Högsta domstolen avvisar överklagandet från Roundup-tillverkaren över canceranspråk

Högsta domstolen avvisar överklagandet från Roundup-tillverkaren över canceranspråk

Platshållare medan artikelåtgärder laddas

Högsta domstolen lät på tisdagen stå en flera miljoner dollar dom mot tillverkaren av den populära ogräsdödaren Roundup för att ha misslyckats med att varna för cancerrisker.

Domarnas beslut att inte ingripa banar vägen för tusentals liknande stämningar mot företaget Bayer. Biden-administrationen hade uppmanat domstolen att avslå företagets begäran, en avvikelse från Trump-administrationens ståndpunkt.

I ett uttalande på tisdag sa företaget att det inte håller med domstolens beslut att inte överklaga och “är övertygat om att den omfattande vetenskapen och konsekvent positiva åsikterna från ledande tillsynsorgan över hela världen ger en stark grund på vilken det framgångsrikt kan försvara Roundup i domstol när det behövs.”

Fallet väcktes av Edwin Hardeman, som 2015 fick diagnosen non-Hodgkins lymfom. Han stämde företaget och påstod att hans användning av Roundup i mer än två decennier hade orsakat hans cancer. Han sa att företaget hade misslyckats med att varna för cancerriskerna i samband med den aktiva ingrediensen glyfosat.

“Det här har varit en lång, hårt kämpat resa för att skapa rättvisa för Mr. Hardeman och nu kan tusentals andra canceroffer fortsätta att hålla Monsanto ansvarig för dess decennier av företagsmissbruk”, sa Hardemans advokater Jennifer Moore och Aimee Wagstaff i ett uttalande hänvisar till herbicidens ursprungliga tillverkare, som förvärvades av Bayer 2018.

Naturvårdsverket har upprepade gånger kommit fram till att det är osannolikt att glyfosat orsakar cancer hos människor. Kaliforniens märkningslagar är strängare. Efter att en internationell forskargrupp klassade glyfosat som “troligen cancerframkallande för människor” 2015 krävde staten en varningsmärkning för glyfosatbaserade bekämpningsmedel. Klassificeringen ledde till en rad stämningar mot tillverkaren av landets mest använda ogräsdödare.

En appellationsdomstol fastställde en jurys dom på 25 miljoner dollar och fann att Hardemans exponering för Roundup var en “väsentlig faktor” i hans cancer och att företaget hade misslyckats med att varna för riskerna.

Domstolen avvisar Trump-erans EPA:s konstaterande att ogräsdödare är säkert

Den amerikanska appellationsdomstolen för 9:e kretsen sa att federal lag inte föregriper företagets skyldighet att inkludera en cancervarning på etiketten. Domstolen sa att ett bekämpningsmedel kan vara “felaktigt” även om EPA har godkänt dess märkning och att ett företag kan följa både federala och statliga märkningskrav.

Företagets advokater uppmanade högsta domstolen att vända och pekade på tidigare domar som syftade till att säkerställa “rikstäckande enhetlighet för bekämpningsmedelsmärkning.” Kalifornien och potentiellt 49 andra stater borde inte kunna “marginalisera” EPA:s uttalanden om att glyfosat sannolikt inte kommer att orsaka cancer, sa de.

Företaget noterade att Hardeman slutade använda Roundup 2012, före kravet på etiketten i Kalifornien.

2020 gick Bayer med på att betala mer än 10 miljarder dollar för att reglera tiotusentals potentiella amerikanska anspråk. Företaget sa att uppgörelsen inte var ett erkännande av fel och noterade i sitt uttalande på tisdag att det hade vunnit sina fyra senaste fall som involverade Roundup.

Dessutom sa företaget att det går bort från glyfosatbaserade gräsmattor och trädgårdsprodukter för bostäder i USA till alternativa ingredienser för att “hantera rättstvister i USA och inte på grund av säkerhetsproblem.”

Förra veckan, en separat utslag från 9:e kretsen beordrade EPA att ompröva sitt resultat 2020 att glyfosat inte utgör “någon orimlig risk för människan eller miljön.”

I ett enhälligt yttrande skrev domaren Michelle Friedland att Trump-erans upptäckt “inte stöddes av väsentliga bevis” och inte uppfyllde byråns juridiska skyldigheter för att granska miljöpåverkan. Yttrandet noterade att den rikstäckande areal över vilken glyfosat används är ungefär lika stor som tre gånger så stor som Kalifornien.

#Högsta #domstolen #avvisar #överklagandet #från #Rounduptillverkaren #över #canceranspråk

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *