Kanadensiska GP: Verstappen tar F1-polen som Alonso-stjärnor

Kanadensiska GP: Verstappen tar F1-polen som Alonso-stjärnor

Regn som föll under hela dagen i Montreal innebar att kvalificeringen ägde rum under liknande våta förhållanden som FP3 tidigare på lördagseftermiddagen, som Alonso ledde.

De alpina Föraren chockade Sainz till tvåa med det sista tidsinställda varvet i Q3, där alla förare fick bränsle att springa under hela passet för att dra fördel av banans torkning och att däcken arbetade till det optimala arbetsområdet.

Verstappen var oberörbar ut ifrån, ledde från av i Q3 och han arbetade ner riktmärket för polen till 1m21.299s.

Sainz hade sett ut att kunna köra Verstappen nära efter att ha ställt in den snabbaste första sektorn på sitt sista varv, men medan han stannade kvar i striden trots att han förlorade en bråkdel i mittsektorn, innebar en stor rutschbana som lämnade den sista kurvan att han tappade tillräckligt med tid för Alonso att komma in före sin spanjorska några ögonblick senare.

Lewis Hamilton tog fyran för Mercedessom delade sin strategi sent under tredje kvartalet genom att montera mjukisar på George Russells bil, ett beslut som slog tillbaka när britten snurrade i de inledande hörnen på sitt första varv på slicks.

Russell tappade från de ledande positionerna till åttonde i slutet av Q3, med Haas-duon Kevin Magnussen och Mick Schumacher ledande i att trycka ner britten genom att ta femma och sexa.

Sedan kom Esteban Oconmedan Daniel Ricciardo och Zhou Guanyu avrundade topp 10.

Zhou är en av flera förare som ställs inför en utredning efter sessionen för sin körning under en mängd off-track-ögonblick under kvalet eller försöker hitta utrymme i trafiken under de tidigare segmenten.

Q2 började med att förarna delade på att stanna kvar på de fulla våtorna som användes under Q1 eller byta till mellanprodukterna, med Alonso som använde den blandningen som ledande tidigt i det segmentet, strax före Sergio Perez orsakade att en röd flagga gick av i barriärerna vid Turns 3/4 chicane.

Red Bull-föraren var också på mellanrum, men låste sin högra front och efter att ha ryckt den andra frambromsen gled han över gräset och gick snabbt in i bommarna.

Även om hans bil inte verkade vara kraftigt skadad, tog Perez lång tid på sig att backa och när han gjorde det kunde han inte röra sig bakåt eftersom hans näsa var begravd i bommarna, så han fick instruktioner att stänga av sin motor, med bommarna då måste ordnas om när hans bil hade kranat bort minus framvingen.

När sessionen startade om efter en 12-minuters försening gick alla återstående förare tillbaka på inters, med en torr linje som började dyka upp.

Leclerc brydde sig inte om att gå med dem då han genom att ta sig vidare till Q2 säkrade en start före Yuki Tsunoda på baksidan av rutnätet tack vare deras motorbyte rutnätspåföljder, men Lando Norris dök inte heller upp i början av de återstående nio minuterna av Q2.

Norris rapporterade ett motorproblem före röd flagga som begränsade honom till McLaren garaget tills det bara var två minuter kvar när teamet försökte hitta och åtgärda problemet, och även om han tog sig ut ett varv, fick han snart order om att hoppa igen efter att ha kört flera sekunder utanför tempot.

Genom att inte sätta en tid efter den röda flaggan, lämnade Norris bankervarv från början av Q2 honom 14:e och bakom Perez bästa tid från innan hans off, med Leclerc som inte tog någon del i mittsegmentet och därför slogs ut på 15:e plats. av hans rutnätsfall före loppet.

Med tre bilar i problem eller inte på banan riskerade endast två förare att bli eliminerad och när Hamilton hoppade upp ordningen med sitt sista varv var trycket på Alex Albon, Valtteri Bottas och Ocon.

De två första satte personbästa med Bottas före, men Ocons förbättring med sista varvet i Q2, som Verstappen toppade, slog finländaren ut.

Liksom i Q3 och Q2 sprang alla förare i allmänhet genom hela öppningssegmentet eftersom tiderna förbättrades med cirka sex sekunder när de blåste bort vattnet från racinglinjen, förutom stora pölar av stående vatten i topparna av de två första kurvorna och utgången från hårnålen sent i varvet, med Verstappen som hamnar på topp.

Pierre Gasly slogs ut på 16:e plats, med AlphaTauri rapporterade att han led av ett bromsproblem på det vänstra framhjulet, vilket möjligen bidrog till hans avstängning sent i Q1 över Turns 9/10 chicane.

Gasly gick bara kort av banan men genom att inte hålla sig till vänster om pollaren i avrinningen före den korta rakt ner till hårnålen följde han inte tävlingsledarnas instruktioner och kommer därför att stå inför en utredning efter sessionen.

Sebastian Vettel var frustrerad över att bli eliminerad på 17:e plats efter att ha varit trea i den lika våta FP3-sessionen tidigare på lördagseftermiddagen, med Lance Strolls 18:e plats som förvärrade ett eländigt kval för Aston Martin.

Den andra hemhjälten, Williams förare Nicholas Latifislogs ut på 19:e plats, och slutade före Tsunoda, som slog flera minuter före slutet av Q1 med vetskap om att han skulle börja på den bakre raden i alla fall.

Läs också:

#Kanadensiska #Verstappen #tar #F1polen #som #Alonsostjärnor

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *