Kan Avs clinch på hemmaisen?  Förhandsgranska vad som kan bli ett avgörande spel 5

Kan Avs clinch på hemmaisen? Förhandsgranska vad som kan bli ett avgörande spel 5

Stanley Cup-finalen 2022 kan avgöras fredag ​​kväll i Denver, med Colorado Avalanche som leder 3-1 över Tampa Bay Lightning.

Vem behöver kliva upp för att Lightning ska tvinga tillbaka serien till Tampa? Vem är Conn Smythe-favoriten? Kommer Avs att lyfta cupen på hemmaplan? Vi ställde dessa frågor till våra hockeyexperter och mer inför det eventuella spelet.


Vem kommer vi att prata om om Avs vinner Game 5?

Kristen Shilton, NHL-reporter: Cale Makar. Om Colorado vinner Stanley Cup på hemmais kommer det till stor del att bero på Makars fantastiska prestation efter säsongen. Från början till slut har han alltid varit otrolig. Match 1 i cupfinalen kanske inte var Makars bästa, men han anpassade sig till Blixtens kvävande stil och svarade därefter. Han är den tredje ledande målskytten i hela eftersäsongsfältet (sju mål och 27 poäng på 18 matcher) och är en kraft i varje situation (se: att göra mål med korta händer och om powerplay i match 2).

Sättet han kan hålla spel vid liv med sin överlägsna skridskoåkning och utmärkta medvetenhet är bara nästa nivå. Vi visste allt detta om att Makar gick in i slutspelet, men den regerande Norris Trophy-vinnaren har varit ännu bättre än annonserat och kommer att dominera samtalet om detta slutar till Colorados fördel.

Greg Wyshynski, NHL-reporter: Darcy Kuemper. Titta, jag är en Kuemper-sant. När jag valde Avalanche för att vinna den här serien, trodde jag på den målvakten Pavel Francouz skulle så småningom ta vecket från honom mot Blixten. För en minut såg det ut så: Kuemper drogs i Lightning’s Game 3-rutten och hade ett negativt mål sparade över förväntat för serien. Den massiva fördelen Blixten hade i mål med Andrei Vasilevskiy såg ut att kunna tippa Stanley Cup-finalen. Det vill säga tills Kuemper gjorde 37 räddningar i Game 4 och hade ett högre mål över förväntat (1,14) än Vasilevskiy (1,08). Nu är Avalanche hemma igen, där deras snabbhet och förutseende hjälpte Kuemper att slå en shutout i Game 2. Det kan bli en mycket bra kväll för målvakten och hans lagkamrater.

Victoria Matiash, NHL-analytiker: Nazem Kadri. Genom att bara spela ett spel sedan den 4 juni, kan Colorado-centret ha de fräschaste benen där ute, tillsammans med en aptit att bidra efter att ha varit svalt på chansen under större delen av månaden. Så jag gillar särskilt hans chanser att bli den ultimata skillnadsskaparen, igen, efter att ha gjort OT-vinnaren i spel 4 (inte för att det påverkade hur poängspelet utvecklades, men förhoppningsvis med rätt antal Avalanche-åkare på isen den här gången) . Dessutom är det Kadris återkomst efter en operation på hans mosade tumme som från början såg ut att hålla honom borta under resten av slutspelet. Även med tanke på den moderna medicinens magi måste han ha enorm smärta. Sportfantaster av alla slag avgudar sådana berättelser, och det av goda skäl.

Arda Ocal, NHL-värd: Jag tror att det blir Kadri också, men eftersom Victoria valde honom så tar jag Valeri Nichushkin. Han har haft en otrolig eftersäsong, och jag kunde absolut se honom ha ett signaturögonblick i Game 5. Sammantaget tror jag Cale Makar får Conn Smythe, men det finns många utmärkta pjäser – som Nichushkin – som har tagit detta lag en match från sin första titel sedan 2001.


Om Blixten ska komma tillbaka in i den här serien, vem är den enda spelaren som behöver kliva upp på fredag?

Shilton: Steven Stamkos. Och jag menar inte bara på isen, även om Stamkos kunde lägga till några fler där också. Stamkos har bara två poäng i cupfinalen, båda i Blixtens 6-2-dubbning av Avs i Game 3. Han väntar på ett mer momentumskiftande ögonblick.

Utöver det kommer Tampa Bay dock att behöva Stamkos ledarskap för att snabbt vända blad i spel 4. Blixten hade tydligt – och kanske förståeligt nog – starka känslor för Nazem Kadris övertidsvinnare. Det finns helt enkelt ingen tid att slösa på att gå vidare från dessa känslor om Tampa Bay har för avsikt att utöka serien till Game 6. Stamkos är en respekterad röst. Han har själv varit med om mycket, personligen och professionellt. Om någon kan dela visdom om uthållighet så är det han. För att inte säga att Lightning i stort inte är mentalt tuffa nog för att komma över kontroversen för för många män. Det här känns bara som en tidpunkt där blixten, när det skulle vara lätt att hänga med huvudet, tittar till sin kapten för perspektiv.

Wyshynski: Andrei Vasilevskiy. Han har förtjänat sin status som en av de bästa målvakterna efter säsongen i NHL:s historia. Han spelade fantastiskt i spel 3 och 4 i Tampa, efter den där sju mål mot skräckshowen i match 2 i Denver. Men han har inte stulit ett spel i den här serien, och om Lightning ska köra detta tillbaka till Tampa för Game 6 kommer de att behöva Big Cats bästa prestation i slutspelet. Blixten vet vad som kommer i Denver. The Avalanche är tillbaka framför sina fans, med det sista radbytet, och de kan smaka på den firande champagnen. De blir friska i takt med att Lightnings lista över skador växer. Om det någonsin funnits en tid för Vasilevskiy att göra skillnaden, så är det nu.

Matiash: Victor Hedman. Inte bara i försvaret, som arbetar för att bromsa Avs, utan också att hjälpa Blixtens sak på offensiven. Tampa har ett powerplay-mål den här serien, komplimanger från Corey Perry. Ett. Det kommer inte att minska det. Blixtens toppenhet måste vara bättre, till att börja med Hedman, som ligger näst efter Nikita Kucherov i eftersäsongspoäng med den extra skridskoåkaren. Jag misstänker att funktionärerna på fredag ​​inte kommer att stoppa sina visselpipor lika djupt som de gjorde i Game 4. Hedman och besättningen måste utnyttja när samtalet går deras väg.

Ocal: Ge mig en samling av Ross Colton, Ondrej Palat, Anthony Cirelli, Pierre-Edouard Bellemare, Mikhail Sergachev … massor av alternativ här. Jag tror att många kommer att peka på Vasilevskiy och Nikita Kucherov och Stamkos, men om Lightning ska vinna Game 5 tror jag att deras djup kommer att vara den stora faktorn. De kommer att behöva alla fyra linjerna för att stoppa lavinen och fortsätta den här serien


Kommer cupen att delas ut efter match 5, eller är vi på väg tillbaka till Tampa?

Shilton: Blixten startade spel 4 hett och bleknade sedan dåligt. Colorado gick från plattfot till att flyga högt. Vad har Tampa Bay kvar i tanken? Vasilevskiy har varit riktigt bra med att bära Blixten hittills, medan Kuemper hade sin bästa prestation efter säsongen i Game 4. Det känns som att stjärnorna håller på att ställa in sig för att Colorado ska vinna cupen på hemmais i Game 5.

Jag tror att de klarar det: 4-3 i OT, Avalanche over Lightning.

Wyshynski: För att svara på Kristens fråga så tror jag inte att Lightning har mycket kvar i sin tank, eller åtminstone inte tillräckligt för att hänga med Avalanche i Denver just nu. Övertiden i spel 5 såg misstänkt ut som spel 1 och 2, med Colorado som spelade i form av skottförsök och zontid medan Lightning desperat hoppades på en motstöt. The Avalanche får nu sätta sina matchups med den senaste förändringen, vilket innebär att de kan få Nathan MacKinnon borta ifrån Anthony Cirelli — om kontrollcentret spelar, eftersom han är en av blixtens flera gående sårade — och tillbaka mittemot Stamkos linje, som Avalanche förutcheckade till glömska i de två första matcherna.

Jag tror att det slutar med match 5 och övertygande: 4-1 Avalanche för att vinna Stanley Cup.

Matiash: Det är svårt att välja mot Stamkos & Co. efter allt som klubben har åstadkommit de senaste två åren, men Lightning såg ut som den sämre sidan för alla utom den första perioden av match 4 – en tävling som de verkligen behövde för att vinna. Och även om alla fortfarande säger alla de rätta sakerna, utsikterna att ta tre raka matcher mot ett så högkvalitativt Avalanche-lag måste kännas skrämmande. Det här är det mest uppjagade och trötta blixten har sett ut på länge.

Medan jag vill ha ett spel 6 — för kul! — Fredag ​​är sannolikt slutet på slutspelet 2021-22: 5-2 Avalanche.

Ocal: Grattis till Colorado Avalanche, dina Stanley Cup-mästare 2022


Vem är ditt Conn Smythe-val just nu?

Shilton: Makar. Jag vet bara inte match för match vem som kan matcha vad Makar har tagit för Colorado i slutspelet. MacKinnon har varit bra, absolut. Men inte på samma nivå som Makar. Försvararen har i snitt över 27 minuters istid per match i varje situation, men verkar outtröttlig. När Avalanche är som bäst skapar chanser utanför rusningen, är det Makar som får mycket av det igång från baksidan. Han har varit Avalanches mest konsekventa och pålitliga spelare samtidigt som han har ställts inför några av de tuffaste matcherna (dvs. Connor McDavid och Leon Draisaitl) dessa slutspel hade att erbjuda. Vad är mer värdefullt än det?

Wyshynski: Makar. Det finns tre val här. Nazem Kadri har nu två av de mest inspirerande prestationerna i Stanley Cup-slutspelet, med sitt hattrick i St. Louis efter att ha mött den avskyvärda reaktionen på sin kollision med Jordan Binnington; och med sin övertidsvinnare i match 4 mot Tampa Bay, i sin första match tillbaka efter en tumoperation. Men om en Avalanche-forward får nicken, är det utan tvekan MacKinnon, som har bättre siffror och utmärkelsen att vara Colorados oerhört intensiva ledare utanför isen. Men ingen av dem har samma nummer som Makar, som också har varit defensivt slagkraftig (som mot Connor McDavids linje) och har satt poängrekord för försvarare under eftersäsongen. Norris-vinnaren tar också Conn.

Matiash: Det tråkiga och korrekta svaret är detsamma som de andra två, Makar. Vid sidan av partner Devon Toews, den unge försvararen har effektivt kvävt några av de bästa i spelet. Sedan är det hans egen räkning på sju mål och 20 assist i 18 tävlingar. Mycket skulle behöva hända under de närmaste dagarna för att ytterligare en topputmanare ska dyka upp.

Ocal: Jag sa det ovan, men det är Makar – han är en superstjärna. Han jämförs med Bobby Orr; som borde berätta allt du behöver veta.

.
#Kan #Avs #clinch #på #hemmaisen #Förhandsgranska #vad #som #kan #bli #ett #avgörande #spel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *