Varför papperskvitton är pengar vid Drive-Thru – Krebs om säkerhet

Varför papperskvitton är pengar vid Drive-Thru – Krebs om säkerhet

Kolla in den här handgjorda skylten på ytterdörren till en lucka Jimmy Johns smörgåskedja i Missouri förra veckan. Se om du kan se från butiksägarens meddelande vad som hände.

Om du gissade att någon i Jimmy Johns butik kan ha fallit offer för en Affärs-e-kompromiss (BEC) eller “VD-bedrägeri” – där bedragarna utger sig för att vara företagsledare för att stjäla pengar – du skulle vara i gott sällskap.

Det var faktiskt mitt första antagande när en läsare i Missouri delade detta foto efter att ha blivit avvisad från sin lokala favoritbutik. Men ett samtal med butikens ägare Steve Saladin tog hem sanningen att några av de bästa lösningarna för att bekämpa bedrägerier är ännu mer lågteknologiska än BEC-bedrägerier.

Besök vilken slumpmässig snabbmatsal som helst och det finns en god chans att du ser en skylt någonstans från ledningen som säger att deras nästa måltid är gratis om de inte får ett kvitto tillsammans med maten. Även om det kanske inte är uppenbart, är sådana riktlinjer avsedda att avskräcka anställdas stöld.

Tanken är att tvinga anställda att slutföra all försäljning och skapa en transaktion som loggas av företagets system. Erbjudandet uppmuntrar också kunder att hjälpa till att hålla anställda ärliga genom att rapportera när de inte får ett kvitto på maten, eftersom anställda ofta kan dölja transaktioner genom att avbryta dem innan de är klara. I det scenariot ger den anställde kunden sin mat och eventuella växelpengar och plockar sedan in resten.

Du kan förmodligen gissa vid det här laget att just denna Jimmy Johns franchise – i Sunset Hills, Mo. – var bland dem som valde att inte uppmuntra sina kunder att insistera på att få kvitton. Tack vare det förbiseendet tvingades Saladin stänga butiken förra veckan och sparka cheferna för man och hustru för att ha förskingrat nästan 100 000 dollar i kontantbetalningar från kunder.

Saladin sa att han började misstänka att något var fel efter att han gick med på att ta över måndags- och tisdagsskiften för paret så att de kunde ha två dagar i rad tillsammans. Han sa att han märkte att kontantkvitton i slutet av nätterna på måndagar och tisdagar var “avsevärt större” än när han inte bemannade kassan, och att detta var konsekvent under flera veckor.

Sedan fick han vänner att gå igenom sin restaurangs drive-thru för att se om de fick kvitton på kontantbetalningar.

“En av [the managers] skulle ta en beställning vid drive-thru, och när de bestämde att kunden skulle betala med kontanter skulle den andra göra kundens ändring för det, men sedan radera beställningen innan systemet kunde slutföra den och skriva ut ett kvitto,” Saladin sa.

Saladin sa att hans advokater och lokala brottsbekämpande myndigheter nu är inblandade, och han uppskattar att de tidigare anställda stal nära 100 000 dollar i kontantkvitton. Det var utöver de $115 000 i löner han betalade ut totalt varje år till båda anställda. Saladin måste också hitta ett sätt att betala sin franchisegivare en avgift för var och en av de stulna transaktionerna.

Nu ser Saladin klokheten i att lägga till kvittotsskylten och säger att alla hans butiker snart kommer att bära en skylt som erbjuder 10 USD i kontanter till alla kunder som rapporterar att de inte fått ett kvitto tillsammans med maten.

Många företagare drar sig för att involvera myndigheterna när de upptäcker att en nuvarande eller tidigare anställd har stulit från dem. Alltför ofta drar sig organisationer som utsatts för stöld av anställda från att rapportera det eftersom de är oroliga för att eventuell mediabevakning av brottet kommer att göra mer skada än nytta.

Men det finns tysta sätt att se till att förskingrare får sin rätt. För några år sedan deltog jag i en presentation av en utredare med kriminalavdelningen USA Internal Revenue Service (IRS) som föreslog att alla offer som förskingrar som söker ett diskret brottsbekämpande svar helt enkelt ska kontakta IRS.

Agenten sa att IRS är skyldigt att undersöka alla meddelanden de får från arbetsgivare om oredovisade inkomster, men att förskingringsoffer ofta försummar att ens meddela byrån. Det är synd, sade han, för enligt amerikansk federal lag kan alla som medvetet försöker undandra sig eller besegra skatter åtalas för grovt brott, med straff inklusive upp till 100 000 USD i böter, upp till fem års fängelse och åtalskostnader .

#Varför #papperskvitton #är #pengar #vid #DriveThru #Krebs #säkerhet

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *