Kommentar: Google måste fortsätta att förbättra Pixel-kamerahårdvaran tillsammans med mjukvarujustering

Kommentar: Google måste fortsätta att förbättra Pixel-kamerahårdvaran tillsammans med mjukvarujustering

Det är svårt att argumentera för att Googles kameraansträngningar de senaste åren har hållit sig trots det fortsatta med en åldrande Sony IMX363-sensor. Som sagt, övergången till en större, mer kapabel 50-megapixel huvudshooter har markerat att Pixel-serien måste hålla jämna steg med resten av branschen för att erbjuda den bästa möjliga kameraupplevelsen.

Video — Varför Google behöver hålla jämna steg med mer vanliga Pixel-kamerauppgraderingar

Prenumerera på 9to5Google på YouTube för fler videor

Flaggskeppskameraproblemet

En flaggskeppssmarttelefon bör ha en utmärkt kamerauppsättning och sedan starten har Pixel-serien stått i toppen av kameralistorna tack vare en kombination av solid kamerahårdvara och branschledande mjukvarubehandling. Googles ledning var nästan oöverstiglig ett tag och det uttalandet höll säkert åtminstone fram till lanseringen av Pixel 4-serien i slutet av 2019.

Saker och ting var bra tills Pixel 5 har kommit och även om den har en bra kamera började den verkligen tappa de största spelarna i branschen ur sikte. År 2020 hade många OEM-tillverkare fångat kameran i Pixel-serien, dessutom hade ganska få överträffat den.

Enbart bearbetning kan bara gå så långt. Och så med lanseringen av Pixel 6 och 6 Pro har Google otvetydigt visat att en uppgraderad kamerasensor och linsuppsättning är en nödvändighet för att konkurrera med de bästa i branschen. Eftersom smartphonekamerasensorernas storlek och kvalitet ökar år från år är det därför viktigt för Pixel-serien att hålla tempot. Det innebär oftare sensoruppdateringar.

Jag föreslår inte nödvändigtvis att Google försöker göra stora förändringar med varje enhetssläpp. Det skulle inte vara vettigt med tanke på att den “hemliga såsen” i Pixel-kameran är den där avgörande efterbehandlingen. Det är bara viktigt att uppgraderingar av kamerasensorer behandlas på samma sätt som SoC. Det är särskilt viktigt med tanke på att det finns ett ännu större fokus på flaggskepps Pixel-enheter tack vare Tensor-chippet och tillhörande förbättringar av bearbetning på enheten.

Programvara kan bara gå så långt

Det är obestridligt att en av de viktigaste försäljningsargumenten i Pixel-serien är ren, diskret programvara. Även om du kan hävda att Pixel A-serien bevisar motsatsen, kan programvara bara ta dig så långt. Hårdvara är särskilt viktig.

Ett bevis på detta är bytet från en 12,2 megapixel Sony IMX363-sensor till en Samsung ISOCELL GN1 50 megapixel sensor. Det finns omedelbart en märkbar skillnad, men bara det är faktiskt inte hela historien.

Trots den massiva uppgraderingen av sensorstorleken fortsätter Google att använda pixel-binning för att uppnå 12-megapixel slutliga bilder. Utan att argumentera för ett dedikerat Pro-läge, har inställningen som krävs med de äldre flaggskeppet Pixel-telefoner faktiskt påverkat den nuvarande generationen – och kan hålla tillbaka nästa generation som ett resultat.

Eftersom Sony IMX363-sensorn är relativt liten, lägger mjukvaran till lite skärpning under efterbearbetningsfasen, Pixel 6 och 6 Pro har haft periodvisa problem med överslipning. Problemet har nästan helt lösts med uppdateringar av Google Camera-appen, men detta skulle inte vara ett nödvändigt kamerabearbetningssteg så länge som sensorer med högre upplösning används.

Effektivt, med en större sensor, får du fler datapunkter att ställa in och justera som du vill. Fler datapunkter är lika med mer data att bearbeta. Detta förklarar sannolikt återinförandet och integrationen av den dedikerade Pixel Neural Core i Tensor-chippet för snabbare bildbehandling. Om Pixel Neural Core förbättras över tiden, bör större sensorer inte vara ett problem. Man skulle lätt kunna läsa detta som ett drag från Google för att säkerställa att problem inte uppstår om det skulle vara sant.

Som vi alla vet gillar Google data. Detta hjälper till med de extra effekterna, funktionerna och funktionerna som vi alla har lärt känna och älskat. Resultaten är inte alltid direkt uppenbara när man jämför Pixel 6-kameran sida vid sida med Pixel 5. Som sagt, titta lite djupare och skillnaderna börjar bli mer uppenbara.

Tidigare imponerande funktioner som Night Sight har blivit allestädes närvarande i det mobila utrymmet. En större sensor hjälper också till med ljusinsamling. Detta innebär i sin tur att det tar mindre tid att förstärka nattbilder med lång exponering. Samsung, Xiaomi, Oppo och fler har helt enkelt ökat sina smartphonekamerasensorstorlekar och resultatet är utan tvekan bättre bilder i svagt ljus med mindre bearbetning som krävs. Detta innebär en mindre prestandaträff för CPU:n och alla potentiella batteriökningar som kommer med mindre bearbetning på enheten.

Optikens betydelse

pixel 3 kamera

Det är inte bara Pixel-kamerasensorn som ständigt behöver utvecklas och förbättras. Vi måste se optikens utveckling. Under de senaste åren har tillägget av en dedikerad ultravidvinkellins varit en solid inkludering. Särskilt som det är nästan omöjligt att replikera ett vidvinkelsynfält med enbart programvara.

Men när man tittar direkt på introduktionen av ett dedikerat periskopzoomobjektiv på Pixel 6 Pro och det är lätt att se hur detta tillägg i grunden har förändrat Pixel-kameran på ett sätt som tidigare generationer aldrig kunde hoppas på.

Förr, Super Res Zoom har tillhandahållit en ganska bra lösning på optiska begränsningar och sensorbegränsningar utan att kostnaderna ökar kraftigt. Det är svårt att hävda att mycket förbättrad optik är en viktig funktion på en avancerad smartphone idag – och framåt.

Medan Oppo och Huawei var banbrytande för hybrid-digitalzoomfunktionen på smartphones, har Samsung tagit steget över alla med nästan oöverträffade zoommöjligheter och kvalitet. Upp till en viss punkt kan Pixel 6 Pro konkurrera direkt med Galaxy S21 Ultra och S22 Ultra. Ett 4x hybridzoomsystem är dock betydligt sämre än 10x hybridkapaciteten hos Samsungs bästa i klassen.

Vi är i ett skede där kamerasensorer för smartphones gör stegvisa vinster. Det är optiken där de största förändringarna görs. Zoom är en av de sista gränserna för mobilfotografering och Google kan dra nytta av en fusion av Super Res Zoom och lite hårdvara för att verkligen utmana Samsung … och resten.

Mycket bra för video

pixelkamera

Det finns en stor knock-on-effekt som ofta förbises när vi, som tekniska medier, diskuterar uppgraderingar och funktioner för smartphones kamera. Videoinspelning på Android har under lång tid släpat efter iPhone.

Det är förvisso sant att klyftan har minskat de senaste åren, men oavsett anledning är iPhone fortfarande suverän när det kommer till ren videoinspelningskvalitet. Det går nästan inte att diskutera när man ser slutresultaten sida vid sida. Pixel-linjen har faktiskt klarat sig bra tack vare imponerande elektronisk bildstabilisering (EIS) och optisk bildstabilisering (OIS), och du kommer säkert att få trevliga videoklipp utan behov av ett dedikerat kamerasystem, men klassledande? Inte riktigt.

Google har traditionellt sett imponerat i stillbilder och bara konkurrerat i videofunktioner. Ett utmärkt exempel: Det tog till Pixel 5 att lägga till 4K 60fps-inspelning när många andra OEM-tillverkare började lägga till 8K-inspelningsalternativ och fler funktioner än du kan skaka en pinne åt.

Live HDR för varje videobild med tillstånd av HDRNet är den största förändringen, och resultatet är bearbetningen av 498 miljoner pixlar per sekund. En större sensor betyder inspelning med högre upplösning. Det har också andra fördelar som du kanske inte ens är medveten om. Eftersom sensorn är större betyder det att den digitala beskärningen som tillämpas vid byte till video – något som behövs för att EIS ska fungera effektivt – inte är riktigt lika uttalad. Slutresultatet är högre trohet utan större kvalitetsuppoffringar.

Video är integrerad just nu och med den bästa kombinationen av sensor och linser plus lite Google-programvarumagi finns det ingen anledning till att vi inte kan få den perfekta fickfilmskompanjonen.

Oavsiktliga konsekvenser: A-serieseparation

Du kanske undrar var Pixel A-serien passar in i detta scenario, som kommande Pixel 6a är inställd på att avstå från den massiva 50-megapixelsensoruppgraderingen och anta den beprövade installationen som finns på Pixel 4a 5G genom Pixel 5a.

Ur ett rent marknadsföringsperspektiv kan detta vara ett sätt att verkligen skilja mellan flaggskeppet Pixel-linjer och medelstora insatser. Åtminstone till slutet av 2021 tog köpet av en enhet i A-serien helt enkelt bort några av de trevliga funktionerna som en skärm med hög uppdateringsfrekvens, trådlös laddning och en IP-certifiering – Pixel 5a trots det på den sista punkten.

En förvirrande lineup är inte ett starkt utseende och det faktum att A-serien har erbjudit mycket av vad flaggskeppet Pixel kan är både stort positivt och negativt. Positivt eftersom vi som köpare får en superb mellanklass som motsäger sin prislapp. Ett negativt för Google, eftersom du utan tvekan skulle välja den billigare modellen med tanke på det ger 90 % av “Pixel”-upplevelsen men till ett avsevärt reducerat pris.

Att skapa en distinkt linje i sanden mellan objektivets “bästa” och mellanregistret kan enkelt göras med hjälp av en något sämre kamerasensor. Google skulle kunna utnyttja detta genom att använda äldre sensorer på mellanklassen om eller när en uppgradering har gjorts till flaggskeppets kamerasystem. Det skulle inte bara betyda fantastiska kameraresultat utan köpare skulle inte känna sig lika korta. Inget av den finslipade kamerajusteringen går till spillo heller, eftersom du får en klassisk Pixel-kameraupplevelse om du så vill.

Lika mycket som jag skulle älska att Pixel A-serien skulle fortsätta tillhandahålla “flaggskeppet” Pixel-upplevelsen utan det tillhörande priset, med tanke på riktningsförändringen, var en schism i produktsortimentet bunden att inträffa någon gång om det kommer på grund av kameran , då vore det säkert motiverat.

FTC: Vi använder inkomstbringande automatiska affiliate-länkar. Mer.


Kolla in 9to5Google på YouTube för fler nyheter:

#Kommentar #Google #måste #fortsätta #att #förbättra #Pixelkamerahårdvaran #tillsammans #med #mjukvarujustering

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *