2022 FINA World Aquatics Championships: Förhandsvisning av dag 1

2022 FINA World Aquatics Championships: Förhandsvisning av dag 1

2022 FINA-VÄRLDSMÄSTERSKAPEN I VATTEN

Klicka här för att se alla våra förhandsvisningar av världsmästerskapen 2022.

Lördagens öppningspass av poolsim vid FINA World Aquatics Championships 2022 är fullspäckad med både veteranvärldsrekordinnehavare och stigande stjärnor i Budapest, Ungern. Fem av de nio tävlingarna som presenterades den första dagen kommer att avstå från semifinalerna och gå direkt till kvällsfinaler där medaljer kommer att delas ut: herrarnas 400 fri, damernas 400 fri, herrarnas 400 IM, herrar 4×100 fri stafett och damernas 4x 100 gratis relä.

Lördagsmorgonens schema kommer också att innehålla förberedelser för damernas 100 flug, herrarnas 50 fluga, herrarnas 100 bröst och damernas 200 IM. Medaljomgångar för dessa evenemang kommer på söndag kväll (budapesttid).

Dag 1 Morgonhändelser:

 • Damer 200 IM – Preliminära spel
 • Herrar 400 gratis – Prelims
 • Damers 100 fluga – Prelims
 • Herrar 50 fluga – Prelims
 • Damer 400 gratis – Prelims
 • Herrar 100 bröst – Prelims
 • 400 IM herrar – Förberedelser
 • Damernas 4×100 fri stafett – Prelims
 • Herrar 4×100 fri stafett – Prelims

Två av de sju individuella tävlingarna har ett världsrekord i racing – sjätte-seedad ungerska Katinka Hosszu i damernas 200 IM och femte-seedade ukrainare Andrii Govorov i herrarnas 50 fluga.

Stafetterna rubriceras också av ett australiensiskt 4×100 gratislag för kvinnor som slog världsrekordet i Tokyo förra sommaren, men bara en simmare från den truppen – Meg Harris – tävlar i Budapest.

Dag 1 Morgon Sessions bästa berättelser att följa:

 • Efter att ha dominerat 200 IM på stora internationella möten 2013-19, Katinka Hosszus regeringstid slutade förra sommaren i Tokyo, där hon placerade sig på 7:e plats efter sitt världsrekordtakt. Kampen om tronsiffrorna ska vara en dubbelriktad lutning mellan ett par 20-åringar, University of Virginia sophomore Alex Walsh och australiensiska fenomen Kaylee McKeown. Walsh kan vara den mer oerfarna av de två, men hennes 2:07,84 från aprils försök i USA rankas som den snabbaste tiden i världen i år – mer än en sekund snabbare än McKeowns 2:09,15 från australiska försök som var ungefär en sekund från henne livets bästa.
 • Toppseedad tysk Lukas Martens ser ut att fortsätta farten i herrarnas 400 fria efter en elektrisk fjäder som såg honom på 3:41,60 vid Stockholm Open, mer än tre sekunder snabbare än hans tidigare bästa. Den tiden gör honom till den 8:e snabbaste spelaren genom tiderna, och den snabbaste sedan 2017. Martens främsta utmanare förväntas vara Elijah Winnington – vars 3:43,10 från australiska försök var 0,55 sekunder långsammare än hans inträdestid – och tyska Hennig Bennet Muhlleitner. Överraskande OS-guldmedaljör Ahmed Hafnaoui var frånvarande från psykbladet som släpptes i torsdags.
 • Även efter ett par sena repor från Kyle Chalmers och Kristof Milak, 50-flugan för män har fortfarande en stjärnspäckad roll. Det finns världsrekordhållare för långbana Andrii Govorovvärldsrekordhållarna på kort bana Nicholas Santos och Szebasztian Szabo, och de tre senaste världsmästarna på lång bana: Caeleb Dressel (2019), Ben stolt (2017), och Florent Manaudou (2015). Och det är utan att nämna Michael Andrewsom var bara 0,03 sekunder efter Dressel vid amerikanska försök.
 • Katie Ledecky är tungfavorit i damernas 400 fri efter Ariarne Titmus valde att inte göra resan till Budapest. Men Titmus nya världsrekord på 3:56,40 från australiensiska försök kan bara tjäna som motivation för Ledecky att pressa sig själv även om hon ligger långt före ett fält som inkluderar stigande kanadensisk stjärna Sommar McIntosh.
 • 26-årig holländare Arno Kamminga verkar redo att ta sin första långbana Worlds-guldmedalj i herrarnas 100 bröst efter förra månadens tillbakadragande av 27-åriga Brit Adam Peaty. Den regerande olympiska och världsmästaren och världsrekordhållaren i evenemanget, Peaty sitter ut världsmästerskapen medan han återhämtar sig från ett frakturerat ben i foten. Michael Andrew kan bli Kammingas närmaste tävling med en starttid på 58,14 bara 0,34 sekunder från toppseedet.
 • Herrarnas 400 IM inkluderar regerande OS-guldmedaljör Jaga Kalisz och försvarande världsmästare Daiya Setomen en ny mästare skulle kunna krönas om Carson Foster kan göra ett stort dopp på sin första långbana Worlds.
 • I herrarnas 4×100 fria stafett försöker amerikanerna fortsätta en dominanssträcka som går tillbaka till OS 2016. I Tokyo tog de 3:08,97, den snabbaste tiden på 13 år och mer än en sekund före italienarna på 2:a plats (3:10,11). Fastän Caeleb Dressel är den enda medlemmen i den guldmedaljvinnande kvartetten från Tokyo racing i Budapest (Brooks Curry simmade i preliminärstafetten), är truppens sammanlagda tid för säsongens bästa flatstarter mer än en sekund snabbare än Italien, laget med den näst snabbaste tiden.


#FINA #World #Aquatics #Championships #Förhandsvisning #dag

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *