Mark Zuckerberg har så många VR-headset-prototyper att visa oss

Mark Zuckerberg har så många VR-headset-prototyper att visa oss

Metas Reality Labs-avdelning har avslöjat nya prototyper i sin färdplan mot lätt, hyperrealistisk virtuell verklighetsgrafik. Genombrotten är fortfarande långt ifrån konsumentklara, men designen – med kodnamnet Butterscotch, Starburst, Holocake 2 och Mirror Lake – kan bli ett smalt, starkt upplyst headset som stöder finare detaljer än dess nuvarande Quest 2-skärm.

Metas vd Mark Zuckerberg och Reality Labs chefsforskare Michael Abrash, tillsammans med andra Reality Labs-medlemmar, presenterade sitt arbete vid ett virtuellt rundabordssamtal förra veckan. Evenemanget fokuserade på design som Meta refererar till som “tidsmaskiner”: skrymmande proof of concept avsedda för att testa en specifik funktion, som en superljus bakgrundsbelysning eller superhögupplöst skärm. “Jag tror att vi är i mitten just nu av ett stort steg framåt mot realism,” sa Zuckerberg till reportrar. “Jag tror inte att det kommer att ta så lång tid innan vi kan skapa scener med i princip perfekt trohet.” Displayteknik är inte den enda olösta biten i det pusslet, men det är ett område där Metas intensiva VR-hårdvaruforskning ger det ett ben.

En vägg av prototypdesigner från Meta Reality Labs

Zuckerberg upprepade sina planer på att leverera ett high-end headset kodnamnet Project Cambria 2022, efter dess initiala tillkännagivandet förra året. Cambria stöder såväl full VR som blandad verklighet, tack vare högupplösta kameror som kan skicka ett videoflöde till en intern skärm. Den kommer också att levereras med eyetracking, en nyckelfunktion för framtida Meta-headset. Därifrån säger Zuckerberg att Meta planerar två rader av VR-headset: ett som kommer att förbli billigt och konsumentfokuserat, som dagens Quest 2, och ett som kommer att införliva företagets nyaste teknologi, inriktat på en “prosumer- eller professional-grade”-marknad . Det följer med rapporter som företaget är planerar redan uppdateringar till Cambria and the Quest 2, även om dessa prototyper inte diskuterades under samtalet.

Ett svart VR-headset med en anpassad högupplöst display.

Butterscotch högupplöst headsetprototyp.

Metas VR-headset sitter bredvid ett separat sortiment av smarta glasögon för augmented reality, som är tänkta att projicera bilder på den verkliga världen istället för att blockera den med en skärm. Meta har nyligen minskat lanseringen av sin första generationens AR-glasögon, och i allmänhet har VR-skärmar nått konsumenterna mycket snabbare än AR-hologram. Men Metas prototyper visar hur långt företaget tror att det har kvar att gå.

Butterscotch är ett försök till en headsetskärm av nästan näthinnakvalitet – något du kan hitta i high-end headset från företag som Varjo, men inte den nuvarande Meta-serien. Designen är “inte i närheten av leveransbar” och krävde ungefär halvering av Meta Quest 2:s 110-graders synfält. Men den erbjuder ungefär 2,5 gånger upplösningen av Quest 2:s (ungefär) 1832 x 1920 pixlar per öga, vilket låter användare läsa 20/20 synlinjen på ett ögondiagram. Zuckerberg säger att den erbjuder cirka 55 pixlar per synfältsgrad, något mindre än Metas näthinnastandard på 60 pixlar per grad och lite lägre än Varjos 64 pixlar per grad.

Ett skrymmande VR-headset i kikarestil.

Prototypen för Starburst-headsetet.

Starburst är ännu mindre fraktbart än Butterscotch men testar en lika imponerande uppgradering. Den skrymmande designen använder en kraftfull lampa – som kräver handtag för att stödja dess vikt – och producerar hög dynamiskt omfång (HDR) belysning med 20 000 nits ljusstyrka. “Den här är väldigt opraktisk att betrakta som en produktriktning för den första generationen, men vi använder den som en testbädd för vidare forskning och studier”, säger Zuckerberg. “Målet med allt detta arbete är att hjälpa oss att identifiera vilka tekniska vägar som kommer att tillåta oss att göra tillräckligt meningsfulla förbättringar för att vi kan börja närma oss visuell realism.”

Holocake 2 rör sig i motsatt riktning och utforskar Metas alternativ för att göra VR-headset tunnare och lättare. Det är efterträdaren till en 2020-design byggd på holografisk optik, en ljusböjningsteknik som låter en nästan platt panel stå för en tjock refraktiv lins. Resultatet kan bli lika tunt som solglasögon, men Meta arbetar fortfarande med att utveckla en fristående ljuskälla som skulle driva dem – nästan säkert en laser, inte de OLED:er som vanligtvis används idag. “Vi kommer att behöva göra mycket ingenjörskonst för att uppnå en konsumentvänlig laser som uppfyller våra specifikationer: det är säkert, billigt och effektivt, och som kan passa ett smalt VR-headset”, säger Zuckerberg. “Ärligt talat, från och med idag är juryn fortfarande ute på en lämplig laserkälla.”

Presentationen diskuterade också Half Dome, en lång serie prototyper som kan flytta fokusplan beroende på vart användarna tittar. Denna varifokala optik började som ett klumpig mekaniskt system 2017 och bytte senare till en rad flytande kristallinser, och enligt intern Meta-forskning kan de skapa en mer övertygande (och fysiskt bekväm) illusion av djup i VR.

En tunn prototyp för VR-headset sett från sidan

Prototypen av Holocake 2.

Meta beskrev Half Domes teknik som “nästan redo för bästa sändningstid” redan 2020, men idag var Zuckerberg mer mätt. “Det här är ganska långt borta,” sa han som svar på en fråga om “prime time”-kommentaren. “Vi jobbar på det, vi vill verkligen få in det i ett av de kommande headseten, jag är övertygad om att vi kommer att göra det någon gång, men jag kommer inte att föranmäla något idag.”

Reality Labs kommer att diskutera mer forskning, inklusive hur man mer exakt fångar verkliga bilder för blandad verklighet, på Augusts SIGGRAPH-mässa.

Designen ovan existerar som faktisk hårdvara som Zuckerberg visade upp kort under evenemanget. Men Meta avslöjade också en prototyp, kallad Mirror Lake, som i huvudsak är ambitiös och som aldrig har byggts. Designen ser mer ut som ett par skidglasögon än Metas skrymmande Quest-hårdvara, och den skulle innehålla den tunna optiken hos Holocake 2, HDR-kapaciteten hos Starburst och upplösningen hos Butterscotch. “Det visar hur ett komplett nästa generations displaysystem skulle kunna se ut,” sa Abrash.

Utöver dessa funktioner skulle Mirror Lake inkludera en utåtvänd display som projicerar en bild av användarens ögon, vilket minskar känslan av fysisk separation för människor utanför headsetet. Meta visade denna lite kusliga funktion i en prototyp förra åretoch det kanske inte är det enda företaget som är intresserad av konceptet: Apple har enligt uppgift övervägt en liknande funktion för dess ryktade headset. Idén är skräddarsydd för en mixed reality-värld där Meta har satsade mycket av sin framtid — men idag betonar företaget de inkrementella stegen på vägen.

#Mark #Zuckerberg #har #så #många #VRheadsetprototyper #att #visa #oss

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *