Box Office: "Lightyear" öppningshelg kämpar för att överträffa "Jurassic World Dominion"

Box Office: “Lightyear” öppningshelg kämpar för att överträffa “Jurassic World Dominion”

Infinity är inte en praktisk milstolpe i biljettkassan, så Disneys “Ljusår” kommer att behöva nöja sig med en öppningsdag på 20,7 miljoner dollar och längre fram.

Pixars spinoff av sin “Toy Story”-serie sprängdes av på torsdagskvällen med en respektabel 5,2 miljoner dollar från förhandsvisningar. Men filmen är nu ute efter en öppning i intervallet $50 miljoner till $55 miljoner från 4 255 biografer i Nordamerika, under de initiala förväntningarna som satte filmen på en debut mellan $70 miljoner och $80 miljoner. Dessutom kämpar “Lightyear” för att ta bort Universals “Jurassic World Dominion” från topplistan på inhemska listor under dino-uppföljarens andra helg.

Det finns säkert vinnande sätt att se på “Ljusår”-öppningen, eftersom dess planerade drag lätt skulle markera den högsta debuten för en animerad film sedan pandemin började i Nordamerika. Familjepubliken har varit lite skumma att återvända till den stora skärmen när multiplexer har öppnat igen, vilket hade fått Disney att ompröva sin släppstrategi och välja bort biografspel för Pixars senaste tre animerade funktioner – “Soul”, “Luca” och “Turning Red” — och istället debutera dem direkt på företagets streamer Disney+ för att stärka prenumerationerna. Efter att ha tillbringat mer än två år borta från biografer skulle en öppning på 52 miljoner dollar visa att Pixar fortfarande har en plats på den stora duken.

Det är dock inte svårt att föreställa sig att Disney var ute efter att göra ett större plask med “Ljusår”. Filmen kanske inte ens får hälften av öppningen på 120,9 miljoner dollar av 2019 års “Toy Story 4”, även om sci-fi-filmen är en spinoff av Pixars kronjuvelserie.

Med en rejäl produktionsbudget på 200 miljoner dollar har “Lightyear” en väg att gå innan den hamnar säkert i svart. Filmen ser ut att få en extra stöt från familjepubliken genom lördagsmatinéer och farsdagsaffärer på söndag. Kritikerna har generellt sett varit positiva, eftersom filmen fick 61 % av de bästa kritikerna på Rotten Tomatoes. Publiken verkar tycka om filmen också, med “Lightyear” som fick ett “A-“-betyg på Cinema Score, vilket tyder på ett generellt starkt godkännande.

“Lightyear” fokuserar på ursprunget till Buzz Lightyear-karaktären, som först var med i en film innan han gjordes till actionfiguren som blev vän med Woody i “Toy Story”. Inom “Toy Story”-kanonen såg karaktären Andy “Lightyear” och skaffade en Buzz Lightyear-leksak som merchandise. Nu kan allmänheten i vår värld se filmen som tände Andys fantasi i brand.

Chris Evans tar över röstrollen från upphovsmannen Tim Allen, och filmen har även rösterna från Keke Palmer, Peter Sohn, James Brolin, Taika Waititi, Dale Soules, Uzo Aduba, Mary McDonald-Lewis, Efren Ramirez och Isiah Whitlock Jr.

Skulle de aktuella prognoserna för “Lightyear” hålla, kan “Jurassic World Dominion” vara redo att upprepas som apex rovdjuret i den inhemska biljettkassan.

Universal räknar med att dess sjätte bidrag i “Jurassic”-serien kommer att sjunka 61% från sin massiv debut på 143 miljoner dollar förra helgen och samlade in 57,1 miljoner dollar under tredagarsfönstret. Det är lite av en brantare nedgång än de som franchisens två senaste bidrag mötte under sin andra helg; 2015 års “Jurassic World” sjönk med 49%, medan 2018 års “Jurassic World: Fallen Kingdom” gick ner 58,8%.

Trots det kan den beräknade 57,8 miljoner dollarn för “Dominion” vara tillräckligt för att säkra en andra helg på toppen av inhemska listor. Dino-uppföljaren bör utöka sin inhemska brutto till nästan 250 miljoner dollar till och med söndag, redan säkert bland de fyra mest inkomstbringande filmerna på den inhemska biljettkassan för 2022.

“Top Gun: Maverick” fortsätter också att gå smidigt. Paramount projicerar en fenomenalt smal nedgång på 23 % för tredagarsfönstret, vilket lägger till en brutto på 40 miljoner dollar.

Tom Cruise-uppföljaren har blivit ett veritabelt filmfenomen sedan det slog toppen av Memorial Day-helgens biljettkassrekord med en fyra dagars debut på 160 miljoner dollar. Sedan dess har filmen haft nedgångar från vecka till vecka på mindre än 50 %, en atypiskt låg siffra för teatraliska storfilmer. “Maverick” har ridit på vågen av spektakulära word-of-mouth och blivit den mest inkomstbringande släppet 2022 i USA denna vecka genom att överträffa Marvels “Doctor Strange in the Multiverse of Madness”. Och när affärerna fortfarande blomstrar, verkar himlen vara gränsen för “Maverick”.

På tal om “Doctor Strange”, så verkar superhjälteuppföljaren vara redo att ta fjärde plats på inhemska listor i helgen. Marvel Cinematic Universe-inträdet lade till ytterligare 1,1 miljoner dollar på fredagen, vilket utökade sin inhemska brutto till 401 miljoner dollar.

Disney och 20th Century Studios “The Bob’s Burgers Movie” bör avrunda topp fem. Anpassningen av den långvariga animerade serien bör driva över en inhemsk brutto på 30 miljoner dollar till och med måndag.


#Box #Office #Lightyear #öppningshelg #kämpar #för #att #överträffa #Jurassic #World #Dominion

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *