5 tecken på att bostadsmarknaden börjar sakta ner

5 tecken på att bostadsmarknaden börjar sakta ner

Efter mer än ett år av skyhög efterfrågan, exploderande bostadspriser och ökande fastighetsförsäljningar verkar marknaden äntligen svalna.

“Bostadsmarknaden kraschar inte, men den upplever en baksmälla när den kommer ner från ett ohållbart högt”, säger Taylor Marr, Redfins biträdande chefekonom.

I en Fannie Mae-undersökning om bostadsköpares sentiment sa rekordartade 79 % av de tillfrågade att det är en dålig tid att köpa ett hem.

“Medan många husförsäljare redan sänker sina priser, kommer troligen fler husägare att besluta sig för att stanna kvar nu när bolåneräntan på ett nytt hem är betydligt högre än deras nuvarande”, säger Marr.

Även om marknaden fortfarande är mycket stark med historiska standarder, är här fem skäl att tro att strömmen håller på att vända.

1. Inventeringen av bostäder till salu växer

Med efterfrågan på bostäder överstigande utbudet, hade inventeringen av bostäder till salu konsekvent minskat från år till år under den pandemiska bostadsboomen, säger Danielle Hale, chefsekonom på Realtor.com. “Vi pratade om lågt lager under 2019 och det blev värre.”

Men i maj började lagret röra sig i en annan riktning, enligt Realtor.coms data, och den senaste veckan ökade aktiva listor med 13% från förra året.

“Att se antalet bostäder öka är goda nyheter för köpare”, säger Hale. “Det förändrar trenden och de ser fler bostäder. Det borde hjälpa till att balansera marknaden, bromsa bostadspristillväxten och öka tiden på marknaden.”

Förutom att de höga kostnaderna driver ut potentiella köpare från marknaden, är en del av anledningen det finns fler listor är att fler husägare bestämmer sig för att sälja, sa Hale. Fler nya listor kom in på marknaden i maj än någon annan månad sedan juni 2019, enligt Realtor.com.

“Men huspriserna visar en hel del stickkraft”, sa Hale. “Pristillväxten kommer att avta, men jag förväntar mig att priserna kommer att förbli höga. Om husförsäljare inte kan få det pris de vill, kommer de sannolikt inte att släppa ut det på marknaden.”

2. Fler prissänkningar

Om du har tittat på bostäder kanske du märker något du inte sett på länge: prissänkningar.

Under ett tag såldes bostäder så snabbt, och ofta med budkrig, att säljare vanligtvis fick mer än de bad om. Men eftersom överkomliga utmaningar pressar köparna och det finns mindre konkurrens att köpa, bestämmer sig vissa säljare för att sänka sitt pris.

Prissänkningar sågs i 10,5 % av hemmen i maj, upp från 6,2 % i maj 2021, enligt Realtor.com.

Men det betyder inte att det är en likvidationsförsäljning på hus.

“Andelen bostäder med prissänkningar är högre nu, men Mays andel är fortfarande lägre än varje maj tillbaka till 2017,” sa Hale. “Det är mindre konkurrenskraftigt än förra året, men det är fortfarande ganska konkurrenskraftigt.”

3. Fastighetsbolag säger upp folk

Med mindre aktivitet på bostadsmarknaden är fastighetsbolag meddela uppsägningar.

Den här veckan sa Redfin att det minskade cirka 8 % av sina anställda och Compass sa att det skulle minska sin personalstyrka med 10 %.

Efterfrågan på Redfins tjänster i maj var 17 % under förväntningarna, sa Redfins vd Glenn Kelman. Som ett resultat av detta genererar företaget inte tillräckligt med arbete för agenter och supportpersonal.

“Dagens uppsägning är resultatet av brister i Redfins intäkter, inte på att människorna släpps taget”, sa han.

På Compass kommer 450 av dess 4 500 anställda att skäras ned, “på grund av de tydliga signalerna om avtagande ekonomisk tillväxt”, enligt ett uttalande från företaget.

Dessa nedskärningar följer andra sammandragningar i fastighetsbranschen när den glödheta bostadsmarknaden har börjat glöda.

4. Ansökningar om bolån ligger nere

Eftersom bolåneräntorna har stigit ansöker blivande bostadsköpare om färre lån.

Under veckan som slutade den 10 juni minskade ansökningarna om bolåneköp med 16 % från ett år tidigare, enligt Mortgage Bankers Association.

“Ansökningar om köp minskade jämfört med förra året, eftersom pågående lagerbrist och överkomliga utmaningar har svalnat efterfrågan, vilket sammanfaller med det snabba steget i bolåneräntorna”, säger Joel Kan, MBA:s biträdande vicepresident för ekonomisk och industriprognoser.

Med bolåneräntor långt över 5 % har refinansieringsaktiviteten som var i brand när räntorna låg på botten under pandemin torkat upp och blivit mer än 70 % lägre än förra året.

5. Färre människor handlar hem

Med så höga priser och bolåneräntorna fortfarande stiger, verkar färre människor handla bostäder just nu.

Ett index från Redfin som bedömer efterfrågan på bostadsköpare – genom att mäta förfrågningar om hemvisningar och andra hemköpstjänster från Redfin-agenter – sjönk med 14 % jämfört med föregående år under veckan som slutade den 12 juni. Detta var den nionde i rad. vecka av nedgångar i index.

“Om det inte vore för ökningen av bolåneräntorna, skulle bostadsmarknaden fortfarande vara i en högkonjunktur just nu”, säger James Cappello, en Redfin-agent i Bay Area. “Efterfrågan från bostadsköpare var fortfarande extremt hög så sent som i februari, men priserna gör det riktigt tufft. Att gå från 3% till nästan 6% nästan omedelbart har skrämt ut många människor från marknaden.”

.
#tecken #på #att #bostadsmarknaden #börjar #sakta #ner

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *