Varför New Jersey och Oregon fortfarande inte låter dig pumpa din egen gas

Varför New Jersey och Oregon fortfarande inte låter dig pumpa din egen gas

Men inte folk i New Jersey och Oregon. De får inte röra gasmunstycket. Allvarligt.

I New Jersey har det varit olagligt för förare att pumpa sin egen gas sedan 1949. Ett förbud mot självbetjäningsgas har funnits i Oregon sedan 1951, även om staten lättade på restriktionerna för landsbygdsstäder några år sedan. Överträdare kan få böter på upp till 500 $ för att ha brutit mot dessa staters lagar.

Så varför låter New Jersey och Oregon dig inte pumpa din egen gas? Och vad hände med de dagar då bensinstationer fyllde på era tankar i resten av landet?

Det är en märklig, komplex historia som går tillbaka mer än ett sekel.

Självbetjäningsförbud

USA har experimenterat med självbetjäningsgas sedan de första stationerna byggdes i början av 1900-talet. Ändå var det inte förrän omkring 1980 som självbetjäning blev den primära bensinmackmodellen i detta land.

“Deras uppgång till toppen var inte en jämn sådan”, skriver Ronald Johnson och Charles Romeo i en studie från 2000 om tillväxten av självbetjäning.

De tidigaste självbetjäningsbensinpumparna i USA dök upp runt 1915. De designades främst för nödsituationer eller för efter mörkrets inbrott när bensinstationer var stängda. Människor skulle förskottsbetala med mynt för att använda dem.

Fullservice bensinstationer motsatte sig bestämt självbetjäning. De såg billigare självbetjäningsgas som ett konkurrenshot mot sin verksamhet och ville begränsa spridningen.

Bränsleförsäljningen har små vinstmarginaler. Bensinstationer tjänade sina pengar och utmärkte sina varumärken genom att erbjuda en mängd olika tjänster som olje- och batterikontroller, vindrutetorkning och fordonsreparationer. Stationsvakter i fulla uniformer – några med fluga – fyllde på kundernas tankar, en viktig del av deras större servicestrategi för att locka förare under första hälften av 1900-talet.

Fullservice bensinstationer spelade upp säkerhetsrisker kring självbetjäning, och hävdade att otränade förare skulle överfylla sina tankar och starta en brand. Med stöd från lokala brandvakter, lobbad bensinstationer statliga lagstiftare för att införa förbud mot självbetjäning. År 1968 förbjöds självbetjäning i 23 delstater.

Det var inte förrän med framgångarna med självbetjäning internationellt och en avgörande förändring av bensinstationers affärsmodell som självbetjäning började ersätta skötare i USA.

“Moderna bensinstationer med självbetjäning var faktiskt banbrytande i Sverige”, säger Matt Anderson, transportkurator vid Henry Ford-museet i Michigan. “Förare där betalade mindre för självbetjäning än för fullservice. Därifrån spreds konceptet över Europa.”

Självbetjäningsbensinstationer, som denna tidiga 1948, blev populära när stationerna tappade greppet om bilservice och reparationsmarknaden.

Samtidigt började fordonsgarantierna föreskriva att bilar måste servas hos återförsäljare, ett skifte som urholkade bensinstationers service- och reparationsverksamhet.

“Traditionella bensinstationer med full service tappade sin profitcenter i bilreparationer och tvingades ändra sin arbetsmetod”, säger Wayne Henderson, författare till boken “One Hundred Years of Gas Stations”.

Bensinstationer var tvungna att leta efter nya sätt att öka vinsten. De gick över till självbetjäning, vilket minskade deras kostnader och ökade volymerna på gasförsäljningen, och de diversifierade sig till att sälja mat, tobak, kaffe, snacks och andra varor med högre marginaler.

Självbetjäning “blev mer populär eftersom det kunde skapa stora volymer och möjligheter för andra vinster”, säger Gary Scales, doktorand vid Temple University som skriver en avhandling om bensinstationers historia.

Bensinstationsoperatörer började pressa stater att upphäva sina självbetjäningsförbud. År 1992 var omkring 80 % av alla bensinstationer i hela landet självbetjäning, upp från bara 8 % två decennier tidigare.

“Politisk tredje järnväg”

Trots frekventa lagstiftningsförsök, domstolsutmaningar och motstånd från bensinstationsindustrin tillåter New Jersey och stora delar av Oregon fortfarande inte självbetjäning.

Oregons lag säger det ligger i allmänhetens intresse att behålla förbudet. Att tillåta självbetjäning skulle öka brandriskerna, skapa utmaningar för äldre medborgare och förare med funktionsnedsättning och leda till att bensinstationspersonal förlorar jobb, enligt staturen.
1982 besegrade Oregon-väljarna en valsedelåtgärd för att upphäva förbudet, men nyare opinionsundersökningar visar att attityder i delstaten är splittrade. En undersökning från 2014 visade att Oregon invånare var nästan jämnt fördelat i ämnet44 % stöder en övergång till självbetjäning och 46 % för att behålla förbudet.

Oregon mildrade sitt förbud 2018, vilket tillåter självbetjäning för förare i landsbygdslän med befolkningar under 40 000.

I New Jersey är självbetjäningsförbudet, tillsammans med statens rykte om låga gaspriser, en del av dess kultur. “Jersey flickor pumpar inte gas”, proklamerar en populär bildekal.

Självbetjäningsgas är en "tredje järnväg"  av New Jerseys politik.

Att försöka häva förbudet har setts som en förlorare politiskt.

“På självbetjäningsgas har det varit en slags politisk tredje järnväg i New Jersey,” guvernör Phil Murphy sa i april.
Men rekordbensinpriser och bensinstationers kamp för att hitta arbetskraft har lett till förnyade försök av New Jersey bensinstationsindustrin förespråkar att häva förbudet. I maj sänkte 75 bensinstationer i staten priserna i ett försök att få stöd för att tillåta självbetjäningsgas.
Det är dock osannolikt att staten kommer att tillåta förare att pumpa sin egen gas när som helst snart. Presidenten för statens senats motsätter sig ett lagförslag som skulle avsluta New Jerseys förbud.
Statens invånare har litet intresse av självbetjäning. A Marsundersökning fann att 73 % av dem säger att de föredrar att få sin gas pumpad åt dem.

“Det finns tydligen en sak som alla New Jerseybor kan komma överens om nuförtiden”, sa Ashley Koning, chef för Eagleton Center for Public Interest Polling vid Rutgers University-New Brunswick, när omröstningen släpptes. “Och det är den anrika Jersey-traditionen att få din bensin pumpad åt dig.”

.
#Varför #Jersey #och #Oregon #fortfarande #inte #låter #dig #pumpa #din #egen #gas

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *