Apple Store-arbetare godkänner fackföreningen, den första i USA

Apple Store-arbetare godkänner fackföreningen, den första i USA

Platshållare medan artikelåtgärder laddas

Apple-arbetare i Baltimore-området röstade för att gå med i en fackförening på lördag, och blev den första av teknikjättens amerikanska detaljhandelsbutiker att göra det.

Omröstningen innebär att arbetare i butiken i Towson, Md., planerar att gå med i International Association of Machinists and Aerospace Workers (IAM) när ett kontrakt har ratificerats. Lördagskvällens initiala resultat var 65-33, och den officiella räkningen väntade.

Förra månaden skickade arbetarna och IAM ett brev till Apples vd Tim Cook om deras avsikt att organisera sig som Coalition of Organized Retail Employees – eller AppleCore för kort.

Denna omröstning är en del av en organiserande våg som sveper över nationen när arbetare i allt högre grad slår sig samman för att kräva högre lön, bättre förmåner och mer förhandlingseffekt med sina arbetsgivare under pandemin. I New York röstade Amazonas första lager för att bilda en fackförening under våren. Dussintals Starbucks-butiker över hela landet har gått samman och arbetarrörelser har trängt in på utomhusåterförsäljaren REI och videospelstillverkaren Raven Software.

Apple Store i Maryland blir tredje att lansera fackföreningssatsning

Billy Jarboe, en Towson Apple-anställd och facklig organisatör, sa att Apples kampanj för att undergräva organiseringsinsatsen “definitivt skakade folk”, men att de flesta fackliga stödjare förblev starka.

“Det känns bara bra att gå in i en ny era av den här typen av arbete, förhoppningsvis skapar det en gnista [and] de andra butikerna kan använda detta momentum”, sa Jarboe i en text efter att omröstningen avslutades på lördagen.

Tre Apple-anställda sa att fackföreningen tappade några anhängare under en företagskampanj för att övertala arbetare att inte organisera sig.

“De fick många människor att vackla … de drog definitivt till sig en del människor som vi trodde ursprungligen var supportrar”, säger Eric Brown, som arbetar på Towson Apple-butiken.

Brown sa att de kunde övervinna den taktiken eftersom arrangörer från en avbruten kampanj i Atlanta informerade dem om vad de kunde förvänta sig.

“De lät oss veta vad några av diskussionspunkterna och taktiken skulle vara, och vi kunde låta folk veta några av de saker de kan försöka,” sa han.

Apples talesman Josh Lipton avböjde att kommentera efter omröstningen.

Ett 20-tal Apple-arbetare kom till Towson Town Center på lördagskvällen, av vilka några var i rummet under rösträkningen. Efteråt, sade IAMs talesman DeLane Adams, gick gruppen till centrets parkeringsgarage, klappade och firade med medlemmar av IAM som var närvarande.

“Jag applåderar modet som CORE-medlemmar visade i Apple Store i Towson för att ha uppnått denna historiska seger”, sa IAM Internationals president Robert Martinez Jr. i ett uttalande efter omröstningen. “De gjorde en enorm uppoffring för tusentals Apple-anställda över hela landet som hade alla ögon på det här valet.”

Arbetare på minst två andra Apple Store-platser försöker organisera sig, bland annat i en butik i New York och en i Atlanta, som blev den första platsen där arbetare lämnade in handlingar till National Labour Relations Board. Men Communications Workers of America drog tillbaka sin begäran om ett val där förra månaden och sa i ett uttalande att Apples “upprepade brott mot National Labour Relations Act har gjort ett fritt och rättvist val omöjligt.”

Vid den tiden skickade arrangörsgruppen ett meddelande till arbetare i butiken och sa att den skulle återställas och “fortsätta denna kamp.”

Rebecca Givan, docent i arbetsvetenskap vid Rutgers University, kallade lördagens resultat en stor vinst för arbetare inom teknik- och detaljhandelssektorerna – och i synnerhet för Apple-anställda utanför Towson.

“Vi kommer säkert att se Apple-arbetare över hela landet nå ut till dessa arbetare för att lära sig mer om hur man gör det”, sa hon. “Och att förstå hur de vann en så rungande seger.”

Flera företag, inklusive Amazon och Apple, har i år anklagats för att “ha fackföreningar” eller använda taktik för att avskräcka eller skrämma arbetare från att gå med i fackföreningar. (Amazon-grundaren Jeff Bezos äger The Washington Post.)

Apple Store-anställda i New York sa i år att några arbetare togs åt sidan av chefer och höll ett tal om fallgroparna med fackföreningar där. På möten varnade chefer för att fackföreningsorganisation skulle innebära förlust av förmåner som möjligheten att göra snålar på Apples huvudkontor.

Från Amazon till Apple, teknikjättar vänder sig till gammaldags fackföreningsbrott

Apple, som har mer än 270 återförsäljningsställen i landet, hänvisade till en tidigare kommentar som de har gjort om de fackliga ansträngningarna.

“Vi har turen att ha otroliga återförsäljarteammedlemmar och vi värdesätter djupt allt de tillför Apple”, sa Lipton i ett uttalande före omröstningen. “Vi är glada över att kunna erbjuda mycket stark ersättning och förmåner för heltids- och deltidsanställda, inklusive hälsovård, ersättning för undervisning, ny föräldraledighet, betald familjeledighet, årliga aktiebidrag och många andra förmåner.”

Apple Store i Atlanta först med att ansöka om att bilda en fackförening

Arbetare i Towson berättade för The Washington Post förra månaden att de hoppas att bildandet av en fackförening kommer att ge dem en plats vid bordet om schemaläggning, lön, säkerhetsåtgärder för coronavirus och mer. Vissa sa att Apple hade varit för långsamma med att höja lönerna och att företaget behövde ge enskilda butiker mer kontroll över sina schemaläggningssystem, snarare än att ett företagskontor kontrollerade det mesta.

“Jag hade alltid intuitionen att jag gav bort mer värde än jag kompenseras för, och det var det som covid hjälpte mig att packa upp: hur mycket ångest jag hade för det,” Jarboe, Apple-anställd och facklig organisatör, berättade för The Post just då.

“För ikväll firar vi. Vi njuter av det, säger Chaya Barrett, som arbetar i Towson-butiken. “Då kommer vi att träffas och ta reda på hur vi ska få till en förhandlingskommitté. … Även människor som röstade nej, vi vill att de ska vara en del av dessa förhandlingar.”

#Apple #Storearbetare #godkänner #fackföreningen #den #första #USA

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *