Meta och Microsoft går samman för att skapa metaversa standarder;  Apple, Google sitter ute

Meta och Microsoft går samman för att skapa metaversa standarder; Apple, Google sitter ute

Parter som är intresserade av att förvandla Metas vd Mark Zuckerbergs favoritord till verklighet meddelade på onsdagen att de har bildat The Metaverse Standards Forum. Meta är en grundande medlem, naturligtvis, och stora tekniska namn som Adobe, Microsoft och Nvidia är också grundande medlemmar. Det ursprungliga medlemskapet saknar dock särskilt deltagande från Apple och Google.

Forumet, enligt dagens tillkännagivande, är tänkt att “främja utvecklingen av öppna standarder för metaversen.”

“Forumet kommer att undersöka var bristen på interoperabilitet håller tillbaka metaversutrullning och hur arbetet med Standards Developing Organisations (SDOs) som definierar och utvecklar nödvändiga standarder kan samordnas och påskyndas”, sa gruppen i sitt tillkännagivande.

Andra grundande medlemmar inkluderar Adobe, Epic Games, Ikea, Qualcomm, Sony, XR Association och SDOs The Khronos Group, World Wide Web Consortium och Open Geospatial Consortium.

Apple, som förväntas släppa en AR-headset 2023, deltar inte. Inte heller Alphabet, som äger Google. Båda parter har gått med i öppna branschgrupper tidigare, inklusive Matter och FIDO, men ingen av dem har främjat frasen “metavers”.

Utöver dess oanmälda (men mycket omdiskuterade) AR-headset som sägs vara under utveckling, sa VD Tim Cook att Apples roll på metaversemarknaden är “en stor fråga” i Apples resultatsamtal för första kvartalet 2022 i januari.

“Vi utforskar alltid nya och framväxande teknologier… Just nu har vi över 14 000 AR-kit-appar i App Store, som ger otroliga AR-upplevelser för miljontals människor idag”, sa Cook när han blev tillfrågad om Apples metaverse planer, enligt till a Söker Alpha transkript. “Vi ser mycket potential i det här utrymmet och investerar därefter.”

Alphabets Google har under tiden länkats till ett nytt AR-headset av sig själv. Och AR är en framstående funktion i olika Google-produkter, från Pixel-telefoner till programvara.

Google gick också med i VR Standards Initiative 2016, som noterats av TechCrunch, tillsammans med dåvarande Facebooks dåvarande Oculus VR-märke. Initiativet leddes av The Kronos Group, en ideell organisation fokuserad på framväxande teknologier som också är värd för The Metaverse Standards Forum.

Den nya gruppen ger gratis, öppet medlemskap, så att båda företagen kan gå med i metaverse-forumet längre fram. Men med många frågor kring metaversen—vad det betyder och hur det kommer att bli tjäna pengar och modererade – vi är inte förvånade över att vissa stora namn inom tekniken inte är ivriga att registrera sig. Det finns också det faktum att Meta är stenhård på att använda en term som är synonym med sitt eget varumärke.

Dessa organisationer kommer att gå miste om “pragmatiska, handlingsbaserade projekt”, som “implementeringsprototyper, hackathons, plugfests och öppen källkodsverktyg för att påskynda testningen och antagandet av metaversa standarder”, enligt forumets tillkännagivande. Gruppen sa också att den kommer att arbeta för att utveckla “konsekvent terminologi och riktlinjer för distribution.”

Gruppens fokus kommer att variera beroende på medlemskap, men potentiella ämnen som presenteras är “3D-tillgångar och rendering, mänskliga gränssnitt och interaktionsparadigm, såsom AR och VR, användarskapat innehåll, avatarer, identitetshantering, integritet och finansiella transaktioner.”

Metaverse Standards Forum lyfte också fram potentiella områden av kollaborativ rumslig beräkning, inklusive AR och VR, naturligtvis, men också “fotorealistisk innehållsförfattande, geospatiala system, verktyg för slutanvändares innehåll, digitala tvillingar, realtidssamarbete, fysisk simulering, onlineekonomier ,” och mer.

Forumet räknar med att hålla sitt första möte i juli.

#Meta #och #Microsoft #går #samman #för #att #skapa #metaversa #standarder #Apple #Google #sitter #ute

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *