Tusentals går ut i Storbritanniens största järnvägsstrejk på 30 år när Johnson lovar att stå fast

Tusentals går ut i Storbritanniens största järnvägsstrejk på 30 år när Johnson lovar att stå fast

  • Mer än 40 000 järnvägsarbetare går ut
  • Regeringen under press över levnadskostnadskris
  • Fackföreningar säger att strejken kan börja “missnöjets sommar”

LONDON, 21 juni (Reuters) – Tiotusentals arbetare gick ut den första dagen av Storbritanniens största järnvägsstrejk på 30 år på tisdagen med passagerare som stod inför ytterligare kaos när både fackföreningarna och regeringen lovade att hålla fast vid sina vapen i rad över betala.

Några av de mer än 40 000 järnvägspersonalen som ska strejka på tisdag, torsdag och lördag samlades vid strejklinjer från gryningen, vilket orsakade stora störningar över nätet och lämnade större stationer öde. Londons tunnelbana var också mestadels stängd på grund av en separat strejk.

Premiärminister Boris Johnson, under press att göra mer för att hjälpa britter som står inför den tuffaste ekonomiska hit på decennier, sa att strejken skulle skada företag som fortfarande återhämtar sig från covid.

Registrera dig nu för GRATIS obegränsad tillgång till Reuters.com

Fackföreningar har sagt att järnvägsstrejkerna kan markera början på en “sommar av missnöje” med lärare, läkare, sophanteringsarbetare och till och med advokater på väg mot stridsåtgärder när inflationen pressar upp 10%. Läs mer

“Den brittiska arbetaren behöver en löneförhöjning”, säger Mick Lynch, generalsekreterare för järnvägs-, sjöfarts- och transportarbetarna till Sky News. “De behöver anställningstrygghet och anständiga villkor.”

Under morgonrusningen var vägarna mer trafikerade än normalt med bilar, cyklar och fotgängare. Sjukhuspersonal sa att några kollegor sov på jobbet över natten för att upprätthålla vården.

Johnson sa till sitt kabinett att strejkerna var “fel och onödiga” och sa att hans budskap till landet var att de behövde vara redo att “hålla kursen” eftersom förbättringar av hur järnvägarna sköts ligger i allmänhetens intresse.

En undersökning av opinionsmätare YouGov tidigare denna månad fann att opinionen delade, med ungefär hälften av de tillfrågade som motsatte sig åtgärden och drygt en tredjedel sa att de stödde den.

Leo Rudolph, en 36-årig advokat som gick till jobbet, sa att han skulle bli mer missnöjd ju längre tvisten pågår.

“Det här kommer inte att vara en isolerad händelse, eller hur?” sa han till Reuters.

INFLATIONSFEBER

Inflationen har skjutit i höjden över hela Europa på grund av en kraftig ökning av energikostnaderna och Storbritannien är inte ensamt om att stå inför strejker.

Åtgärder kring levnadskostnaderna i Belgien orsakade störningar på Bryssels flygplats i måndags, medan Tysklands mäktigaste fackförbund driver på för stora löneökningar och i Frankrike står president Emmanuel Macron inför oro över pensionsreformer.

Storbritanniens ekonomi återhämtade sig initialt kraftigt från covid-19-pandemin, men en kombination av brist på arbetskraft, störningar i leveranskedjan, inflation och handelsproblem efter Brexit har lett till varningar om en lågkonjunktur.

Regeringen säger att den stöder miljoner av de fattigaste hushållen, men den varnar för att löneökningar över inflationen skulle skada ekonomins grunder och förlänga problemet.

Storbritanniens järnvägar förstatligades effektivt i pandemin, med tågoperatörer som betalade en fast avgift för att driva tjänster, medan spåren och infrastrukturen sköts av statligt ägda Network Rail.

RMT vill att dess medlemmar ska få en löneökning på minst 7 %, men den har sagt att Network Rail erbjöd 2 %, med ytterligare 1 % kopplat till industrireformer som de motsätter sig. Regeringen har fått kritik för att inte vara inblandad i samtalen. Ministrarna säger att fackföreningarna måste lösa det direkt med arbetsgivarna.

Utbrottet av stridsåtgärder har gjort jämförelser med 1970-talet, då Storbritannien stod inför omfattande arbetarstrejker inklusive “missnöjets vinter” 1978-79. Läs mer

Antalet brittiska arbetare som är medlemmar i fackföreningar har ungefär halverats sedan 1970-talet med avgångar som är mycket mindre vanliga, delvis på grund av förändringar som gjorts av tidigare premiärminister Margaret Thatcher för att göra det svårare att utlysa strejk.

Regeringen säger att den nu kommer att ändra lagen snabbt för att tvinga tågoperatörer att leverera en minimitjänst på strejkdagar, och tillåta arbetsgivare att ta in tillfällig personal.

Strejkerna kommer när resenärer på brittiska flygplatser upplever kaotiska förseningar och avbokningar i sista minuten på grund av personalbrist, medan sjukvården vippar under trycket av långa väntelistor som byggts upp under pandemin.

Registrera dig nu för GRATIS obegränsad tillgång till Reuters.com

Ytterligare rapportering av Paul Sandle, redigering av Edmund Blair, Kate Holton och Raissa Kasolowsky

Våra standarder: Thomson Reuters Trust Principles.

.
#Tusentals #går #Storbritanniens #största #järnvägsstrejk #på #år #när #Johnson #lovar #att #stå #fast

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *