Street Fighter 6:s tänk på enklare kontroller är inte ny, men det kan äntligen vara rätt tidpunkt

Street Fighter 6:s tänk på enklare kontroller är inte ny, men det kan äntligen vara rätt tidpunkt

För icke-initierade kan kampspel verka ogenomträngliga. Den medfödda komplexiteten i en serie som Street Fighter är en del av det som gör den så älskad av fightingspelsfans. Men det gör det också svårt för tillfälliga spelare som kanske vill ta tag i och spela spelet utan att spendera dussintals timmar på att memorera komplexa kombinationer och räknare. Street Fighter 6Svaret på denna gåta är ett nytt “modernt” kontrollschema som Capcom hoppas ska sänka spelets inträdesbarriär och låta spelare på alla nivåer hoppa direkt in och känna sig konkurrenskraftiga.

Street Fighter 6Moderna kontroller halverar i princip antalet knappar som spelaren behöver oroa sig för för grundläggande ingångar, samtidigt som de tilldelar vissa viktiga funktioner till sina egna dedikerade knappar. Istället för att ha sex separata knappar för lätta, tunga och medelstora sparkar och slag, sätter det förenklade kontrollschemat lätta, medelstora och tunga attacker på kontrollerns ansiktsknappar. Det betyder att spelare som använder de moderna kontrollerna har mindre exakt hantering över exakt som attackerar deras fighter använder med varje ingång — du kan till exempel inte välja mellan ett tungt slag eller en tung spark. När du istället trycker på den tunga attackknappen väljer spelet åt dig baserat på vilken karaktär du använder.

Den fjärde ansiktsknappen är tillägnad varje karaktärs speciella attacker, som kommer att variera beroende på vilken riktning du trycker på kontrollspaken, inte helt olikt i Super Smash Bros.-serien. Det gör det lättare att utföra flashiga specialerbjudanden utan att behöva memorera komplexa kombinationer eller landa exakt timing. Superattacker utförs genom att trycka på de tunga och speciella knapparna samtidigt.

Bild: Capcom

Samtidigt har triggarna specifika funktioner som är lätta att förstå. Gripattacker tilldelas L2 (när du använder en PlayStation-kontroll), medan L1 utför “Drive Impact”-attacker som använder din Drive-mätare, en av Street Fighter 6andra nya funktioner. Dessa attacker är kraftfulla, men om du använder hela din Drive-mätare kommer du inte att kunna gå in i parry-hållningen – som är tilldelad R1. Om du håller den hållningen får din karaktär att krackelera av blå energi, vilket blockerar alla attacker som kommer i din väg (med undantag för gripattacker) utan att du behöver exakt tajming. Även detta förbrukar din Drive-mätare, men den fylls också på snabbt när du lyckas blockera attacker. Slutligen, om du håller nere R2 och trycker på ansiktsknapparna kommer olika förutbestämda kombinationer att utföras utan behov av mer komplicerade inmatningar.

Mindre exakt kontroll över sina fighters är kanske inte vad spelare på hög nivå letar efter, men det moderna schemat är designat för dem som annars skulle kunna ta till frenetiskt knappmäskning. En Capcom-representant sa till Polygon att Modern-schemat kan fungera som ett språngbräda för spelare att så småningom anta de “klassiska” kontrollerna; till exempel, medan moderna kontroller låter dig använda gripattacker med L2, kan du också använda gripattacker genom att trycka på samma kombination av knappar som i Classic-schemat. På så sätt kan spelare börja arbeta i de mer komplexa ingångarna i sin egen takt, samtidigt som de mestadels håller sig till den nya moderna stilen.

“Vi vill ha många fler sätt att spela och ha vem som helst från alla skicklighetsnivåer, oavsett om du är en e-sportkonkurrent, till och med en förstagångsfighter”, sa Jackie Simmons, senior varumärkeschef som arbetar på Street Fighter, under en nyligen praktiskt evenemang med Street Fighter 6. Simmons sa att medan hon njuter av de moderna kontrollerna föredrar andra medlemmar i hennes team fortfarande det klassiska systemet. Ändå känner hon att hon kan gå tå till tå med dem.

Under vår demo spelade vi faktiskt mot en annan, mer erfaren spelare. Vår konkurrent använde en fightstick och bytte mellan klassiska och moderna kontroller, medan vi höll oss till moderna kontroller och använde en traditionell gamepad. Vår konkurrent vann säkert fler omgångar, men vi vann också några, även när vi växlade mellan flera karaktärer, inklusive Ryu, Jamie och Chun-Li. De mer nyanserade aspekterna av varje karaktär, från deras varierade rörelseuppsättningar till specifika karaktärsdrag som Jamies fyllerisystem, är alla fortfarande i spel, och det kommer att ta övning att bemästra oavsett vilket kontrollschema du föredrar – liksom det nya Drive-systemet, som lägger till strategiska lager till varje kamp.

En menyskärm som visar Ryus kontroller när du använder det moderna kontrollschemat i Street Fighter 6

Bild: Capcom

De skickligaste spelarna kommer fortfarande att ha en fördel med det klassiska schemat, med mer exakt kontroll över exakt vilka attacker deras fighters använder vid varje möjliga ögonblick. Dessutom kommer spelare på hög nivå att lättare kunna motverka de som använder moderna kontroller, eftersom det moderna schemat sätter gränser för vilka attacker varje karaktär har tillgång till.

Naturligtvis är detta inte första gången Capcom har försökt lägga till ett förenklat kontrollschema till serien. Capcom vs. SNK 2 EO och Street Fighter 4 3D Edition innehöll liknande idéer, till varierande framgång. Men det här kan vara spelet där funktionen fastnar.

“[The developers] har tagit till sig input och feedback från personer som inte är lika erfarna i fightingspel, samt att ha personer som var före detta konkurrenter/ex-FGC-medlemmar, som spelade på båda sidor för att ha den här balansgången när det gäller gameplay, sa Simmons. ”Du behöver inte få panik som förstagångskämpe och gå direkt till knappmäskning. Du känner faktiskt att du interagerar i spelet.”

Street Fighter 6 kommer någon gång 2023. Capcoms nya fightingspel kommer till PlayStation 4, PlayStation 5, Windows PC och Xbox Series X.

#Street #Fighter #tänk #på #enklare #kontroller #är #inte #men #det #kan #äntligen #vara #rätt #tidpunkt

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *