1403718921

2022 Kanadas Grand Prix-kvalrapport och höjdpunkter: Verstappen trotsar våta förhållanden för att vinna kanadensisk GP-stolpe före sensationella Alonso | Formel 1®

Under förrädiska förhållanden för att kvalificera sig till 2022 års kanadensiska Grand Prix, var det Max Verstappen som höll huvudet för att ta sin första pole position 2022 sedan Imola – med Alpinernas Fernando Alonso inställd på att ansluta sig till honom på första raden efter en fantastisk löpning från spanjoren .

När Verstappen varvade på mellandäck på den torkande Circuit Gilles Villeneuve, tog Verstappen en tid på 1m 21.299s, vilket lämnade honom hela 0.645s fritt från packet, med Alonso i spetsen – som kommer att göra sin första start på första raden sedan han tog pole i Tyskland 10 år sedan.

Kompletterande topp tre var Ferraris Carlos Sainz, vars lagkamrat Charles Leclerc är inställd på att starta P19 efter att ha tagit på sig nya kraftenhetselement. Lewis Hamilton visade sin skicklighet i vått väder att ta P4, före en fin prestation för Haas-förarna Kevin Magnussen och Mick Schumacher, som delade tredje raden i P5 och P6.

1


Max
Verstappen
VER
Red Bull Racing
1:21,299
2


Fernando
Alonso
ALO
alpina
1:21,944
3


Carlos
Sainz
SAI
Ferrari
1:22,096
4


Lewis
Hamilton
SKINKA
Mercedes
1:22,891
5


Kevin
Magnussen
MAG
Haas F1 Team
1:22,960

Esteban Ocon tog P7 före den andra Mercedesen av George Russell – ett försök att sätta ett varv på slicks i de avslutande etapperna som gick till intet för engelsmannen, när han snurrade vid sväng 2 – med Daniel Ricciardo på väg mot Zhou Guanyu. Den kinesiska föraren gjorde sitt första Q3-framträdande någonsin, men kommer att utredas efter sessionen för en intrång vid sväng 14.

Valtteri Bottas var 11:a, före Williams från Alex Albon, sedan Sergio Perez – som kraschade sin Red Bull ur Q2 och tog fram röda flaggor – före Lando Norris, britten som upplevde ett problem med kraftaggregatet.

Leclerc var P15, men kommer att falla tillbaka med sin straff och främja Pierre Gasly, Sebastian Vettel, Lance Stroll och Nicholas Latifi, som alla hoppade av under Q1.

Yuki Tsunoda kommer att ta upp den bakre delen av fältet, efter att även ha tagit motorstraff för byte av kraftenhet.

Mer kommer att följa…

Kvalificerande höjdpunkter: 2022 Kanadas Grand Prix

MEDAN DET HÄNDE

Q1 – FP3-stjärnorna Vettel och Gasly lyckas inte ta sig igenom, eftersom båda kanadensarna hoppar av

Race Control var inte säker på väderförhållandena inför kvalet, vilket bekräftade att risken för regn var 100 % – med alla löpare som vederbörligen spenderade öppningssegmentet på de extremt våta däcken. “Planen är att få en tid på brädet tidigt med risk för röda och gula flaggor,” sa Pete Bonnington, Hamiltons ingenjör, till sin förare. “Jag kan inte se mycket framför mig,” svarade Hamilton.

Förutsättningarna var förvisso tuffa – men de 20 förarna var inställda på att varva Circuit Gilles Villeneuve, med Max Verstappen som ledde vägen med 1 m 32,219s, före Alonso alpina, som körde vackert i våta, efter att ha lett FP3 under liknande förhållanden.

Q1 skulle bevittna några stora skalper, med Pierre Gasly och Sebastian Vettel som båda faller fel i förhållandena och hoppar av – paret hade varit P2 och P3 i FP3, Vettel hörbart frustrerad över teamradio.

Det var en besvikelse för hemmapubliken också, med både Montrealfödda racerförarna Lance Stroll och Nicholas Latifi som gick ut i Q1, tillsammans med den andra AlphaTauri från motorstraffträffen Yuki Tsunoda, som tog P20. Charles Leclerc, som också kommer att börja på det stora nätet efter att ha tagit en rad nya kraftenhetselement, gick vidare till Q2 i P5, medan Alex Albon också imponerade med att göra sitt och Williams första Q2-framträdande sedan Bahrain.

Utslagen: Gasly, Vettel, Stroll, Latifi, Tsunoda


Vettel var en chock Q1-utgång efter sitt P3 på sista träningen

Q2 – Verstappen leder Alonso igen när Perez smash tar fram röda flaggor

En handfull förare svalde sina modiga piller och begav sig ut mot Q2 på de grönväggiga mellanprodukterna, Hamilton – som gick ut på våta – sa att förhållandena var “definitivt på crossover, mycket nära”.

Albon och Perez kan ha bett om att skilja sig, de medelskodda löparna hittade båda väggen vid varv 6 respektive 3 tidigt i segmentet, de två förarna vattenplanerade och träffade barriärerna.

Albons nedslag verkade ofarligt nog, orsakade lite synlig skada – även om Williams ändrade sin främre vinge – men Perez skadade både sin egen framvinge och kunde inte hitta backen på sin RB18, vilket lämnade honom inklämd i TECPROs och tog fram en röd flagga.

Mexikanen tvingades klättra ur bilen och vandra genom parken tillbaka till hagen, hans kval var över en dag då Red Bull skulle ha älskat att pressa hem sin fördel över rutnätsstraffen Leclerc.

2022 kanadensiska GP-kvalificeringen: Pérez tar fram de röda flaggorna efter att ha träffat barriären i Q2

Trots Albon och Perez träffar gick alla återstående löpare tillbaka ut på inters under de återstående nio minuterna, bar Leclerc – glad över att parkera upp det med tanke på sina straffar – och Norris, som rapporterade att en kraftenhet missade på sin McLaren, britten på väg. ut med tre minuter kvar innan han drog sig tillbaka till depån, hans problem var uppenbarligen inte löst.

När banan förbättrades föll tiderna, men de två bästa slutade på samma sätt som Q1, och Verstappen ledde Alonso igen med 1m 23.746s. Tillsammans med Perez, Norris och Leclerc i drop zone var Bottas och Albon – den thailändska föraren med sitt bästa kval för säsongen, men inte riktigt tillräckligt för att ge Williams en första Q3 för året.

Alfa Romeos Zhou Guanyu tog sig upp hans första Q3-uppträdandet någonsin i P7, eftersom Mick Schumacher också imponerade med sitt andra framträdande någonsin i topp 10-skjutningen, tillsammans med sin Haas-lagkamrat Kevin Magnussen. Dessa Haases, Mercedes och Alpines var de enda tre teamen med båda bilarna i Q3.

Utslagna: Bottas, Albon, Perez, Norris, Leclerc


1403719061

Under svåra förhållanden var det desto mer imponerande för Zhou att göra sitt första Q3-framträdande någonsin, på sin första utflykt någonsin i Montreal

Q3 – Verstappen och Alonso 1-2 ännu en gång när holländaren tar pole

Med förhållandena som de var, skulle du inte ha bett mot någon som tog pole position i Montreal dreich på lördag.

Inledningsspelet såg att Verstappen ledde Sainz och Alonso, Schumacher gjorde bra ifrån sig att hamna i P4. Men banan förändrades minut för minut, hörn för hörn, och tiderna fortsatte att förbättras.

Var det tillräckligt torrt för slicks? George Russell tyckte att det var värt en poäng men kom en cropper i sväng 2, snurrade in i gräset i ett drag som skulle lämna honom P8. Inget vågade…

Verstappen flög dock och slog ordentligt in en 1m 21. 299s på sitt sista varv för att ta sin 15:e karriärspole. Men det var Alonso som underhöll publiken, den tvåfaldiga mästarkraften gled förbi Wall of Champions i sin sista ansträngning för att ta P2 – Alonso överraskande nog den snabbaste spanjoren, när han slog sin skyddsling Carlos Sainz, som tog tredje plats.

Hamilton tog sin första topp fyra-start för året, före de förtjusta Haas-pojkarna, Magnussen och Schumacher – då Ocon, Russell, Ricciardo och Zhou rundade topp 10 efter ett minnesvärt kanadensiskt kval.

2022 kanadensiska GP-kvalificeringen: Russells riskabla övergång till slicks slutar i snurr

Nyckelcitatet

“Självklart förväntar jag mig fortfarande att det inte kommer att bli ett okomplicerat lopp,” sa Verstappen efter att ha säkrat pole för vad som kommer att bli hans 150:e Grand Prix. ”Men jag tror att vi idag med de knepiga förhållandena höll oss lugna, vi gjorde inga misstag och vi hade rätt calls i Q3, så klart supernöjda med det för att få pole position här. Dessutom, att vara tillbaka här i Montreal, det har varit ett tag sedan och det är fantastiskt att se alla fans.

“Du får verkligen go-kart-sensationen tillbaka med som riktiga trottoarkanter här, så vi njuter alltid av att köra här och ser fram emot morgondagen.”

Vad kommer härnäst?

De 2022 Kanadas Grand Prix börjar kl 1400 på Circuit Gilles Villeneuve. Blir det seger nummer sex i rad för en Red Bull den här säsongen? Eller kan Alonso använda sin erfarenhet för att ta sig in i kampen om sin första seger sedan Spanien 2013?

#Kanadas #Grand #Prixkvalrapport #och #höjdpunkter #Verstappen #trotsar #våta #förhållanden #för #att #vinna #kanadensisk #GPstolpe #före #sensationella #Alonso #Formel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *