratis.

Ändras det? Många läsare var oroade över det senaste tillkännagivandet av Microsoft Defender för privatpersonersom – som det framgår av Microsofts beskrivande sida – endast är tillgänglig som en del av en betalprenumeration på Microsoft 365 molnbaserad kontorstjänst. Vad hände med gratis?


Försvarare av sista utväg

Om varje dator på internet har antivirusskydd, blir livet tuffare för författare av skadlig programvara. Det är svårare för virus att spridas och mindre lukrativt att plantera trojaner som stjäl data när de flesta potentiella offer har antivirusskydd. Även ransomware Mills kan inte beväpna så mycket pengar från offer när skyddet är universellt.

Det är därför Microsoft designade Defender för att starta på alla datorer som inte har antivirus från tredje part. Nära universellt antivirus ger ett slags flockimmunitet.

Fungerar det? Tja, Microsoft har siffrorna som visar att det gör det. Representanter har påpekat att verktyget för borttagning av skadlig programvara som du ser med nästan varje Windows Update gör mer än att bara höja Defender. Om du inte väljer bort det ger det detaljerad (men inte personlig) information till Microsoft, inklusive ditt operativsystem, eventuella upptäckter av skadlig programvara och vilket antivirus från tredje part som kan vara installerat. Och studier baserade på denna information visar att även oskyddade datorer gynnas när de flesta av deras anslutningar har antivirus.

Defender strävar efter att upprätthålla den flockimmuniteten, utan att störa någon användares val av antivirus från tredje part. Om du installerar Bitdefender, Norton, McAfee eller någon annan erkänd lösning avbryter Defender sin verksamhet och tittar tyst från bakgrunden. Men om du tar bort skyddet eller (mer sannolikt) låter det upphöra, kommer Defender tillbaka till handling. Poängen är att hålla ditt system under skydd på ett eller annat sätt.

Försvararen är uthållig. För att testa antivirusverktyg från tredje part utan störningar från Defender, tillgriper jag att justera registret, ändra Windows Service-behörigheter och redigera grupppolicyer. Annars skulle Defender radera ut några av mina prover under tiden mellan att starta ett nytt test och slutföra installationen av ett nytt antivirus.


Förvirrande meddelande

De Microsoft Defender för privatpersoner(Öppnas i nytt fönster) tillkännagivandet börjar med ett stort plask: “Microsoft Defender. Onlinesäkerhet, förenklat. Enkelt att använda onlineskydd för dig, din familj och dina enheter med Microsoft Defender-appen, nu tillgänglig för nedladdning med din Microsoft 365-prenumeration.” Det fick läsarna att kontakta mig i panik. De har alltid förlitat sig på Defender (trots mina uppmaningar att använda en bättre gratis antivirusprodukt). Kommer de att behöva ändra sig?

Rekommenderas av våra redaktörer

Andra omnämnanden i tillkännagivandet gör inte saken tydligare. Till exempel, “Få en centraliserad vy för att hantera och övervaka din säkerhetsstatus över hela din datorer och telefoner” (min kursivering). Svaret med vanliga frågor på “Behöver jag en Microsoft 365-prenumeration för att använda Microsoft Defender?” är ett rungande “Ja” och FAQ säger “Nej” till “Är Microsoft Defender inbyggt i Windows operativsystem?”


Windows-användare behöver inte oroa sig

I slutändan finns det ingen faktisk förändring av Microsoft Defender Antivirus på Windows. Den nya Microsoft Defender for Individuals skyddar strikt icke-Windows-system. Det erbjuder antivirusskydd på macOS och Android (men inte iOS) och webbskydd på Android och iOS (men inte macOS). Webbskydd hänvisar till vad Windows-användare känner till som SmartScreen-filter, som jag har angett tidigare för att endast skydda Microsoft-webbläsare.

A blogginlägg av Vasu Jakkal(Öppnas i nytt fönster), Microsofts Corporate VP för säkerhet, efterlevnad, identitet och hantering, gör det så småningom klart att detta nya erbjudande strikt utvidgar antivirusskyddet till andra plattformar än Windows. Det ändrar inte statusen för Microsoft Defender Antivirus. Jag bör påpeka att det bästa macOS antivirus och Android säkerhet produkter gör nästan säkert ett bättre jobb. Få är tillgängliga gratis, men den här nya plattformsoberoende Defender är inte heller gratis.

Så om du förlitar dig på Microsoft Defender Antivirus för säkerhet förändras ingenting. Du kan betala för att utöka skyddet till andra plattformar och hantera dem (och ditt Windows-skydd) från en central plats. Ännu bättre, du kan installera en plattformsoberoende tredjepart säkerhetssvit att ta hand om alla dina enheter. Men om du inte gör något kommer Defender fortfarande att ta hand om dig, som alltid.

Gillar du vad du läser?

Registrera dig för SecurityWatch nyhetsbrev för våra bästa sekretess- och säkerhetsberättelser levererade direkt till din inkorg.

Detta nyhetsbrev kan innehålla reklam, erbjudanden eller affiliate-länkar. Att prenumerera på ett nyhetsbrev indikerar ditt samtycke till vår Villkor och Integritetspolicy. Du kan avbryta prenumerationen på nyhetsbreven när som helst.


#WTF #Måste #jag #betala #för #Microsofts #Defender #Antivirus

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *