USA:s sanktioner hjälper Kina att ladda upp sin flistillverkningsindustri

USA:s sanktioner hjälper Kina att ladda upp sin flistillverkningsindustri

(Bloomberg) — Kinas chipindustri växer snabbare än någon annanstans i världen, efter att amerikanska sanktioner mot lokala mästare från Huawei Technologies Co. till Hikvision har stimulerat aptiten för hemmaodlade komponenter.

Mest lästa från Bloomberg

Nitton av världens 20 snabbast växande chipindustriföretag under de senaste fyra kvartalen kommer i genomsnitt från världens nummer 2 ekonomi, enligt uppgifter som sammanställts av Bloomberg. Det jämfört med bara 8 vid samma tidpunkt förra året. Dessa Kina-baserade leverantörer av designmjukvara, processorer och utrustning som är avgörande för chiptillverkning ökar intäkterna flera gånger så mycket som globala ledare Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. eller ASML Holding NV.

Den överladdade tillväxten understryker hur spänningarna mellan Washington och Peking förändrar den globala halvledarindustrin på 550 miljarder dollar – en sektor som spelar en överdimensionerad roll i allt från försvar till tillkomsten av framtida teknologier som AI och autonoma bilar. År 2020 började USA begränsa försäljningen av amerikansk teknologi till företag som Semiconductor Manufacturing International Corp. och Hangzhou Hikvision Digital Technology Co., vilket lyckades hålla tillbaka deras tillväxt – men också underblåsa en boom i kinesisk chiptillverkning och leverans.

Läs mer: Kinas flisframställningskraft växer trots USA:s försök att motverka det

Medan aktier som Cambricon Technologies Corp. har mer än fördubblats från låga i år, säger analytiker att det fortfarande kan finnas utrymme att växa. Peking förväntas orkestrera miljarder dollar i investeringar i sektorn under ambitiösa program som dess “Little Giants”-ritning för att stödja och bankrulla nationella teknikmästare, och uppmuntra “köp Kina”-taktik för att kringgå amerikanska sanktioner. Uppkomsten av inhemska namn har fångat uppmärksamheten hos några av de mest kräsna kunderna: Apple Inc. sades betrakta Yangtze Memory Technologies Co. som sin senaste leverantör av iPhone-flashminne.

“Den största underliggande trenden är Kinas strävan efter självförsörjning i försörjningskedjan, katalyserad av Covid-relaterade nedstängningar,” skrev Morningstar-analytikern Phelix Lee i ett mejl som svar på förfrågningar från Bloomberg News. “Mitt i låsningar måste kinesiska kunder som mest använder importerade halvledare köpa hemodlade alternativ för att säkerställa smidig drift.”

Läs mer: Kinas “Little Giants” är det senaste vapnet i tekniskt krig med USA

FactSet China Semiconductor Index, som spårar några av landets största branschaktörer, har ökat med cirka 20 % sedan slutet av april, då Covid-låsningarna pressade upp lokala priser. Men den är fortfarande nere med ungefär en tredjedel från sin topp i juli 2021.

I hjärtat av Pekings ambitioner är drivkraften att avvänja sig från en geopolitisk rival och importerade chipset till ett värde av mer än 430 miljarder USD 2021. Order på utrustning för chiptillverkning från utländska leverantörer ökade med 58 % förra året när lokala fabriker utökade kapaciteten, enligt data. av branschorgan Semi show.

Det driver i sin tur det lokala näringslivet. Den totala försäljningen från kinesiska kretstillverkare och designers steg med 18 % 2021 till ett rekord på mer än 1 biljon yuan (150 miljarder dollar), enligt China Semiconductor Industry Association.

En ihållande chipbrist som begränsar produktionen hos världens största tillverkare av bilar och hemelektronik fungerar också till lokala chiptillverkares fördel och hjälper kinesiska leverantörer att lättare få tillgång till den internationella marknaden – ibland med premier på de bästsäljande produkterna, som t.ex. auto- och PC-chips.

SMIC och Hua Hong Semiconductor Ltd., de största tillverkarna av kontrakterade chip, har hållit sina Shanghai-baserade fabriker i drift med nästan full kapacitet även när det värsta Covid-19-utbrottet sedan 2020 förlamar fabriker och logistik över hela Kina. Med lokala myndigheters hjälp levererade fraktflyg från Japan väsentligt material och utrustning till flisfabriker när staden låstes. SMIC rapporterade nyligen om en ökning med 67 % i kvartalsförsäljningen, vilket överträffade mycket större rivaler GlobalFoundries Inc. och TSMC.

Förklarare: Kinas stora plan för teknisk överhöghet över USA: QuickTake

Shanghai Fullhan Microelectronics Co.:s intäkter ökade med 37 % i genomsnitt på grund av stor efterfrågan på övervakningsprodukter. Videochipdesignern har lovat att expandera till elfordon och AI efter att ha vunnit sin “Little Giant”-beteckning. Och designverktygsutvecklaren Primarius Technologies Co. fördubblade försäljningen i genomsnitt under de senaste fyra kvartalen och sa att det är utvecklad mjukvara som kan användas för att göra 3-nanometerschip.

Bortsett från långsiktiga lönsamhetsbekymmer, sa Morningstars Lee att den aggressiva kapacitetsuppbyggnaden från kinesiska spelare kommer att höja deras närvaro globalt. Det väcker hackles i Washington.

“Amerika är på väg att förlora chipkonkurrensen,” varnade internationella relationsforskaren Graham Allison och tidigare Google-chefen Eric Schmidt i en krönika i Wall Street Journal. “Om Peking utvecklar hållbara fördelar över halvledarförsörjningskedjan, skulle det generera genombrott inom grundläggande teknologier som USA inte kan matcha.”

Läs mer: Eric Schmidt uppmanar USA att stödja sig på TSMC, Samsung för Chip Security

(Uppdateringar med kommentarer från tidigare Google-chef, chipstockar från 6:e stycket)

Mest lästa från Bloomberg Businessweek

©2022 Bloomberg LP

#USAs #sanktioner #hjälper #Kina #att #ladda #upp #sin #flistillverkningsindustri

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *