Tidigare Apple-ingenjör berättar varför den första iPhonen inte hade kopiera och klistra in

Tidigare Apple-ingenjör berättar varför den första iPhonen inte hade kopiera och klistra in

Apple introducerade den första iPhonen för 15 år sedan, och mycket har förändrats sedan dess. Vi diskuterar nu rykten om nästa iPhone med 8K-video och en ny skärm, men det är svårt att tro att när iPhone inte ens hade kopierings- och klistraalternativ. Nu tidigare Apple mjukvaruingenjör och designer Ken Kocienda har avslöjat detaljer om varför den första iPhonen inte hade sådana funktioner.

Kocienda, som gick med i Apple redan 2001, var en av nyckelingenjörerna bakom iPhone. Innan han arbetade med iPhone var Kocienda med i teamet som skapade Apples webbläsare Safari – vilket garanterade honom en viktig roll i utvecklingen av Apples första smartphone.

Nu, när iPhone närmar sig sitt 15-årsjubileum på marknaden, bestämde sig den tidigare Apple-ingenjören för att dela med sig av några intressanta historier om hur Apple skapade den första iPhonen. En av dem innehåller information om varför företaget bestämde sig för att skicka sin första smartphone utan kopierings- och klistraalternativ.

Det fanns inte tid för det.

Kociendas korta och roliga förklaring är att Apples ingenjörer hade tid att implementera kopiera och klistra in på den första iPhonen. Men självklart går historien längre än så.

Enligt honom var teamet redan upptagna med att skapa iPhones virtuella tangentbord och dess autokorrigeringssystem. Efter att iPhone lanserades beslutade Kocienda och hans team äntligen att arbeta med kopierings- och klistraalternativ, men det tog fortfarande ett tag innan funktionen var klar för användarna.

Ingenjören förklarar att han kom på idén med “förstorande textlupp” för att låta användarna veta exakt var de pekade på textmarkören, vilket var avgörande för att kunna kopiera och klistra in. Men även med det klassiska virtuella förstoringsglaset slutade markören med att flytta mellan karaktärerna efter att användaren lyfte fingret från skärmen på grund av naturligt flimmer.

Kocienda var tvungen att utveckla en “pekhistoriklogg” bara för textredigering. På så sätt, efter att ha tagit fingret från skärmen, detekterade systemet automatiskt positionen för användarens finger millisekunder efter den senaste beröringen, så att markören stannade där användaren verkligen ville ha den.

En annan intressant detalj om textinmatningssystemet på iPhone är att, enligt den tidigare Apple-ingenjören, var all stilad text ursprungligen baserad på WebKit. Detta innebär att varje gång en app använde ett anpassat teckensnitt visade den i princip en liten webbsida för att återge texten. När textfälten inte var i redigeringsläge visade de en statisk bild av innehållet – förmodligen för att spara CPU, RAM och batteri.

Kopierings- och klistraalternativ introducerades som en del av iPhone OS 3.0 2009, som kom förinstallerat som standard på iPhone 3GS. Apple skapade till och med en TV-reklam som lyfte fram den nya funktionen vid den tiden.

Fler godbitar på den första iPhonen

Kocienda delade också med sig av några andra tips om utvecklingen av den första iPhone. Till exempel saknade iPhone verklig multitasking inte bara på grund av lågt RAM-minne utan också på grund av bristen på virtuellt minne. Ingenjörer var tvungna att skapa ett system känt som “jetsam” för att tvinga iPhone att köra en enda app åt gången, och automatiskt avsluta andra bakgrundsprocesser för att undvika prestandaproblem.

Eftersom pekskärmsenheter inte var precis populära och saknade taktil feedback, implementerade iPhone-teamet ett virtuellt område som är större än knapparna som visas på gränssnittet. Som sådan känner iPhone igen beröringar även när användaren inte precis vidrör knappen på skärmen.

Detta system var också viktigt för autokorrigeringsfunktionen på tangentbordet, eftersom det identifierar bokstäverna som omger den som användaren tryckte på för att ersätta det felstavade ordet med det rätta.

Kocienda förklarar också att användarnas uppfattning om var de rör med sina fingrar skiljer sig från där fingret faktiskt rör, och systemet måste förberedas för detta.

De som är intresserade av att lära sig mer om iPhone-utvecklingsprocessen bör definitivt läsa Kociendas bok, “Kreativt urval: Inuti Apples designprocess under Steve Jobs guldålder.”

Läs också:

FTC: Vi använder inkomstbringande automatiska affiliate-länkar. Mer.


Kolla in 9to5Mac på YouTube för fler Apple-nyheter:


#Tidigare #Appleingenjör #berättar #varför #den #första #iPhonen #inte #hade #kopiera #och #klistra

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *